Veselje Mateja Mohoriča po četrti zmagi na tritedenskih dirkah. Foto: Reuters
Veselje Mateja Mohoriča po četrti zmagi na tritedenskih dirkah. Foto: Reuters

Slovenija ima tako na letošnjem Touru že pet etapnih zmag, kar je največ med vsemi državami. S štirimi po zaslugi Marka Cavendisha (Deceuninck-Quick-Step), ki bo moral na rekordno 35. zmago počakati vsaj do nedelje, sledijo Britanci. Mohorič, ki je bil zelo aktiven že v četrtek, je bil znova zelo razpoložen v begu in podobno kot v sedmi etapi s silovitim napadom v zaključku strl tekmece. Prišel je do svoje 14. profesionalne zmage in pete na Grand Tourih.

Tretji dan, tretja slovenska zmaga na Dirki po Franciji
Mourenx-Libournen, 207, km:           
  1. M. MOHORIČ       SLO      4:19:17
  2. C. LAPORTE       FRA        +0:58
  3. C. PEDERSEN      DAN     isti čas
  4. M. TEUNISSEN     NIZ         1:02
  5. N. POLITT        NEM         1:08
  6. E. THEUNS        BEL          vsi
  7. M. VALGREN       DAN         isti
  8. G. ZIMMERMANN    NEM          čas
  9. A. TURGIS        FRA         1:10
 10. J. STUYVEN       BEL     isti čas
 ...                                  
 26. T. POGAČAR       SLO        20:50
110. L. MEZGEC        SLO     isti čas

19. etapa je karavano popeljala na 207 km dolgo pot od Mourenxa do Libourna. Čeprav je bila etapa ravninska, pa je bilo v zaključku nekaj krajših klancev, kar je predstavljalo priložnost za ubežnike, in slovenski prvak je za svojo drugo zmago na 108. Dirki po Franciji izkoristil prav enega izmed manjših klancev. Dobrih 40 kilometrov pred ciljem so se v ubežni skupini, v kateri je bilo 20 kolesarjev, začeli napadi, a je bil vsak precej hitro nevtraliziran.

Zdelo se je, da je 26-letni Mohorič, ki je bil izbran tudi za najbolj borbenega kolesarja etape, na enem izmed klancev le stežka zdržal stik. Vseeno je članu Bahrain Victoriousa ostalo dovolj moči za impresivno nadaljevanje. 26 km pred ciljem je bil na čelu razbite ubežne skupine, nato pa je na vrhu krajšega klanca začel silovito pospeševati in se odlepil od zasledovalcev.

Mohorič priboril že peto slovensko etapno zmago na letošnjem Touru
Skupni vrstni red (19/21):            
  1. T. POGAČAR       SLO     79:40:09
  2. J. VINGEGAARD    DAN        +5:45
  3. R. CARAPAZ       EKV         5:51
  4. B. O'CONNOR      AVS         8:18
  5. W. KELDERMAN     NIZ         8:50
  6. E. MAS           ŠPA        10:11
  7. A. LUCENKO       KAZ        11:22
  8. G. MARTIN        FRA        12:46
  9. P. BILBAO        ŠPA        13:48
 10. R. URAN          KOL        16:25
 ...                                  
 31. M. MOHORIČ       SLO      1:43:51
102. L. MEZGEC        SLO      3:25:57

Francoz Christophe Laporte (Cofidis) se je skušal priključiti, toda ni mu uspelo. V desetih kilometrih si je Mohorič priboril 45 sekund naskoka pred deseterico zasledovalcev, med katerimi pa ni bilo pravega sodelovanja, da bi lov za slovenskim asom uspel. Podbličan je v visokem ritmu pritiskal na pedale in v zadnjih deset kilometrov, ko je bila nato do konca trasa nekoliko lažja, vstopil s 45 sekundami prednosti.

Zaostanek zasledovalcev je medtem narasel celo na debelo minuto in kmalu je bilo jasno, da mu bo še drugič uspel samostojen pobeg. Že ob vstopu v zadnji kilometer je z nasmeškom na obrazu zmagovito stisnil pest, ob prihodu v cilj pa je pokazal na napis moštva Bahrain Victorious na dresu, ki je bil pred dvema dnevoma pod drobnogledom francoske policije, ko je ta preiskala njihov hotel in avtobus. Mohorič je v skupnem seštevku pridobil deset mest in je zdaj 31. 58 sekund kasneje je v cilj prišel Laporte, tretje mesto pa je z istim časom zasedel Danec Casper Pedersen (DSM).

Napad Mateja Mohoriča

Za Pogačarjem je zelo mirna etapa. Nosilec rumene majice, ki je v sredo in četrtek navdušil v Pirenejih, je v cilj pripeljal z 20 minutami in 50 sekundami zaostanka skupaj z glavnino, v skupnem seštevku pa je zadržal 5 minut in 45 sekund naskoka pred drugouvrščenim Dancem Jonasom Vingegaardom (Jumbo-Visma) ter 5:51 pred Ekvadorcem Richardom Carapazom, ki zaseda tretje mesto. V glavnini je etapo končal tudi tretji slovenski predstavnik na dirki Luka Mezgec (BikeExchange). Pogačarja od ubranitve skupne zmage in kar treh majic čakata še dve etapi.

V soboto sledi 30,8 kilometra vožnje na čas od Libourna do Saint-Emiliona, kjer bi samo katastrofalna nesreča lahko zakrivila izgubo skoraj šestih minut, nato pa v nedeljo pride na vrsto šampionska parada v Parizu.

Mohoriča gnali tudi dogodki izpred dveh dni
Zaključek 19. etape in veličastna zmaga Mohoriča
Podelitev najboljšim po 19. etapi
Prerez 19. etape, ki je karavano popeljala izpod Pirenejev do reke Garone. Foto: ASO
Prerez 19. etape, ki je karavano popeljala izpod Pirenejev do reke Garone. Foto: ASO
Potegujte se za privlačne nagrade

Vabljeni ste k sodelovanju v treh nagradnih igrah MMC-ja:
- Navidezna dirka

- Nagradna igra Kolesarske zveze Slovenije - Šesto vprašanje se glasi: S kolikšno prednostjo pred Primožem Rogličem je lani Tadej Pogačar osvojil 107. Dirko po Franciji? Odgovore pošljite na naslov: mmc-nagrade@rtvslo.si

- Nagradni kviz na Facebooku

Tour de France 2021 lahko na MMC-ju spremljate tudi v tujini (navodila).