Tako sta hitra, da morata na ovinkih tudi ob vožnji navkreber skoraj zavirati, bi lahko rekli ob neverjetnih predstavah Tadeja Pogačarja in Primoža Rogliča. Ko so varnostniki tudi malo na silo ustavljali navijače, da se niso preveč približali tekmovalcem, sta se Slovenca vse bolj oddaljevala preostalim pretendentom za rumeno majico in jim zadala nov udarec. Foto: Reuters
Tako sta hitra, da morata na ovinkih tudi ob vožnji navkreber skoraj zavirati, bi lahko rekli ob neverjetnih predstavah Tadeja Pogačarja in Primoža Rogliča. Ko so varnostniki tudi malo na silo ustavljali navijače, da se niso preveč približali tekmovalcem, sta se Slovenca vse bolj oddaljevala preostalim pretendentom za rumeno majico in jim zadala nov udarec. Foto: Reuters
Sorodna novica Roglič in Pogačar spet šolala tekmece, Slovenija ima rumeno in belo majico

Organizatorji so etapo v Centralnem masivu označili za najtežjo na letošnji dirki. Sedem kategoriziranih klancev in na koncu "skrivnostni" Puy Mary, kjer je bil naklon tudi več kot 15-odstoten. To bi moral biti idealen teren za lahke kolumbijske hribolazce, toda bilo je prizorišče novega slovenskega šova. Pogačar je krenil, za njim je šel Roglič, ki je nato prevzel glavno vlogo. Slovenca sta prišla v cilj 38 sekund pred Bernalom, ki je močno trpel in izgubil skupno drugo mesto. Na vrhu seštevka za rumeno majico sta zdaj Roglič in Pogačar. Slovenija – kolesarska velesila.

Roglič: Drugo mesto Pogačarja ni presenečenje
"Težek dan. Poskušala sva ostati spredaj in pridobiti nekaj dragocenih sekund. Videl sem, da je zadnji vzpon, ki sem ga vozil prvič, kratek, a precej strm. Zelo težko je bilo priti na vrh. Sicer pa ponovno zelo lep dan. Zelo sem srečen. Drugo mesto Tadeja Pogačarja zame ni presenečenje, saj sem vedel, da je super močan. Videl sem to na državnem prvenstvu, videli smo tudi lani na Vuelti, tako da zame ni presenečenje. Vsekakor pa je lepo, da sva dva Slovenca na vrhu. Imam sicer rumeno majico, a je ne bom branil samo jaz. Vsak član ekipe mora opraviti svoje delo," je povedal Roglič, ki je zadnjih 15 km prevozil s povprečjem 28,3 km/h.

Tour postaja dvoboj Rogliča in Pogačarja
Egan Bernal upa, da bo v Alpah dirko obrnil sebi v korist. Za Rogličem navsezadnje zaostaja le 59 sekund. Foto: Reuters
Egan Bernal upa, da bo v Alpah dirko obrnil sebi v korist. Za Rogličem navsezadnje zaostaja le 59 sekund. Foto: Reuters

Številke so odlične, toda ...
"Rog & Pog" sta osupnila konkurenco. "Slovenca sta razred zase. Dal sem vse od sebe, v dobri formi sem, več nisem mogel storiti, čeprav sem se ves dan počutil dobro. Pogledal sem svoje številke z današnje etape in so skoraj najboljše v moji karieri. Toda drugi so še hitrejši. A ne bom sem predal, moramo ohraniti visoko moralo," je razlagal Bernal, lanski junak Toura. Ekipa Ineos Grenadiers (prej Sky) je bila vse od leta 2012 (Bradley Wiggins) gospodar dirke, letos je v globoki senci Jumba Visme. Ko je Sepp Kuss, glavni Rogličev pomočnik, navil ritem, je bil Bernalov obraz že takšen, kot bi pojedel živega močerada.

Ne odpišimo prehitro Bernala!
Slovenski ljubitelji kolesarstva so upravičeno vzhičeni, a do Pariza je še zelo zelo daleč. En dan, en klanec lahko spremeni vse. Tega se zaveda tudi Bernal, ki je denimo lani po 13. etapi zasedal peto mesto in za takrat rumenim Alaphilippom zaostajal 2:52, za moštvenim kolegom Thomasom pa 1:26. Prihajajo Alpe in vzponi nad 2000 metri. Zadnji teden tritedenskih maratonov nihče nima več svežih nog. V nedeljo se bo Bernal poskušal vrniti na etapi s ciljnim vzponom na Grand Colombier, v sredo pa na izjemno strmem vzponu (naklon tudi do 24 odstotkov) na Col de la Loze. Ni seveda izključeno, da bo poskusil presenetiti tudi na kakšnem drugem terenu, saj se v vožnji navkreber Slovenca zdita nepremagljiva.

Zadnji kilometri sijajne vožnje Rogliča in Pogačarja na 13. etapi Toura

Tudi Bardet težko razume, da ni konkurenčen
Roglič in predvsem Pogačar sta že ob koncu prejšnjega tedna v Pirenejih narekovala ubijalski ritem. Takrat se je "pritoževal" Romain Bardet, ki je bil v Parizu že dvakrat na zmagovalnem odru Dirke po Franciji (drugi 2016 in tretji 2017): "Moje predstave so takšne kot še nikoli prej. Postavljam rekorde, forma je odlična, toda raven dirkanja je preprosto ekstremno visoka," je razlagal Bardet, ki od danes ne more več upati na rumeno majico, prav tako ne njegov rojak Guillaume Martin. Za Rogličem sta zaostala skoraj tri minute in izpadla iz deseterice.

Po etapi, analiza Dirke po Franciji
Skupni vrstni red po 13. etapi:       
  1. P. ROGLIČ        SLO     56:34:35
  2. T. POGAČAR       SLO        +0:44
  3. E. BERNAL        KOL         0:59
  4. R. URAN          KOL         1:10
  5. N. QUINTANA      KOL         1:12
  6. M. A. LOPEZ      KOL         1:31
  7. A. YATES         VB          1:42
  8. M. LANDA         ŠPA         1:55
  9. R. PORTE         AVS         2:06
 10. E. MAS           ŠPA         2:54
 ...                                  
 49. J. POLANC        SLO      1:17:11
 90. M. MOHORIČ       SLO      2:25:01
 98. L. MEZGEC        SLO      2:29:36