Krik Ilke Štuhec ob podelitvi rož najboljšim trem. Foto: Reuters
Krik Ilke Štuhec ob podelitvi rož najboljšim trem. Foto: Reuters
Ilka Štuhec
Mariborčanka si je po odlični vožnji v cilju privoščila "bližnje srečanje" z zaščitno blazino. Foto: EPA
St. Moritz: Podelitev zlate medalje Ilki Štuhec
Podelitev rož najboljšim trem z Zdravljico
"Jokasta" Ilka še ni čisto dojela, kaj je dosegla
Zlata Ilkina vožnja na smuku v St. Moritzu

Vodilna v smukaškem seštevku svetovnega pokala je nastopila s štartno številko sedem in se v cilju veselila zelo dobre vožnje, pripetila se ji je le drobna napaka v srednjem delu proge, zato je na zadnjem vmesnem času zaostajala pet stotink za Avstrijko Stephanie Venier. Predtem je nanizala najhitrejše vmesne čase, tudi v cilju pa je ura pokazala, da je 40 stotink hitrejša od presenetljivo dobre Venierjeve, ki na smukih za svetovni pokal še ni bila višje od 7. mesta. Bron je pripadel Lindsey Vonn, ki je nabrala 45 stotink zaostanka za Štuhčevo, leta 2008 mladinsko svetovno prvakinjo v smuku.
Goggia "grozila" do zadnjega
Italijanka Sofia Goggia, ki je v petek dobila kombinacijski smuk, je s štartno številko 5 naredila dve napaki v spodnjem delu proge, ko je imela na grbinah veliko sreče, da se je rešila. Na zadnjem vmesnem času je bila 14 stotink hitrejša od Štuhčeve, nato pa je v zadnjih 13 sekundah v primerjavi z njo izgubila več kot pol sekunde in končala na četrtem mestu. Švicarka Fabienne Suter, ki je bila na obeh treningih najbližje Slovenki, je šele sedma. Maruša Ferk je zasedla 23. mesto.

"Odpeljala sem, kakor se zagre"

Kot je Ilka povedala v prvi izjavi za TV Slovenija, ji je v cilju po izjemni vožnji odleglo: "Dala sem si duška in zakričala. Neverjetno je, ko prideš in je na semaforju zeleno, prevzameš vodstvo .. Zdaj moram imeti malo živčno vojno, moram počakati."
Novinarko Polono Bertoncelj je nekaj časa pozneje po nastopu vseh smučark zanimalo, ali je Ilka že dojela, kakšen uspeh je dosegla: "Ne še čisto." Kako pa se počuti po zmagi:? "Najboljše, kar se lahko ... in jokasto. Ne vem, ali je padlo breme, ali je padel svet, ali kaj." Priznala je, da je bila nekoliko nervoznejša, a je uspela ostati osredotočena: "Odpeljala sem, kakor se zagre." Tekmice ji niso mogle blizu: "Sem opazila, ja, ampak vseeno, ko si tam, veš, da si naredil svoje, ne veš pa, kaj bo kdo drug pokazal. Ni konec, dokler ni konec, tako kot vedno."
Z olajšanjem so velik uspeh sprejeli vsi v ekipi Ilke Štuhec. "Težek teden je bil, takšen, kot ga ne pomnim v življenju," je dejala Darja Črnko, mati in trenerka Štuhčeve. Anja Šešum, Ilkina kineziologinja, pa je povedala: "Kapo dol Ilki, kako je to prenesla."


Četrta smukaška zmaga v tej sezoni

Štuhčeva je bila že pred tekmo prva favoritinja za zmago, saj je bila v sredo in četrtek najhitrejša na obeh treningih smuka. Smuk je bil za 26-letno Mariborčanko popravni izpit po 11. mestu na superveleslalomu in odstopu na petkovi kombinaciji, ko je bila po skrajšanem smuku, ki ga ni idealno izpeljala, druga, nato pa je v slalomu odstopila že pri tretjih vratih.
Decembra je zmagala na treh smukih za svetovni pokal - dveh v Lake Louisu in enem v Val d'Iseru. Na zadnjem pred dvema tednoma v Cortini je bila tretja za Laro Gut in Goggio. Gutova se je v petek na slalomskem ogrevanju poškodovala in že končala sezono.

Končni vrstni red:                  
 1. I. ŠTUHEC          SLO     1:32,85
 2. S. VENIER          AVT       +0,40
 3. L. VONN            ZDA        0,45
 4. S. GOGGIA          ITA        0,52
 5. L. ROSS            ZDA        0,72
 6. C. SCHEYER         AVT        0,94
 7. F. SUTER           ŠVI        1,03
 8. M. GISIN           ŠVI        1,04
 9. R. SIEBENHOFER     AVT        1,12
10. T. WEIRATHER       LIE        1,18
11. V. REBENSBURG      NEM        1,25
12. J. FLURY           ŠVI        1,51
  . J. WILES           ZDA        1,51
14. E. FANCHINI        ITA        1,54
15. B. JOHNSON         ZDA        1,64
16. N. SCHMIDHOFER     AVT        1,76
23. M. FERK            SLO        2,38

St. Moritz: Podelitev zlate medalje Ilki Štuhec
Podelitev rož najboljšim trem z Zdravljico
"Jokasta" Ilka še ni čisto dojela, kaj je dosegla
Zlata Ilkina vožnja na smuku v St. Moritzu