Jakov Fak bo seveda tudi letos glavni slovenski adut. Februarja bo v Pekingu na individualni preizkušnji branil olimpijsko srebro.  Foto: AP
Jakov Fak bo seveda tudi letos glavni slovenski adut. Februarja bo v Pekingu na individualni preizkušnji branil olimpijsko srebro. Foto: AP

Kot je v uvodu poudaril vodja biatlonske panoge na Smučarski zvezi Slovenije Janez Ožbolt, si reprezentanca želi v Pekingu nastopiti s štirimi ali petimi tekmovalci v moški kategoriji, dvema dekletoma pa naj bi se za igre pridružili še dve, kar pa bo treba potrditi v svetovnem pokalu do 16. januarja.

Trenerja Mariča prehlad Jakova Faka ne skrbi preveč

"Tudi ostali cilji so jasni. V moški konkurenci bomo znova napadali stopničke, želimo pa si enega tekmovalca v deseterici skupnega seštevka pokala in uvrstitev do desetega mesta v pokalu narodov. Pri dekletih je cilj, da se po dve tekmovalki na tekmah uvrščata med dobitnice točk, v pokalu narodov pa želimo uvrstitev do 20. mesta," je dejal Ožbolt, ki se je ob tej priložnosti zahvalil Centru Pokljuka in tamkajšnjemu športnemu društvu, ki sta tik pred uvodom v sezono zagotovila dovolj tekaških stez, da so slovenski reprezentanti v tako rekoč idealnih razmerah snežne treninge lahko opravili doma.

Moško ekipo letos vodi nekdanji reprezentant Janez Marič: "Vedel sem, v kaj se podajam, in popolnoma zaupam fantom. Priprave so bile uspešne, tudi zdravstveno v nasprotju s prejšnjo sezono nismo imeli težav in zdaj upam le, da bo Jakov Fak čim prej ozdravel. Ekipa je super, imamo odlično mešanico izkušenih tekmovalcev, ki na mlajše predajajo svoje znanje, in mladih, ki starejšim predajajo mladostno zagnanost in energijo. Zdaj čakamo le še prve tekme."

Janez Marič je letos na mestu glavnega trenerja moške ekipe nasledil Uroša Velepca. Foto: Smučarska zveza Slovenije
Janez Marič je letos na mestu glavnega trenerja moške ekipe nasledil Uroša Velepca. Foto: Smučarska zveza Slovenije

Marič bo v Östersundu računal na Faka, Klemena Bauerja, Roka Tršana, Miho Dovžana ter mlada Antona Vidmarja in Lovra Planka. Alex Cisar bo sezono začel v pokalu IBU. Ob Faku ima največ izkušenj Bauer, ki je v preteklosti veliko pokazal v smučini, pogosto pa se mu je zalomilo na strelišču. Morda bo učinkovitejši z novim kopitom, s katerim začenja sezono: "Zelo dobro sem pripravljen, lepo sem se ujel tudi z novim trenerjem. Morda celo nad pričakovanji, zato so cilji temu primerno visoki."

Februarja se je na svetovnem prvenstvu na Pokljuki izkazal Dovžan in dosegal najbolj konstantne izide med Slovenci: "Letos si tako formo želim že na začetku in nato nadaljevati konstantno. Lani smo pred sezono zboleli vsi, letos je drugače, prva tekma pa bo pokazala, ali so naše želje realne." Ob tem je Dovžan za zelo pozitivne ocenil spremembe v reprezentanci, saj je novi trener Marič ekipi pridružil mlade: "Zelo so nam blizu. Manjka jim še kakšen korak, predvsem pri streljanju so razlike velike, a super je, da je ekipa večja."

Neznanka ostaja Tršan, ki že vsaj dve sezoni izstopa na treningih, a tega nekako ne prenese na tekmo. V vodstvu ekipe so prepričani, da za preboj v širši svetovni vrh potrebuje le en dober nastop, s katerim bi pridobil mirnost in samozavest. Za mlade pa bo sezona 2021/22 predvsem leto učenja in nabiranja izkušenj.

Klemen Bauer načrtuje nastop na svojih že petih olimpijskih igrah. Foto: Smučarska zveza Slovenije
Klemen Bauer načrtuje nastop na svojih že petih olimpijskih igrah. Foto: Smučarska zveza Slovenije

Nižji so cilji v ženski vrsti. "Poleti smo vse priprave naredili po načrtu in najpomembneje je, da so dekleta zdrava. Cilji so seveda vsako leto višji," pravi glavna trenerka Andreja Mali, ki bo na prvo tekmo popeljala Živo in Polono Klemenčič ter Niko Vindišar. Tais Vozelj čaka nastop na IBU-pokalu, kjer bo napadala normo za svetovni pokal, s čimer bi Slovenke lahko nastopale tudi v štafeti.

Najvišja so pričakovanja pri Poloni Klemenčič, ki je letos že osvojila kolajno na SP-ju v poletnem biatlonu. "To odličje je bilo nepričakovano, vsekakor pa je to dobra popotnica za zimo, obenem pa je bila lepa spodbuda za trening," je ob tem povedala 24-letna biatlonka, ki si želi v sezoni tako kot druge tekmovalke v ekipi predvsem izboljšati lanske uvrstitve.

Smučarski tek in biatlon: oddaja pred sezono 2021/2022