Žoga je okrogla Euro 2020 e14: Southgatove menjave dobile tekmo

Obe reprezentanci sta bili povečini prepričljivi na tem prvenstvu. Italijani so podaljšali svoj niz neporaženosti. 33 tekem zapored niso izgubili. V skupinskem delu so navdušili s poletno igro, v izločilnih bojih pa so imeli več težav. Najprej proti Avstrijcem. Premagali so jih šele po podaljšku. V polfinalu so jih nadigrali Španci, a niso večkrat zadeli. Angleži imajo najboljšo obrambo prvenstva, več zagonetk pa so doslej imeli na drugi strani igrišča. Prepričljivo in visoko so dobili le eno tekmo, proti Ukrajincem v četrtfinalu.

Sorodna novica Angleži prvič v finalu evropskega prvenstva

Kdo bo končal polstoletno sušo?
Tako eni kot drugi dolgo čakajo na naslov. Italijani že 53 let. Edini pokal evropskega prvaka so osvojili leta 1968 na edinstvenem Euru na domačih tleh. Polfinale proti Sovjetski zvezi so dobili po metu kovanca, domači kapetan Giacinto Facchetti je v Neaplju izbral pravo stran, finale pa je edini, ki je bil doslej ponovljen. Prvi dvoboj med Italijo in Jugoslavijo se je končal z 1:1, potem ko je Domenghini deset minut pred koncem izničil Džajićev zadetek. Italijani so ponovitev po dveh dneh in pred pol manj gledalci dobili z 2:0.

Angleži čakajo še dlje. Na evropskih prvenstvih sploh še niso igrali v finalu, na svetovnih pa le v enem. V domačem leta 1966. Leta 1996, ko so naslednjič gostili veliko tekmovanje, so peli, da prihaja nogomet domov, da bodo skušali izbrisati 30 let bolečin. O tem še vedno pojejo, teh let pa je zdaj že 55. Toda letos, znova na domačih tleh, so se končno uspeli uvrstiti v finale.

Ne veš, ali sta prišla iz puba ali pa iz treninga,

Marko Radmilovič o obeh angleških bočnih branilcih

Kako uspešen bo italijanski pritisk?
Angleži imajo nadzorovan pristop pod selektorjem Southgatom. V polfinalu so prejeli edini zadetek na tem prvenstvu. Ne iz odprte igre, ampak iz prekinitve. Proti Dancem so povečini prevladovali, sploh na koncu, ko je prišla do izraza daljša angleška klop, Danci pa so Otočanom največ težav povzročili v prvem polčasu, ko so, v nasprotju z dosedanjimi angleškimi tekmeci, brez žoge učinkovito izvajali pritisk. Voditelj podkasta Žoga je okrogla Luka Petrič je to izpostavil v najnovejši oddaji. “Danci so ustavili uvodni angleški nalet, potem ko so uspešno pritiskali predvsem na vezno vrsto. Ravno Italijani pa so to zelo dobro počeli na tem prvenstvu. To bo zelo pomembno. Zanimivo bo videti, kako bosta reagirala oba igralca na sredini vezne vrste, torej Declan Rice in Kalvin Phillips,” je povedal Petrič.

Rice in Phillips sta začela vse angleške tekme na tem Euru.

Harry Kane je eden najzaslužnejših, da se je Anglija prvič v zgodovini prebila v finale evropskega prvenstva. Foto: Reuters
Harry Kane je eden najzaslužnejših, da se je Anglija prvič v zgodovini prebila v finale evropskega prvenstva. Foto: Reuters

Uigrana angleška obramba
Nemalokrat se je tudi na tem prvenstvu pokazalo, kako pomembno je izkoriščati medprostore v zadnji vrsti, torej prostore med posameznimi branilci. Italijani so bili pri tem zelo učinkoviti. Navsezadnje je Chiesa dosegel italijanski gol v polfinalu po globinski podaji, ko je Immobile vtekel na žogo med obema osrednjima branilcema. Italijani so z bočnima branilcema, sploh s Spinozzolo, ki se je sicer poškodoval, uspešno raztegovali obrambo tekmecev, in tako ustvarjali več prostora tudi za igralce iz vezne vrste. Angleži pa so bili na drugi strani uspešni pri zapiranju teh medprostorov je povedal gost oddaje in še en član radijskega športnega uredništva Jože Pepevnik. Spomnil je, da je angleškega reprezentančna obramba Shaw-Maguire-Stones-Walker klubsko uigrana.

Levo igrata dva igralca Manchester Uniteda, desna dva igralca Cityja. Ni slučaj, da to zelo dobro deluje,” je povedal Pepevnik. Nad obema angleškima bočnima branilcema pa je navdušen Marko Radmilovič. Pisatelj, avtor valovskih Zapisov iz močvirja in nogometni zanesenjak, je navijač obeh, ker sta odlična nogometaša, pa tudi, ker sta taka, kot bi angleška nogometaša morala biti. “Ne veš, ali sta prišla iz puba ali pa iz treninga,” se je pošalil Radmilovič. Shaw je zbral tri asistence na tem prvenstvu, več jih ima le Švicar Steven Zuber, Walker pa pokrije ogromno prostora in je zelo vsestranski nogometaš. Ne preseneča, da ga njegov klubski trener Pep Guardiola pogosto uporablja tudi kot osrednjega branilca.

Mislim, da bi lahko imeli Italijani recept. S pragmatiko, z uničevanjem igre, s prekinitvami. Z vsemi žavbami so tudi namazani.

Boštjan Janežič pred finalom daje rahlo prednost Italiji

Zgodovina na strani Italijanov
Stavnice so bile precej naklonjene Angležem že na začetku turnirja, pred finalom pa domačine postavljajo v vlogo rahlega favorita. Razlike so majhne. Italijanska kvota je malce nad tri, angleška malce pod tri. Italijanska reprezentanca ima tudi precej bogatejšo tradicijo igranja takšnih tekem. Odkar so Angleži odigrali svoj edini finale leta 1966, so jih Italijani odigrali sedem, zadnjega na Euru pred devetimi leti, ko sta bila stebra zadnjega vrste tako kot letos Bonucci in Chiellini.

Še eden od gostov oddaje in osrednji radijski nogometni reporter Boštjan Janežič verjame, da lahko Italijanom v nedeljo uspe. “Mislim, da bi lahko imeli Italijani recept. S pragmatiko, z uničevanjem igre, s prekinitvami. Z vsemi žavbami so tudi namazani, imajo pa tudi kontinuiteto igranja takšnih tekem, takšnih, ki se dobivajo, ne samo igrajo,” je povedal Janežič.

Angleži Italijanov sicer v tekmovalnih dvobojih, torej če ne štejemo prijateljskih tekem, niso premagali že 44 let. Italijani so bili v zadnjem desetletju boljši tako na svetovnem prvenstvu v Braziliji, kjer so zmagali z 2:1, kot na evropskem leta 2012, ko so Angleže izločili po enajstmetrovkah.