Luka Dončić je iz igre zadel le 5 izmed 15 metov. Za Slovenijo je to peti neuspeh v četrtfinalih evropskih prvenstev. Stopničko za vstop med štiri najboljše je preskočila samo pred petimi leti v Carigradu, ko se je na koncu zavihtela do zlate medalje (Latvijo), in leta 2009 na Poljskem, ko je zasedla četrto mesto (Hrvaško). Foto: Reuters
Luka Dončić je iz igre zadel le 5 izmed 15 metov. Za Slovenijo je to peti neuspeh v četrtfinalih evropskih prvenstev. Stopničko za vstop med štiri najboljše je preskočila samo pred petimi leti v Carigradu, ko se je na koncu zavihtela do zlate medalje (Latvijo), in leta 2009 na Poljskem, ko je zasedla četrto mesto (Hrvaško). Foto: Reuters

Na večerni tekmi v Berlinu je bila nesporni favorit Slovenija, a je po prvem polčasu s katastrofalno igro v obrambi zaostajala kar za 19 točk (39:58). V tretji četrtini je nato pokazala povsem drugi obraz in se približala le na točko (63:64), v zadnji tudi povedla (68:64), toda na koncu so se veselili tekmeci. Poljaki so v ključnih trenutkih zadeli tri trojke (za 74:73, 76:79 in 80:87). Tudi hitro slovo Srbov in Grkov v osmini finala kaže, da v košarki ni nič samodejnega in je treba igrati zavzeto, zbrano in resno od prve do zadnje minute.

Najboljši strelec Slovenije je bil z 21 točkami Vlatko Čančar, Goran Dragić jih je dosegel 17, Luka Dončić 14 (met iz igre 5/15, za dve 2/7, trojke 3/8). Največji slovenski zvezdnik v zadnjih treh minutah zaradi petih osebnih napak ni igral. Na drugi strani je bil izjemno razigran član Reggio Emilie Mateusz Ponitka s trojnim dvojčkom, šele tretjim tovrstnim dosežkom na evropskih prvenstvih (26 točk (trojke 5/13), 16 skokov in 10 podaj).

Poljska in Francija se bosta v petek med seboj pomerili v polfinalu, drugi par pa sestavljata Španija in Nemčija, ki sta bili v četrtfinalu uspešni v torek.

Selektor Poljske, Hrvat Igor Miličić, si je lahko po zmagi dal duška. Foto: Reuters
Selektor Poljske, Hrvat Igor Miličić, si je lahko po zmagi dal duška. Foto: Reuters

Prva četrtina (26:29)

Slovenija je tekmo začela s peterko Jaka Blažič, Vlatko Čančar, Luka Dončić, Goran Dragić in Mike Tobey. Zoran Dragić ni igral zaradi poškodbe mišice v osmini finala proti Belgiji.

Pobudo so v uvodnih minutah prevzeli Poljaki, Slovenci pa so prvič vodili v 3. minuti, ko je Dragić zadel trojko za 9:6. Visoki center Aleksander Balcerowski je na polovici prve četrtine z uspešnim metom izza črte Poljsko povedel v vodstvo z 11:15, do tistega trenutka je dosegel že 9 točk. Ponitka je z novo trojko povišal na 13:18, vendar je Čančar v nadaljevanju z zabijanjem izenačil na 18:18. Koprčan je izid poravnal tudi na 21. točki, tedaj z uspešnim metom za tri. Slovenci so tudi v končnici prve četrtine slabo odigrali v obrambi, tekmecem dovolili še dve trojki in po prvih desetih minutah zaostajali s 26:29.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Druga četrtina (13:29)

Druga četrtina je postregla s popolno nemočjo Slovenije. Koš Čančarja za dve točki in prosti met Dončića takoj na začetku so bile edine tri točke, ki so jih varovanci Aleksandra Sekulića dosegli v prvi polovici drugega dela tekme. Skoraj šest minut so bili Slovenci brez dosežene točke iz igre, na drugi strani pa so Poljaki pridno polnili njihovo mrežico.

Dragić je nato le zadel za znižanje na 31:44, a se je potem nadaljevala anemična igra Slovenije v obrambi z ogromno napakami v napadu. Dve minuti pred koncem prvega polčasa se je na semaforju izpisal izid 31:54, kar je bil najvišji zaostanek Slovencev. Pol minute pred koncem je bilo 36:58.

Za piko na i je točno na polovici druge četrtine zaradi udarca v hrbtni predel iz igre odšel Dončić. Po dobrih dveh minutah se je vrnil na parket in s trojko postavil izid prvega polčasa. Skupaj je dosegel devet točk. Čančar jih je zbral 14, Dragić 7. Pri Poljski je bil najučinkovitejši Ponitka s 16 točkami.

Tretja četrtina (24:6)

Po odmoru je iz slačilnice prišla drugačna Slovenija, s pravim pristopom in željna preobrata. Slovenci so vztrajno nižali zaostanek in zaloga Poljakov je vseskozi kopnela. S trojko je tretjo četrtino odprl Dončić, ki je sredi četrtine po prodoru pod koš dosegel tudi točki za znižanje na 50:60. Tobey je slovensko reprezentanco približal na 54:60, Čančar in Blažič pa s trojkama na 60:61. V zadnjih dveh minutah je bilo veliko napak na obeh straneh, pred zadnjimi desetimi minutami je bil tako izid 63:64. Poljska je v tretji četrtini dosegla zgolj šest točk oziroma samo en koš iz igre. Zgrešila je vseh enajst metov za tri točke, potem ko je v prvem polčasu zadela devet trojk (9/19).

Dončić v zadnjih treh minutah zaradi petih osebnih napak ni igral. Foto: Reuters
Dončić v zadnjih treh minutah zaradi petih osebnih napak ni igral. Foto: Reuters

Zadnja četrtina (24:26)

V zadnji četrtini so Slovenci povedli z 68:64 in 73:68, vendar v naslednjih minutah znova padli v krizo. Poljakom je z dvema trojkama uspel preobrat (76:79). Dončić je nato zgrešil dva prosta meta in met za tri, tudi Čančar izza črte ni bil uspešen. Tri minute pred koncem tekme je Dončić naredil peto osebno napako in moral predčasno na klop, kar je bil nov udarec za Slovenijo. Nato je pri zaostanku s 76:82 v napadu izgubil žogo še Dragić, Poljska pa je prednost povišala na 76:84.

Sekulićevi fantje so minuto in pol pred zadnjo sireno sicer znižali na 80:84, toda Ponitka je na drugi strani zadel novo trojko in še dva prosta meta (80:89), Poljska pa je v zadnji minuti kljub nekaj težavam zadržala prednost. 35 sekund pred koncem je Edo Murić s trojko znižal na 85:90, nato je Čančar pod košem hitro ukradel žogo, Dragić pa zadel za 87:90, kar je nenadejano prineslo novo upanje, a v zadnje pol minute novega preobrata ni bilo.

A. J. Slaughter je v dramatični končnici zgrešil met za dve točki, na drugi strani pa je po prodoru ob stranski črti neuspešno z metom za tri točke s polovice igrišča poskusil Prepelič. Slovenci so zaman zahtevali osebno napako in začelo se je veliko slavje poljskih košarkarjev in navijačev.

Sorodna novica Sekulić: Tekmo smo izgubili v prvem polčasu

Izjavi po tekmi

Luka Dončić: "Čestitke Poljski, odigrala je izjemno tekmo. Vem, da nisem igral na svoji ravni, moral bi veliko bolje. Pustil sem ekipo na cedilu in celotno državo. Poraz je boleč, saj bi nas zmaga nad Poljsko popeljala v boj za medalje. Vedno, ko bom zdrav, bom igral za svojo domovino. Upam, da naslednjič na svetovnem prvenstvu, če se bomo tja seveda uvrstili."

Jaka Blažič: "Nismo bili pravi, podobno kot proti Belgiji. Ob polčasu smo se pogovorili v slačilnici, si povedali svoje in verjeli smo, da se lahko vrnemo. Naredili smo neverjeten preobrat, povedli in Poljake pahnili v izgubljen položaj. Nato so se ti znova razigrali, dobili nazaj samozavest in zasluženo zmagali. Zdaj moramo umiriti glave, narediti analize in resnično upam, da se vidimo naslednje leto na svetovnem prvenstvu."

Izjavi Prepeliča in Čančarja po porazu proti Poljski

Francija se je izvlekla

Popoldne so bili tudi Francozi proti Italijanom ob koncu rednega dela že v izgubljenem položaju (68:75), a so v zadnjih dveh minutah z delnim izidom 9:2 izsilili podaljšek (77:77). V dodatnih petih minutah so azzurri držali korak do izida 87:85, v zadnji minuti pa niso več dosegli niti točke. Francozi so bili pri metih natančnejši in se veselili uvrstitve v polfinale.

Najboljši strelec Francije je bil Thomas Heurtel z 20 točkami, dodal je osem podaj. Rudy Gobert je zbral 19 točk (met iz igre 8/11) in 14 skokov. Za Italijo sta Simone Fontecchio in Marco Spissu prispevala po 21 točk.

Po polovici tekme vodili s +7

Varovanci Vincenta Colleta so dvoboj proti Italijanom odprli udarno in po petih minutah povedli s 13:4. To je bila najvišja prednost olimpijskih podprvakov v prvi četrtini, ki se je končala s 27:20. Po prvem polčasu je bil izid 38:31.

Francija je največ vodila za +11 (33:22) na začetku 14. minute, vendar je Italija odgovorila z delnim izidom 7:0 in se štiri minute pred koncem prvega polčasa približala na 33:29. Francozi so imeli v prvi polovici tekme kar 11 izgubljenih žog.

Najboljši strelci po 20 minutah so bili Evan Fournier, Timothe Luwawu-Cabarrot (po 9 točk) in Fontecchio (11 točk).

Fontecchiu se je v ključnih trenutkih zatresla roka

V tretji četrtini so azzurri naredili preobrat, čeprav so Francozi v 23. minuti znova ušli na +10 (43:33). Luigi Datome je slabih pet minut pozneje s trojko znižal na 53:52, nato pa je Nico Mannion povedel Italijane v vodstvo (56:57). Po tretji četrtini so vodili s 56:62.

V zadnji četrtini so si priigrali že osem točk prednosti (56:64), njihov nalet pa je z dvema trojkama prekinil Heurtel (64:67). Fontecchio je dobri dve minuti pred koncem izza črte Italiji zagotovil novo lepo zalogo (68:75), a to ni bilo dovolj. Isti igralec je namreč 16 sekund pred zadnjo sireno pri izidu 75:77 zgrešil dva prosta meta, Heurtel je pet sekund pred koncem izenačil na 77:77, v zadnjem napadu pa je bil na drugi strani Fontecchio še enkrat nenatančen.

Tako Italija kot Francija sta skupinski del sklenili z razmerjem zmag 3-2, obe reprezentanci pa sta iz osmine finala napredovali po zanimivih dvobojih. Francozi so se proti Turkom prav tako po podaljšku izkopali iz nemogočega položaja (Turki so v zadnjih sekundah zapravili dva prosta meta in žogo), Italijani pa so izločili Srbe, ene največjih favoritov za končno zmago.


Rudy Gobert se je izkazal z 19 točkami (met iz igre 8/11) in 14 skoki. Foto: Reuters
Rudy Gobert se je izkazal z 19 točkami (met iz igre 8/11) in 14 skoki. Foto: Reuters

EP v košarki 2022

Četrtfinale

Slovenija − POLJSKA
87:90 (26:29, 13:29, 24:6, 24:26)
7852; Čančar 21, G. Dragić 17, Dončić 14 (met iz igre 5/15, za dve 2/7, trojke 3/8), 11 skokov, 7 podaj in 6 izgubljenih žog v 35 minutah, Blažič 13, Prepelič 9, Tobey 8 in 7 skokov, Murić 5; Ponitka 26 (trojke 5/13), 16 skokov in 10 podaj, Slaughter in Sokolowski po 16, Zyskowski 14, Balcerowski 11, Cel 4, Dziewa 3.

Met za dve točki: 21/38; 15/31

Met za tri točke: 11/38; 13/38

Prosti meti: 12/20; 21/31

Skoki: 45; 43


FRANCIJA − Italija
93:85 (27:20, 11:11, 18:31, 21:15) - po podaljšku
Heurtel 20 in 8 podaj, Gobert 19 (met iz igre 8/11) in 14 skokov, Fournier 17, Yabusele 15, Luwawu-Cabarrot 13; Fontecchio in Spissu po 21, Datome 12, Melli 10.

Navijači pred dvorano v Berlinu

Odigrano v torek:
ŠPANIJA
− Finska
100:90 (19:30, 24:22, 30:15, 27:23)
W. Hernangomez 27, J. Hernangomez 15, Brizuela 14, Fernandez 11, Brown 10; Markkanen 28 točk in 11 skokov, Jantunen 18, Madsen 13, Salin 11.

NEMČIJA − Grčija
107:96 (31:27, 26:34, 26:10, 24:25)
Schröder 26 točk in 8 podaj, Obst in Wagner po 19, Theis 13 točk in 16 skokov; Andedokumpo 31, Larentzakis 18, Dorsey 13, Sloukas 8.


Polfinale

Petek ob 17.15:
POLJSKA − FRANCIJA

Ob 20.30:
NEMČIJA − ŠPANIJA

Finale bo v nedeljo ob 20.30, tekma za tretje mesto pa ob 17.15.

Sorodna novica "Slovenija ima v ekipi šampione, ki točno vedo, kaj morajo narediti"
Sorodna novica Poljski košarkarji bodo o tem lahko pripovedovali svojim vnukom
Sorodna novica Nemci z ognjemetom trojk Andetokumba poslali domov