Slovenija je dobila prve štiri tekme prvenstva, nato pa izgubila 4 od 5 in ostala brez druge medalje na evropskih prvenstvih, ki je bila v igri vse do konca. Foto: EPA
Slovenija je dobila prve štiri tekme prvenstva, nato pa izgubila 4 od 5 in ostala brez druge medalje na evropskih prvenstvih, ki je bila v igri vse do konca. Foto: EPA

"Ko končaš prvenstvo s porazom ali dvema, ni najboljši občutek. Športni uspehi so kot fotografija: če se mi trije fotografiramo, v tem trenutku to ni vredno nič. Jutri že nekoliko več. Ko pa bosta v mojih letih in gledala sliko, pa si bosta rekla, kako sva bila mlada. Bolj ko se bo EP 2020 oddaljeval, bolj bomo cenili 4. mesto," o vrednosti in pomenu lesene medalje razmišlja dolgoletni TV-komentator Ivo Milovanovič, ki sta ga na gostovanje v 26. oddajo SOS-odmeva povabila voditelja Slavko Jerič in Toni Gruden.

"Vujović je bil s slovensko ekipo šesti na olimpijskih igrah in tretji na svetovnem prvenstvu. Z nekaj razdalje vidimo, da se je težko vrniti z OI s 6. mestom in bronom SP-ja. Ne nazadnje so Slovenci ravno zdaj doživeli, kako težko je priti do medalje. Zasluženo so prišli do polfinala, kjer pa so prišli močnejši tekmeci," je zdaj 67-letni športni komentator iz Mozirja umestil zadnji dosežek ob bok uspehom prejšnjih let.

Vabljeni k branju in poslušanju

Vranješ premaknil stvari v glavah
Moška rokometna vrsta je šla na prvenstvo brez velikih pričakovanj javnosti, ki je še premlevala selektorsko menjavo Veselin Vujović – Ljubomir Vranješ. Zgodba je razburkala javno mnenje, razdelila rokometne kroge, a čustveni vrtiljak in nasičenost se je predtem že poznala tudi v sami igri.

Sorodna novica Rokometno razočaranje? Ne, smo v zlatem reprezentančnem obdobju.

"Na nekaterih tekmah Slovenija pod vodstvom Vujovića ni igrala, kot se je pričakovalo. A ti fantje igrajo v resnih klubih. So nosilci igre v teh klubih, ne pa šalabajzerji. Ker se v vrhunskem športu veliko stvari dogaja v glavah, je Vranješ spremenil samo to. Vranješ ni naučil Dolenca igrati ali Ferlina braniti, temveč je z drugačnim pristopom premaknil stvari v glavi. Nekoliko več volje in motiva, kar se je na koncu poznalo," razmišlja Milovanović, da je prihod skandinavsko vzgojenega in izšolanega trenerja, ki je bil sam prav tako vrhunski igralec, prinesel pozitivno spremembo.

Disciplina in racionalna igra
"Vranješ ni imel veliko časa za nove zadeve. Vnesel je disciplino. Slovenija je že na SP-ju v Franciji igrala disciplinirano. Novi selektor je od varovancev zahteval disciplino in racionalno igro, kar je del švedske šole, hkrati pa jim je pustil balkansko sproščenost,"
razlaga Milovanovič, kaj je novi selektor sploh lahko napravil v kratko odmerjenim časom med imenovanjem in začetkom priprav na EP-ju 2020.

Sorodna novica Vranješ: Fantje so opravili veliko delo. Imamo svetlo prihodnost.
O komentiranju, čeprav je že v pokoju?
O komentiranju, čeprav je že v pokoju? "Sam sem odšel v pokoj poleti 2018. Potem sem se z odgovornim urednikom TV-športa Gregom Peternelom pogovarjal, če bi pomagal s komentiranjem še za Euro 2020. Mogoče se bomo v prihodnjih dneh še za olimpijske igre v Tokiu, a to bo zares moje slovo." Foto: www.alesfevzer.com

Pograbljena priložnost za OI
Slovenija je potrdila visok potencial in predvsem izpolnila javno zadani cilj Rokometne zveze Slovenije – preboj v olimpijske kvalifikacije za Tokio. "Z izpadom Danske in Francije se je prostor nekoliko odprl in Slovenija je to priložnost izkoristila. Prišla do 4. mesta in olimpijskih kvalifikacij," je dolgoletni TV-komentator pohvalil Slovenijo, da je znala tudi odigrati na izid in doseči pomemben cilj.

17. aprila se v Berlinu začnejo kvalifikacije četverice Nemčija, Švedska, Alžirija (bronasta v Afriki) in Slovenije. Na olimpijske igre potujeta prvi dve reprezentanci. "Premagati je treba eno od evropskih velesil gostiteljico Nemčijo ali Švedsko in seveda Alžirijo. Vranješ bo naredil vse, da bo še bolj discipliniral igro v obrambi. Kadrovsko, po moje, ne bo kaj veliko spreminjal, razen da bo najbrž priključil Mateja Gabra. Ekipa ima absolutno potencial za OI," je Milovanovič prepričan, da bodo Slovenci igrali v Tokiu.

Napaka, da se za bron igra že dan po polfinalu
V pogovoru se Ivo Milovanovič z gostiteljema zaplete v debato o pomenu poškodb med napornim turnirjem, izčrpavajočem ritmu, zaradi katerega si strokovni štab ne more privoščiti pravega počitka. "Tekmo za 3. mesto bi morali odigrati dan pozneje, ne takoj po polfinalu. To se mi zdi napaka pri tekmovanju," je sogovorec opozoril, da tekma bron zaradi objektivnih razlogov ni mogla biti kakovosten presežek.

Tekma v Berycju bi bile med tistimi posebnimi, ki sem jih komentiral. Užival sem, ko je Iztok Čop postal svetovni prvak. Ko sta Čop-Špik osvajala olimpijske medalje. Užival sem že leta 1986 v Švici, ko je Jugoslavija postala svetovni prvak v rokometu. Pa ob Ligi prvakov v nogometu z Mariborom 1999/2000. In seveda rokometni medalji na domačem EP-ju 2004.

O tekmah, ki se jih spominja.

Analizira se slovenska pot skozi tekmovanje, od popolnega prvega dela do drugega dela, kjer se iztrži izid. Največ besed je namenjenih boju za medalje, kjer je Slovenija proti Španiji v polfinalu odigrala preslab 1. polčas, da bi lahko nato spet uprizorila čudežni preobrat, kot ji je na primer uspel v znameniti tekmi za bron na SP-ju 2017. Proti Norveški v soboto pa je naletela na zid vratarja Torbjörna Bergeruda, ki je po Milovanoviču najzaslužnejši za sploh prvo norveško medaljo na evropskih prvenstvih.

Čudeži, kot je bil Bercy, se ne dogajajo vsak dan
"Tekma s Hrvaško v dvorani Bercy je zgodovinska. Tako za reprezentanco kot za vse preostale. Pojavila se je nova formula: nič ni izgubljeno. Ampak to se ne dogaja vsak dan, kot se ne dogajajo čudež vsak dan,"
podčrta Milovanovič, da so zmage po osmih golih zaostanka velika izjema. A ravno komentiranje te tekme ostaja eden izmed vrhuncev njegove bogate več kot 40 let dolge komentatorske kariere. Ne nazadnje tudi zaradi znamenitih solz, na katere ga spomnijo znanci. "Se mi pa še vedno dogaja, ko grem v gostilno v domačem Mozirju: 'Veš tudi jaz sem jokal.'"

Sorodna novica Bobinac ob uspehu državo pozval k večjim vlaganjem v šport

Postavljeni temelji za uspešno prihodnost
V zadnjem sklopu enournega pogovora sta temi prihodnost in izhodišče slovenskega rokometa za naprej. Izpostavljena je mladost nosilcev moške reprezentance. Ob tem je za zdajšnjo člansko ekipo tudi generacija, ki je predlani osvojila naslov evropskih prvakov od 20 let. Na EP-ju je bil tokrat zraven že Kristjan Horžen.

"Slovenija ima temelj. Prihodnost je lahko uspešna. Pod izredno pomembnim pogojem: da se bo spremenil sistem financiranja zvez in klubov. Da bo RZS pridobil več sredstev, ni važno, od koga, da jih bo vložil v razvoj mladinskega rokometa in klube. Da bodo lahko dali reprezentantom vsaj 20 evrov žepnine, saj zdaj igralci za Slovenijo igrajo zastonj," izpostavlja še Ivo Milovanovič, da rokomet kljub uspešnosti in že trikratnemu nastopanju na olimpijskih igrah nima urejenih nekaterih osnovnih stvari, ki so v drugih državah samoumevne.

Po 22 letih znova EP v Sloveniji?
Kot del strategije, da se izkoristi dobro delo z mlajšimi in moči zdajšnjih asov, kot je Blaž Janc, se Rokometna zveza Slovenije pripravlja na kandidaturo za izvedbo evropskega prvenstva 2026, kar je gost tokratnega SOS odmeva razkril na samem začetku podkasta.

SOS Odmev (26) – Ivo Milovanović o EP-ju v rokometu