Tomaž Hudomalj bo poleg komentiranja ženskih tekem v času SP-ja pisal tudi posebno kolumno. Foto: SOJ RTV SLO/Sandi Fišer
Tomaž Hudomalj bo poleg komentiranja ženskih tekem v času SP-ja pisal tudi posebno kolumno. Foto: SOJ RTV SLO/Sandi Fišer

Ampak če citiram Stephanie Venier po dveh hudih padcih na tekmah v Crans Montani: "Brazgotine govorijo zgodbo naših življenj." Pa ne, da bi si v Cortini želeli kakšne hude brazgotine, dobrih zgodb pa se ne bomo branili.

V središču Cortine d'Ampezzo, slikovitega kraja v Dolomitih, je picerija 5 Torri, last v teh koncih zelo znane družine Ghedina. Cinque Torri v dobesednem prevodu pomeni pet stolpov, to pa je ime skalnate formacije jugozahodno od Cortine z najvišjim vrhom pri 2361 m. Na vzpetini še nisem bil. Za restavracijo pa priporočam, da jo obiščete. Toplo priporočam. Vedno, ko sem poročal s tekem svetovnega pokala v alpskem smučanju, sem jedel tam. Nisem poseben gurman. Še več. Pri hrani sem zelo izbirčen. Pri nas doma pravimo, da sem 'špurav'. To pomeni, da mi zelenjava ne diši, da v McDonald'su vsak sendvič naročim 'plain' (torej brez vseh omak, zelenjave in drugih dodatkov), da imam najraje običajno pripravljeno meso in zraven kakšen krompir. Morda še mlince ali njoke.

Kristian Ghedina in Lindsey Vonn. Foto: EPA
Kristian Ghedina in Lindsey Vonn. Foto: EPA

Ampak 5 Torri oglašuje, da tam dobite "nekaj za vsak okus". In imajo prav! Res je dobro. Zame, pretiranega izbirčneža, in za vse druge, ki radi poskusijo tudi kaj novega, drugačnega. Če ne verjamete meni, vprašajte katero koli smučarko, ki je kdaj tekmovala v Cortini. Vem, da so mnoge že jedle tam. V prijetnem ambientu, ob prijaznem osebju, tudi cene so zelo dostopne. Le ena težava je – restavracija je vedno polna. Samo z vnaprejšnjo rezervacijo lahko prideš zraven.

Letošnje svetovno prvenstvo v alpskem smučanju je svojevrsten 5 Torri. Recimo mu "Mehurček petih stolpov". Zaprt sistem, ki je v zadnjem letu postal vsakdan v mnogih športih. Svetovni pokal v alpskem smučanju ga v tej zimi izvaja zelo dobro. Ne more vsak priti zraven. Navijačem niti rezervacija ne bi pomagala, mnogi predstavniki medijev sploh niso poskušali, tudi pomembnežev bo bistveno manj. A tisti, ki so jim potrdili rezervacijo, bodo lahko uživali v čudovitih okusih najboljšega, kar ponuja alpsko smučanje.

Sorodna novica Video: Martin Čater s številko 41 do šokantne zmage

Prvi stolp: moške tekme. Konkurenca pri fantih že dolgo ni bila tako izenačena kot letos. Na 27 tekmah v svetovnem pokalu smo videli 19 različnih zmagovalcev. Največ v zadnjih desetih sezonah. Samo Alexis Pinturault ima več kot dve zmagi. Mnoge tekme odločajo stotinke, na stopničke je mogoče priti celo s 30. mesta po prvi vožnji (nenavaden primer Sandra Simoneta na slalomu v Chamonixu) ali zmagati s startno številko 41 (še bolj nenavaden primer našega Martina Čatra). Dodaten dejavnik nepredvidljivosti je dejstvo, da moški v Cortini d'Ampezzo niso tekmovali že od leta 1990. Smukaška proga je popolnoma nova. Veliko možnosti za nepričakovane junake, torej.

Drugi stolp: ženske tekme. Za dekleta je Cortina d'Ampezzo najbolj tradicionalno prizorišče tekem svetovnega pokala. Doslej jih je bilo tukaj 94, nikjer več. Tu sta blesteli predvsem Lindsey Vonn in Renate Götschl. Od sedanjega rodu alpskih smučark pa ima največ stopničk na progi Olympia delle Tofane Lara Gut-Behrami, pet. Izkušena Švicarka je ena izmed kandidatk za ime prvenstva. Skoraj nepremagljiva v superveleslalomu to zimo, v odlični formi je prišla v Cortino lovit svojo prvo zlato medaljo na velikih tekmovanjih. Pri dekletih je nabor smučark z realnimi možnostmi za kolajne manjši, je pa več možnosti, da bi imeli smučarko z dvema, tremi, morda celo štirimi medaljami.

Spored bo izjemno natrpan. Foto: EPA
Spored bo izjemno natrpan. Foto: EPA

Tretji stolp: največ tekem doslej na svetovnem prvenstvu. Prvič v zgodovini velikih tekmovanj v alpskem smučanju je na sporedu posamična paralelna tekma. Če temu dodamo še preostalih enajst končnih odločitev, ki smo jih spremljali na zadnjih prvenstvih, pridemo do številke 13. Zelo natrpan urnik, ki celo predvideva moški in ženski superveleslalom v istem dnevu (torek, 9. 2. 2021), neobičajen spored za velika tekmovanja.

Četrti stolp: nostalgija. Cortina d'Ampezzo je leta 1956 gostila zimske olimpijske igre. Starejši privrženci športa se morda spomnite, da je ključno vlogo pri pripravi tekmovališč opravila vojska, ki je z okoliških hribov pretovorila dovolj snega, ker ga je na prizorišču primanjkovalo. Tekmovanja v alpskem smučanju je zaznamoval Toni Sailer. Tedaj 20-letni Avstrijec je dobil vse tri zlate medalje, ki so bile na razpolago – v slalomu, veleslalomu in smuku. Na nekoliko prenovljeni slalomski progi Druscie A bodo letos spet podelili medalje v tej disciplini.

Pričakovanja Bucikove in Hadalina pred Cortino 2021

Peti stolp: slovenski nastopi. Slovenija je – predvsem po zaslugi Tine Maze in potem Ilke Štuhec ter z dodatkom Štefana Hadalina – v lepem nizu osvajanja odličij na svetovnih prvenstvih od leta 2009. Še več – od leta 2011 je vedno osvojila vsaj eno zlato medaljo. Najbolj impresiven je smukaški niz v ženski konkurenci, saj sta Tina Maze (2015) in Ilka Štuhec (2017, 2019) poskrbeli, da je že trikrat zapored v kraljevski disciplini na podelitvi donela Zdravljica. Noro. Letošnja slovenska delegacija šteje 16 članov, kandidati za odličja so tokrat manj izraziti kot v prejšnjih letih. Ampak Ilka Štuhec, Meta Hrovat in Žan Kranjec ponujajo vsaj upanje na kakšen presežek.

Udobno se torej namestite in ... nič ne de, če ste tokrat ostali brez mize pri Ghedinovih. Bomo skupaj gledali skozi okno in uživali v zabavi.

Obvestilo uredništva:

Mnenje avtorice oziroma avtorja ne odraža nujno stališč uredništev RTV Slovenija.