Med letošnjimi Predpremierami je tudi film ceste Ameriška ljubica, v kateri britanska režiserka Andrea Arnold v prepoznavnem naturalističnem slogu sledi subkulturi ljudi, ki od vrat do vrat prodajajo naročnine na revije. V glavnih vlogah so Sasha Lane, Shia LaBeouf in Riley Keough. Foto: Liffe
Med letošnjimi Predpremierami je tudi film ceste Ameriška ljubica, v kateri britanska režiserka Andrea Arnold v prepoznavnem naturalističnem slogu sledi subkulturi ljudi, ki od vrat do vrat prodajajo naročnine na revije. V glavnih vlogah so Sasha Lane, Shia LaBeouf in Riley Keough. Foto: Liffe
11 minut
Festival odpira 11 minut poljskega režiserja Jerzyja Skolimowskega, ki mu je posvečena tudi retrospektivna sekcija. Foto: Liffe

Nagradna igra je zaključena. Veliko filmskih užitkov želimo!

V sodelovanju s Cankarjevim domom podarjamo po dve vstopnici za ogled desetih filmov. Med temi je tudi otvoritvena projekcija filma 11 minut priznanega cineasta Jerzyja Skolimowskega. Poljski režiser bo temeljiteje predstavljen tudi v retrospektivni sekciji Posvečeno, odprtje pa bo v znamenju njegovega najnovejšega kolaža usod različnih ljudi iz sodobne Varšave. Kot je o svoji dinamični filmski sestavljanki dejal režiser, se je pri 11 minutah držal omejitev, ki jih narekuje zelo specifična časovna premica zgodbe. "Kot je videti skozi oči različnih likov, se ves film dogaja istih enajst minut, kar zahteva zelo natančno koreografijo. Te omejitve sem si zadal sam, ker me je tradicionalni narativ utrujal, prikazati pa sem želel večplastno zgodbo."

Sledimo torej dogodkom, ki se v enajstih minutah sočasno dogajajo arogantnemu hollywoodskemu režiserju, privlačni igralki, staremu slikarju, prodajalcu vročih hrenovk, promiskuitetnemu kurirju, mlademu bobnarju, ljubosumnemu možu, klepetavim nunam, delavcu na visečem odru in drugim. Medtem ko gre pri nekaterih za povsem običajnih enajst minut vsakodnevne rutine, pa drugi prav v tem času sprejemajo pomembne odločitve v življenju. Tisto, kar jih povezuje, je skrivnostno znamenje težko opredeljive temne lise, ki se izrisuje na nebu.

Poleg dveh vstopnic za film 11 minut se iz programske sekcije Kralji in kraljice lahko potegujete še za vstopnici za film Manchester by the Sea. Med Predpremierami so na voljo vstopnice za Ameriško ljubico, Potovanje časa in Bučko, iz Perspektiv Teden in en dan in Aquarius, iz Panorame pa Z druge strani in Čas za pozabo, iz sklopa Ekstravagance pa Schneider in Bax.

Če želite sodelovati v nagradni igri, nam do ponedeljka, 7. novembra, do 12. ure pošljite naslove treh filmov letošnjega režiserja v fokusu, Jerzyja Skolimowskega. Odgovore nam pošljite na e-naslov mmc-kultura@rtvslo.si. Med pravilnimi odgovori bomo izžrebali deset dobitnikov po dveh vstopnic. Poleg svojih kontaktnih podatkov pripišite, katere izmed filmov si najbolj želite ogledati.

Izbirate lahko med naslednjimi projekcijami:

Z druge strani, 9. 11. 2016 ob 19.00

Aquarius, 10. 11. 2016 ob 14.30

Čas za pozabo, 10. 11. 2016 ob 15.00

Schneider in Bax, EKS 11. 11. 2016 15.00

Potovanje časa, 11. 11. 2016 ob 17.00

Teden in en dan, 12. 11. 2016 ob 17.00

Bučko, 13. 11. 2016 ob 15.00

Manchester by the Sea, 14. 11. 2016 ob 15.00

Ameriška ljubica, 15. 11. 2016 ob 15.00

11 minut, 09. 11. 2016 ob 19.30


Udeleženec s sodelovanjem v nagradni igri soglaša, da organizator zbira in hrani zbrane osebne podatke za namene, za katere so bili pridobljeni. Udeleženec v nagradni igri oz. njegov skrbnik ali zakoniti zastopnik lahko od organizatorja kadar koli zahteva pregled, dopolnitev, popravo ali izbris svojih osebnih podatkov oziroma trajno ali začasno prenehanje obdelave svojih osebnih podatkov, skladno z Zakonom o varstvu osebnih podatkov (Ur. l. RS, št. 86/2004 in nasl.; ZVOP-1). Sodelujoči to stori na elektronski naslov mmc-kultura@rtvslo.si ali pisno na naslov organizatorja. Najpozneje v roku 15 dni po prejemu sporočila bo organizator preprečil uporabo osebnih podatkov udeleženca, o čemer ga bo v nadaljnjih petih dneh z elektronskim sporočilom ali po pošti tudi obvestil. Organizator se zavezuje, da bo posredovane podatke upravljal v skladu z Zakonom o varstvu osebnih podatkov (Ur. l. RS, št. 86/2004 in nasl.; ZVOP-1), prav tako pa podatkov ne bo posredoval neupravičeni tretji osebi ali jih kakor koli drugače zlorabljal. Dokumentacijo v zvezi z nagrajencem bo organizator hranil skladno z ZVOP-1.