Meta Hrovat, ki se je po lanski sezoni odločila za individualno ekipo, je zadnji konec tedna dočakala preobrat. Po seriji odstopov je bila njena samozavest že zelo načeta, predvsem v nedeljo pa je dobila potrditev, da je še vedno sposobna vrhunskih dosežkov. S tretjim mestom je (na tekmah svetovnega pokala) tretjič v karieri stopila na oder za zmagovalke. Foto: Reuters
Meta Hrovat, ki se je po lanski sezoni odločila za individualno ekipo, je zadnji konec tedna dočakala preobrat. Po seriji odstopov je bila njena samozavest že zelo načeta, predvsem v nedeljo pa je dobila potrditev, da je še vedno sposobna vrhunskih dosežkov. S tretjim mestom je (na tekmah svetovnega pokala) tretjič v karieri stopila na oder za zmagovalke. Foto: Reuters

Na včerajšnjem veleslalomu je bila Meta Hrovat tretja, Andreja Slokar 19., Neja Dvornik 21. in Ana Bucik 28. Edina, ki nima svoje ekipe in je pod okriljem Smučarske zveze, je Ana Bucik, res pa je, da Tina Robnik, ki je sposobna uvrstitve med 15, zaradi poškodbe ni nastopila. Kakor koli, le tri točke v dveh dneh (v soboto Bucikova ni prišla v finale, Robnikova pa je na drugi progi odstopila). Miha Verdnik, vodja panog za alpsko smučanje, je za TV SLO razložil stališče Smučarske zveze Slovenije do posameznih individualnih ekip.

Hrovatova v Kranjski Gori ujela formo za svetovno prvenstvo

Ekip zunaj reprezentance pri SZS-ju načeloma ne podpirajo
"Meta Hrovat je izkoristila ta status, ki smo ji ga omogočili, ker je med 10 na svetovni lestvici. V tem primeru lahko deluje individualno s svojim trenerjem in serviserjem, a še vedno lahko sodeluje z reprezentanco. Andreja Slokar pred letošnjo sezono ni bila uvrščena v reprezentanco, saj ni dosegala kriterijev. Odločila se je za nov pristop, okrog sebe zgradila močno ekipo in naredila velik korak naprej. Zanjo so v prihodnje vrata reprezentance seveda odprta. Tudi Neja Dvornik, čeprav bi lahko bila reprezentantka svetovnega pokala, se je odločila, da sestavi svojo zasebno ekipo, kar ji pravilnik tudi omogoča. Deluje torej v okviru svoje zasebne ekipe in ne sodeluje z reprezentanco. Od SZS-ja dobi nekaj denarja za pokrivanje stroškov."

Bodo v prihodnje pri SZS-ju še vedno dopuščali individualne ekipe ali pa vendarle sestavili močno žensko reprezentanco? Verdnik: "Stališče SZS-ja je, da se dela ciljno usmerjeno, sistemsko in v okviru reprezentance. Znotraj pravilnika imamo dve možnosti, ena je za tiste najboljše, izkušenejše tekmovalce, da se posvečajo bolj individualnemu programu – pri Meti Hrovat to dobro funkcionira, prav tako pri Ilki Štuhec. Druga možnost pa je, da tekmovalec ne trenira v okviru reprezentance. Stališče zveze je, da takšnih ekip zunaj reprezentance ne podpiramo."

Miha Verdnik o samostojnih ekipah

Fis je zahteval, da progo dodatno polijejo z vodo
57. Zlata lisica, ki jo je spet gostila Kranjska Gora, je minila v znamenju zimske idile, toda izjemno zahtevnih razmer na progi, saj je bila podkorenska strmina poledenela. "Nismo želeli narediti tako ledene proge. Najprej smo jo polili, potem je Markus Maier iz Mednarodne smučarske zveze zahteval, da jo še dodatno polijemo z vodo. Že pri prvem škropljenju z vodo je bil led globok 15 cm in punce ga zagotovo ne bi prebile, ampak – Fis ima zadnjo besedo. Ko preverjajo snežno podlago, zavrtajo z vrtalko in potem ugotavljajo, ali je preparacija snega prava. Jaz naredim drugače: odrežem z motorno žago, in če je plast debela od 15 do 20 cm, dobro vem, da je ne bo nihče prebil, sploh ne v veleslalomu," nam je povedal Janez Šmitek, svetovalec pri pripravi prog v organizacijskem odboru Pokala Vitranc.

Prihodnost Zlate lisice
Sorodna novica Navijaški hrib, VIP-loža na balkonu in sneženi navijač

Tudi Shiffrinovo je na takšni progi malo strah
So bile razmere mejne? "To je bila za ženska najtežja možna tekma, smučati je bilo treba tudi z glavo. Nekatere so to zmogle, druge ne. Videli ste Saro Hector ... (članica prve jakostne skupine je včeraj zaostala 5,51 sekunde in ostala brez finala). Tudi Shiffrinova se ni najbolj izkazala, saj je sposobna smučati sekundo hitreje. Gotovo jo je bilo malo strah. Na ledu je treba pogumno nastaviti robnike, predvsem pa moraš biti v ravnotežju in potem se smuči odzovejo tako, kot je treba. Prav je, da je v svetovnem pokalu tudi takšna tekma, saj pokaže kakovost posamezne tekmovalke."

Slovenke? "Meta Hrovat je nastopila sijajno. V soboto zaradi vseh odstopov še ni bila sproščena, vseeno pa ji je solidno deveto mesto dalo dobro podlago za popoln napad včeraj. Andreja Slokar je velika popestritev, odlično je smučala," je komentiral Janez Šmitek. Ali je nekdanji trener slovenske reprezentance (v časih Koširja in Kunca) zagovornik samostojnih ekip? "Odvisno, saj je treba v samostojni ekipi nenehno iskati 'sparing' partnerje. Idealno je, če imaš homogeno ekipo s tremi oz. petimi tekmovalci in dobro trenersko ekipo ... Saj veste, tudi učitelju je v razredu lažje, če ima 10 učencev kot 30."

Po Zlati lisici: Ana Kobal v oddaji Dobro jutro (opomba: Ana Kobal je pomotoma govorila o Mednarodni smučarski zvezi namesto o Smučarski zveze Slovenije).