Primož Roglič ne skriva dobre volje ob vožnji v rdeči majici. Naslednji preizkus za vodjo Jumba Visme prihaja v nedeljo v 6. etapi. Foto: ASO/Luis Angel Gomez / Photogomezspo
Primož Roglič ne skriva dobre volje ob vožnji v rdeči majici. Naslednji preizkus za vodjo Jumba Visme prihaja v nedeljo v 6. etapi. Foto: ASO/Luis Angel Gomez / Photogomezspo
Sorodna novica Martin na vrhu strmega vzpona tik pred Rogličem, ki ostaja v rdečem

"Zmagal sem na samo eni etapi, lahko bi bilo še veliko bolje," je na novinarski konferenci Primož Roglič po 3. etapi odgovoril, kako ocenjuje prve tri od skupno 18 etap letošnje 75. Dirke po Španiji. Ali se je zasavski orel samo šalil ali je mislil resno? Za začetek je v torek zmagal, nato pa v sredo in četrtek prišprintal do drugega mesta.

Sorodna novica Rominger zadnji, ki je vsak dan nosil majico vodilnega

Oster ritem dela težko dirko
Vsekakor je Roglič lačen zmag, kar je napovedal že pred štartom kolesarskega kroga po Iberskem polotoku. Ker je pandemija odnesla ravninski uvod na Nizozemskem, se je prestavljena Vuelta tako začela v gorah severovzhodne Španije. "Zahtevno dirkanje, če bomo tako nadaljevali, nas pred nami čaka res težka Vuelta," je še dodal k svoji oceni Roglič.

Črtani francoski Pireneji
Neusmiljeni drugi val pandemije koronavirusne bolezni je preprečil Dirki po Španiji tudi skok na drugo stran Pirenejev v Francijo, s čimer so se pojavile korenite spremembe za nedeljsko 6. etapo. Namesto treh ikoničnih vzponov – Portalet, d'Aubisque in cilj na Tourmaletu – so morali pri prireditelju Unipublicu (ASO) hitro potegniti na plano očitno že prej pripravljeni rezervni načrt.

Spet je deževno, čuti se mraz. Vsak dan je tako, padavine in hlad. Zagotovo ima vreme vpliv na dirkanje, a se temu prilagajamo.

Roglič pred štartom 4. etape.

"Vsepovsod po svetu so zaradi pandemije koronavirusne bolezni težke razmere. Ni v naših rokah, dirkamo lahko, kjer nam dovolijo. To moramo sprejeti in biti veseli, da sploh še lahko kolesarimo in pri tem dajemo svoj kanček upanja z dirkami, ki jih ljudje še gledajo," se Roglič ni vznemirjal nad spremembo 6. etape, kar je najbrž tudi voda na njegov mlin, saj so se črtali dolgi in visoki vzponi v snegu in mrazu.

Na videz lahek vzpon, kjer je Quintana ugnal Frooma
Prvi teden Vuelte se bo tako sklenil na smučišču Aramón Formigal. Na papirju gre za bolj dolgočasen vzpon, ki je sicer dolg 14,6 km, a s povprečjem vsega 4,6-odstotka, najstrmejše klančine pa ne presegajo 10 odstotkov. Vsega skupaj bodo trije vzponi: najprej 3. kategorije Petralba, nato 2. kategorije Cotefablo in ciljni vzpon 1. kategorije.

Pri tem gre za kopijo 15. etape iz leta 2016, ko sta Alberto Contador (takrat Tinkoff) in Nairo Quintana (Movistar) uprizorila popoln napad na Chrisa Frooma in Sky, ki je takrat dejansko izgubil možnosti za končno zmagoslavje. Na koncu je Dirko po Španiji pred štirimi leti osvojil ravno Quintana, ki je odločilno razliko ustvaril ravno tisti dan.

Dan Martin ob boku prvih dveh favoritov
Uvodna gorska trilogija je izoblikovala triumvirat vodij: Roglič in Richard Carapaz sta pričakovano na vrhu, Slovenca in Ekvadorca pa loči vsega 13 sekund, pri čemer pa je v šprinterskih zaključkih zmagovalec lanskega Gira vselej zaostal za zmagovalcev lanske Vuelte. Vmes je nepričakovano Irec Dan Martin, ki zaostaja za Rogličem vsega pet sekund.

Dan Martin je v šprintu navkreber ukanil dva mojstra te kolesarske prvine – Rogliča in Carapaza. Črtanje francoskih Pirenejev ustreza Ircu, ki ima težave z dolgimi vzponi, s čimer v nedeljo pričakujemo pravi četveroboj za rdečo majico. Foto: ASO/Luis Angel Gomez / Photogomezspo
Dan Martin je v šprintu navkreber ukanil dva mojstra te kolesarske prvine – Rogliča in Carapaza. Črtanje francoskih Pirenejev ustreza Ircu, ki ima težave z dolgimi vzponi, s čimer v nedeljo pričakujemo pravi četveroboj za rdečo majico. Foto: ASO/Luis Angel Gomez / Photogomezspo

S pospeškom v zadnjih strmih metrih vzpona na La Laguno Negro pa je Martin spomnil na svoje dobre stare čase, ko je bil vedno v igri za zmage na kolesarskih spomenikih, ki so najbolj pisani na kožo kolesarjem za visoke uvrstitve na Grand Tourih. Martin je ne nazadnje tudi osvojil Liege–Bastogne–Liege 2013 in Lombardijo 2014. Nazadnje je takšno formo prikazal ob zadnji zmagi – ko je bil v 6. etapi Tour de Francea 2018 najmočnejši na znamenitem Mur de Bretagne.

Peterica Izraelcev debitira na Grand Tourih
A Dan Martin ima hendikep – na papirju šibko ekipo Israel Start Up Nation, ki se po imenih ne more primerjati z osmerico Jumba Visme, Ineosa Grenadiers in Movistarja. 34-letnega Irca po ravninah sicer ščitita dva prekaljena orjaka – Reto Hollestein in Rory Sutherland, a v hribih je v karieri kakšen preblisk zmogel le Matteo Badilatti. A tudi ta debitira na Grand Tourih, kar za pet od osmih kolesarjev je Vuelta 20 prva tritedenska dirka kariere! Vseeno so Izraelci ravno v 3. etapi lepo pripeljali Martina v pravi položaj za zadnji klanec.

Ker je bil v četrtek Enric Mas (4.; +0:32) manjši poraženec dneva – izgubil je devet sekund, zaostanek pa so povečale še odbitne sekunde za najboljše tri –, se za nedeljo napoveduje predvsem ofenziva Movistarja.

Bennett dobil 4. etapo

V petek so na letošnji Vuelti prvič prišli na svoj račun šprinterji, priložnost pa je izkoristil favorizirani Sam Bennett (Deceuninck Quick Step). 4. etapa Garray (Numancia)–Ejea de los Caballeros je bila dolga 191,7 km, trasa pa se je vseskozi spuščala.