To so prve stopničke za Andrejo Slokar v karieri. Tako je postala enajsta Slovenka z vsaj eno zmago v svetovnem pokalu. Gre sicer za že 180. slovenske ženske stopničke na tekmah svetovnega pokala. Foto: AP
To so prve stopničke za Andrejo Slokar v karieri. Tako je postala enajsta Slovenka z vsaj eno zmago v svetovnem pokalu. Gre sicer za že 180. slovenske ženske stopničke na tekmah svetovnega pokala. Foto: AP

Andreja Slokar je v zelo napetem finalu premagala Norvežanko Theo Louise Stjernesund.

Najboljši po kvalifikacijskih vožnjah – Norvežanka je bila v kvalifikacijah 42 stotink sekunde hitrejša od Slovenke – sta se znova srečali v velikem finalu.

Dobro se počutim. Kako pa naj bi se počutila po svoji prvi zmagi? Seveda ni enako kot zmagati v slalomu ali veleslalomu, a uživam v tem.

Andreja Slokar

Stjernesund je po prvi vožnji v velikem finalu imela prednost, Slokar je lovila 12 stotink sekunde zaostanka. Drugo vožnjo je slovenska smučarka odlično štartala, naredila je preobrat in na koncu z brezhibno vožnjo tudi slavila. Norvežanka je na koncu zaostala za pet stotink sekunde.

Slovenka je bila v četrtfinalu boljša od Švedinje Sare Hector (+0,14), v osmini finala pa od Francozinje Coralie Frasse Sombet (+0,10).

Največji uspeh za Andrejo Slokar
Andreja Slokar je svoj največji uspeh v karieri vpisala na svojem 19. štartu v svetovnem pokalu. Najboljši dosežek na tekmah najvišje ravni ji je pred današnjo soboto uspel letos februarja, ko je na svetovnem prvenstvu v Cortini d'Ampezzo vpisala peto mesto na slalomski preizkušnji. V svetovnem pokalu pa je pred današnjo paralelno tekmo najvišje posegla na finalu sezone v Lenzerheideju s šestim mestom na ekipni paralelni tekmi in osmim mestom na slalomski tekmi.

"Tekma je bila zelo zabavna. Malce je sicer specifična, ker je samo ena na leto in nikoli ne veš, kako bo. Se je pa videlo, da sem zelo uživala in odlično za prvo zmago," je po zmagi povedala Andreja Slokar.

Andreja Slokar v napetem finalu paralelne tekme do prve zmage v karieri
Nastop Andreje Slokar v finalu paralelne tekme
Nastop Andreje Slokar v polfinalu paralelne tekme

Na stopničke se je povzpela tudi Norvežanka Kristin Lysdahl, ki je v malem finalu premagala Italijanko Marto Bassino (+0,10).

Ob odsotnosti Američanke Mikaele Shiffrin, zmagovalke tekme v Söldnu, in Slovakinje Petre Vlhove, lanske zmagovalke te paralelne tekme ter skupne zmagovalke svetovnega pokala alpskih smučark, so stopničke na edini paralelni tekmi v tej sezoni osvojile tekmovalke, ki pred tem še niso stale na odru za zmagovalke.

Tina Robnik osma
Druga Slovenka v izločilnih bojih, Tina Robnik, se je prav tako prebila skozi osmino finala, a izgubila četrtfinalni obračun. Nato je v obračunih za razvrstitev od petega do osmega mesta nazadnje osvojila končno osmo mesto. To je njen tretji najboljši rezultat v svetovnem pokalu.

V kvalifikacijah sta obstali Meta Hrovat na 34. mestu in Ana Bucik, ki je tekmovanje v Flexen Areni končala na 38. mestu od 44 tekmovalk, kolikor jih je končalo to preizkušnjo.

  SVETOVNI POKAL (Ž)                   
  SKUPNI VRSTNI RED                    
                                       
 1. A. SLOKAR           SLO        118 
 2. M. SHIFFRIN         ZDA        100 
 3. L. GUT-BEHRAMI      ŠVI         96 
 4. T. STJERNESUND      NOR         92 
 5  S. HECTOR           ŠVE         67 
 6. K. LIENSBERGER      AVT         65 
 7. K. LYSDAHL          NOR         60 
 8. P. VLHOVA           SLK         60 
 9. M. T. TVIBERG       NOR         52 
10. M. BASSINO          ITA         50 
...                                    
12. T. ROBNIK           SLO         41 
13. M. HROVAT           SLO         40 

Glavni trener Sergej Poljšak je nastop Slovenk komentiral tako: "Super dan za Andrejo. Zmaga je zmaga, kar je ena super zadeva. V četrtfinalu je šlo zelo na tesno, nato pa je smučala iz vožnje v vožnjo boljše in zasluženo zmagala. Osmo mesto Tine Robnik je tudi super rezultat, škoda je le tistih manjših napak, ki so se ji dogajale. Nekaj je imela tudi težav s smučarskimi očali v tisti vožnji, ko je izpadla. Bila je zelo hitra na treningu in v kvalifikacijah, ampak paralelni veleslalom je taka disciplina, da se vsaka napaka pozna. Kar pa se tiče Ane in Mete ni nič tragičnega. Z Meto smo bili skupaj na treningu na Finskem in vem, da se odlično smuča, tako da ne vem točno, zakaj danes ni šlo. Pri Ani pa tudi nismo imeli velikih pričakovanj danes. V prvi vožnji v kvalifikacijah je smučala dobro, naredila je le napako na startu. To ni nič dramatičnega. Zdaj si le želim, da bodo šla dekleta s takim zaletom naprej in bodo tudi v slalomu takole tekmovala."

Trije Slovenci na nedeljski paralelni tekmi
V nedeljo bo na sporedu še moška paralelna tekma, ki se bo začela s kvalifikacijami s tremi Slovenci na štartu Žanom Kranjcem, Štefanom Hadalinom in debitantom v svetovnem pokalu Rokom Ažnohom.

PARALELNA TEKMA (Ž), Lech:

Finale:
STJERNESUND (NOR) - SLOKAR (SLO)
+0,05

Tekma za tretje mesto:
BASSINO (ITA) - LYSDAHL (NOR)
+0,10

Za peto mesto:
HECTOR (ŠVE) - MONSEN (NOR)
+1,10

Za sedmo mesto:
DÜRR (NEM) - ROBNIK (SLO)
+0,19


Polfinale:
STJERNESUND (NOR)
- BASSINO (ITA)
+0,63
LYSDAHL (NOR) - SLOKAR (SLO)
+0,07


Četrtfinale, tabela:
STJERNESUND (NOR)
- MONSEN (NOR)
+0,25
BASSINO (ITA) - DÜRR (NEM)
+0,37
LYSDAHL (NOR) - ROBNIK (SLO)
+0,43
HECTOR (ŠVE) - SLOKAR (SLO)
+0,14


Osmina finala, tabela:
KASPER (ŠVI) ‒ STJERNESUND (NOR)
+1,08
MONSEN (NOR) ‒ GUT-BEHRAMI (ŠVI)
odstop
ELLENBERGER (ŠVI) ‒ BASSINO (ITA)
+0,36
GASIENICA-DANIEL (POL) ‒ DÜRR (NEM)
+0,49
BRUNNER (AVT) ‒ LYSDAHL (NOR)
+0,17
MÖRZINGER (AVT) ‒ ROBNIK (SLO)
+0,73
LIENSBERGER (AVT) ‒ HECTOR (ŠVE)
odstop
FRASSE-SOMBET (FRA) ‒ SLOKAR (SLO)
+0,10

Alpsko smučanje - svetovni pokal: Paralelna tekma (Ž), celotni posnetek iz Lecha