Slovenci so z izjemno igro tako v napadu kot obrambi vknjižili drugo zmago na evropskem prvenstvu. Foto: Reuters
Slovenci so z izjemno igro tako v napadu kot obrambi vknjižili drugo zmago na evropskem prvenstvu. Foto: Reuters
Sorodna novica Vranješ: Srce bije tudi za Švedsko, a fantje so si zaslužili vse

Na drugi tekmi EP-ja so Slovenci precej težje osvojili dve točki kot na prvi, nasproti so imeli evropskega podprvaka in enega izmed favoritov za osvojitev medalje tudi na EP-ju 2020. Delo so Slovencem dodatno otežili švedski navijači, v dvorani Scandinavium v Göteborgu se jih je zbralo skoraj 12.000.

Odlična taktika Vranješa
Vranješeva taktična zamisel je delovala in bila učinkovita med celotno tekmo. Obramba 6-0 je bila na najvišji mogoči ravni, igra v napadu pa premišljena in preudarna. Tehničnih napak, ki so bile velika slabost na uvodni tekmi pred dvema dnevoma proti Poljski, tako rekoč ni bilo, kar je ustavilo tudi bliskovit švedski nasprotni napad, verjetno najmočnejše orožje domačih rokometašev.

Vranješ je v prvo postavo uvrstil vratarja Klemna Ferlina, krilnega igralca Blaža Janca, zunanje položaje so zasedli Dean Bombač, Jure Dolenec in Borut Mačkovšek, mesto krožnega napadalca Blaž Blagotinšek, medtem ko je zunanji igralec Nik Henigman v napadu igral na levem krilu, tako kot občasno pri Picku iz Szegeda.

Štirje goli Dolenca v prvem polčasu
Slovenski rokometaši so bili v prvem delu prvega polčasa razpoloženi v napadu, s trdno obrambo pa niso dovolili Švedom hitre igre in lahkih zadetkov.

Slovenci so po zaostanku z 2:0 odgovorili s tremi zaporednimi zadetki Jureta Dolenca (2:3). Igra je bila nato izenačena, Dolenc je s svojim četrtim golom poskrbel za novo izenačenje (5:5). Ko je zadel še Blaž Janc, je Slovenija znova imela gol prednosti (5:6). Slovenija je pri izidu 6:7 najprej zapravila napad za povišanje vodstva, a z dobro obrambo so prišli do žoge. Vratar Klemen Ferlin je streljal na prazna švedska vrata in zadel za + 2 (6:8). To je njegov prvi reprezentančni gol na 30. nastopu za slovensko izbrano vrsto.

Po uspešno izvedeni sedemmetrovki Deana Bombača je Slovenija v 23. minuti vodila za tri (6:9). Švedska je z dvema goloma znižala zaostanek (8:9). Bombač je poskrbel za novih +2 (8:10), Daniel Pettersson pa je uspešno zaključil protinapad Švedske (9:10). Po še eni napaki Slovenije je Švedska ob koncu prvega polčasa imela napad za izenačenje, a ga ni izkoristila.

Ferlin branil, Bombač in Dolenec zadevala
Slovenija je z golom odprla drugi polčas za novo prednost dveh golov (9:11). Švedi so v 37. minuti izenačili (11:11).

Po prvem golu Dolenca v drugem polčasu je Slovenija znova vodila (12:13), a so Švedi ekspresno izenačili (13:13). Dolenec je po izvrstni asistenci Niku Henigmanu Slovenijo popeljal do novega vodstva (13:14). Pri Sloveniji je bil še naprej razpoložen Bombač, s svojim četrtim golom je poskrbel za +2 Slovenije (13:15). V 46. minuti so Švedi po napaki Dolenca znova popolnoma ujeli varovance Ljubomira Vranješa (16:16). Dolenec se je za napako odkupil v 48. minuti, ko je še šestič zatresel švedsko mrežo (16:17). Po dvojnem vodenju švedskega rokometaša je Slovenija uspešno zaključila napad za povišanje vodstva, zadel je Borut Mačkovšek (16:18).

Bombač je v 51. minuti s projektilom poskrbel za +2 (17:19). V 53. minuti je poslal dolgo podajo Mačkovšku, ki je kronal napad z golom (18:20). Švedi so v 57. minuti zapravili napad z igralcem več, Slovenija napada ni unovčila. Švedi so nato imeli napad za izenačenje, to pa je z odlično obrambo preprečil Ferlin (19:20). Po posvetu s slovenskim selektorjem je Blaž Blagotinšek ukradel žogo in Slovenija je imela še en napad. Ob igralcu več so Slovenci v odločilnem napadu izborili sedemmetrovko – izsilil jo je Bombač. Dolenec je zadel za zmago Slovenije (19:21).

V slovenski reprezentanci je bil na današnji tekmi najučinkovitejši Jure Dolenec s sedmimi goli, Dean Bombač je prispeval pet zadetkov. Bombač je bil imenovan tudi za igralca tekme.

Zadnjih pet minut tekme Švedska – Slovenija

Slovenija na pragu napredovanja
Slovenija kljub drugi zmagi še nima zagotovljenega mesta v drugem delu tekmovanja. Z osvojeno točko na torkovi zadnji tekmi s Švicarji se bodo zagotovo uvrstili v Malmö, ob morebitnem porazu – in ob zmagi Švedske nad Poljsko – pa bodo imele Slovenija, Švedska in Švica enako število točk, tako da bo odločala razlika v golih na medsebojnih tekmah.

Sander Sagosen je z desetimi goli šokiral Francoze. Foto: EPA
Sander Sagosen je z desetimi goli šokiral Francoze. Foto: EPA

Norvežani poslali Francoze domov!
Veliko presenečenje se je zgodilo v skupini D v Trondheimu, kjer so Francozi že izpadli. Bronasti z lanskega svetovnega prvenstva so se po drugem porazu že poslovili. Usodni so bili sogostitelji prvenstva Norvežani, ki so zmagali z 28:26. Norveška in Portugalska sta s po štirimi točkami že v drugem delu tekmovanja.

Ludovic Fabregas je dosegel osem golov, toda na drugi strani je bil še bolj razpoložen Sander Sagosen, ki je navdušil več kot 8000 navijačev z desetimi goli. Francozi so sploh prvič v zgodovini EP-jev nastope končali že po prvem delu tekmovanja.

Slovenski rokometaši z imenitno predstavo utišali dvorano Scandinavium

SKUPINA F, Göteborg:
ŠVEDSKA – SLOVENIJA
19:21 (9:10)

Švedska: Palicka, Appelgren, Darj 1, Henningsson, Tollbring 2 (1), Pettersson 2, Jeppsson, Pellas, Gottfridsson 5, Arnesson 1, A. Nilsson 3, Nielsen, Ekdahl du Rietz 3, Chrintz, L. Nilsson
2.

Slovenija: Ferlin 1, Kastelic, Blagotinšek 2, Henigman 1, Janc 2, Dolenec 7 (1), Cingesar, Cehte, Kodrin, Zarabec, Šoštarič, Horžen, Žabić, Ovniček, Bombač 5, Mačkovšek 3 (1).

Sedemmetrovke: 1/1; 2/2
Izključitve: 10 min; 6 min
11.896 gledalcev

ŠVICA - POLJSKA
31:24 (14:12)
Schmid 15, Lier 5; Sicko 5.

Lestvica:                              
SLOVENIJA         2  2 0 0  4 točke    
ŠVEDSKA           2  1 0 1  2          
ŠVICA             2  1 0 1  2          
POLJSKA           2  0 0 2  0          

SKUPINA B, Dunaj

ČEŠKA - SEVERNA MAKEDONIJA
27:25 (9:11)
Kasparek 7, Babak 5; Lazarov 11.

AVSTRIJA - UKRAJINA
34:30 (18:17)
Bilyk 10, Weber 8; Kozakevič 7.

Lestvica:                              
AVSTRIJA            2  2 0 0  4 točke  
ČEŠKA               2  1 0 1  2        
SEVERNA MAKEDONIJA  2  1 0 1  2        
UKRAJINA            2  0 0 2  0        

SKUPINA D, Trondheim

PORTUGALSKA - BiH
27:24 (12:11)
Portela 10; Prce 5.

FRANCIJA - NORVEŠKA
26:28 (15:14)
Fabragas 8, Guigou 5; Sagosen 10, Joendal 5.

Lestvica:                              
NORVEŠKA            2  2 0 0  4 točke  
PORTUGALSKA         2  2 0 0  4        
FRANCIJA            2  0 0 2  0        
BiH                 2  0 0 2  0        

V drugi del napredujeta prvi dve ekipi.