Aleksander Sekulić se z varovanci poslavljal z 41. evropskega prvenstva. Foto: EPA
Aleksander Sekulić se z varovanci poslavljal z 41. evropskega prvenstva. Foto: EPA

Poljaki so že s prebojem med osem, svojim prvim po 25 letih, presegli pričakovanja na tem turnirju. Četudi so še na zadnjem svetovnem prvenstvu 2019 prav tako igrali v četrtfinalu, so v zadnjem letu doživeli kar nekaj razočaranj. Lani so jih na primer Slovenci v kvalifikacijah za olimpijske igre nadigrali s 35 točkami razlike. Nato so se jim popolnoma ponesrečile kvalifikacije za svetovno prvenstvo 2023, ko so v konkurenci Nemčije, Izraela in Estonije zasedli zadnje mesto, tako da so ostali brez drugega kroga, hkrati pa so pot proti naslednjemu evropskemu prvenstvu morali začeti v predkvalifikacijah.

Kot bi z napadom želeli dobiti tekmo ...

Sorodna novica Slovenija po zelo slabi drugi četrtini in dramatični končnici obstala v četrtfinalu

EuroBasket so odprli z zmago nad Češko, a so jih nato za kar 30 točk ugnali Finci. Ko so premagali Izrael in Nizozemsko, so si v Pragi zagotovili tretje mesto. V osmini finala so tako kot Slovenci pred petimi leti premagali Ukrajino, nato pa v četrtfinalu izločili aktualne prvake in ene glavnih favoritov za naslov. "Čestitke Poljski. Odigrali so izjemno tekmo. Še posebej v prvem polčasu. V tekmo so vstopili zelo borbeno. Začeli so zadevati. V prvem polčasu so dali devet trojk in visoko vodili. V drugi četrtini je slab napad vodil v slabo obrambo. Šlo je v napačno smer. Igralci so se borili in odigrali neverjetno tretjo četrtino. Vse so dali od sebe in povedli. Vodili smo tudi v zadnji četrtini. Potem smo naredili nekaj napak, oni pa so zadeli nekaj pomembnih metov in zasluženo zmagali. Če potegnemo črto, smo tekmo izgubili v prvem polčasu," je srečanje opisal Aleksander Sekulić.

V prvem polčasu so Poljaki povedli že za 23. Kaznovali so slovenske defenzivne napake, ko so se razigrali, pa so začeli zadevati tudi težke mete. V prvi četrtini so Slovenci še držali korak in zaostajali za tri, toda v drugi četrtini, ko se je ustavilo v napadu, se je zaostanek višal. Ob odmoru je tako znašal -19. Poljaki so v prvih dveh četrtinah dali po 29 točk. Le proti Češki so na tem turnirju v eni četrtini dali točko več. "Videti je bilo, kot bi z napadom želeli dobiti tekmo. Ko smo prišli v situacijo, da napad ni stekel, pa se je nadaljevalo tudi s slabo obrambo. Poljaki so začutili to. Moramo priznati, da so odigrali fantastično že prvo četrtino, ko so zadevali praktično vse. Tudi težke mete. Naredili smo veliko napak, a so Poljaki res igrali dobro. Verjetno so odigrali najboljšo tekmo prvenstva, mi pa najslabši polčas prvenstva," je dejal slovenski selektor.

"Mogoče nas je tretja četrtina sprostila"

Odziv branilcev naslova je bil v tretji četrtini izjemen. Ekspresno so stopili visoko razliko. Dobili so le šest točk, od tega le en koš iz igre, sami pa jih dali 24, tako da so se do zadnjih desetih minut približali le na točko. Tudi zadnjo četrtino so dobro odprli, si priigrali celo pet točk naskoka, toda nato je sledil nov padec v igri in Poljaki so se pobrali ter znova prevzeli pobudo.

Tokrat slovenskega odgovora ni bilo: "Težko rečem, kaj bi spremenili v tistih trenutkih, ko smo povedli. Vse odločitve, ki smo jih s štabom in potem igralci sprejeli, so bile z željo, da dobimo tekmo. Dogajajo se napake. Težko zdaj rečem, kaj smo napačnega naredili. Ni se izšlo. Če govorimo o slabih stvareh, lahko tudi o dobrem drugem polčasu. Tretja četrtina je bila res fantastična. Mogoče nas je na neki način sprostila, ko smo zadihali in povedli. Morda je v podzavesti prišlo do sprostitve, kar so Poljaki izkoristili."

V vlogi enega glavnih favoritov

Izjavi Prepeliča in Čančarja po porazu proti Poljski

Slovenija je na prvenstvo prišla v vlogi velikega favorita za medalje. V tem najožjem izboru so bili še Srbi in Grki, ki so se prav tako že poslovili. Evropski prvaki so igrali v najtežji skupini turnirja, ki so jo tudi končali na prvem mestu. Potem ko so ugnali Litvo in Madžarsko, so doživeli hladno prho proti Bosni in Hercegovini, toda odziv je bil šampionski, saj sta sledili vrhunski predstavi proti Nemčiji in Franciji. S prvim mestom so si zagotovili na papirju lažje nasprotnike v osmini finala, kjer so se pomerili z Belgijci. Končna razlika 16 točk ne razkriva dejanskega stanja večino te tekme, saj so nasprotniki Slovencem nudili dostojen odpor, ki so ga Sekulićevi varovanci strli z res dobro igro v zadnji četrtini.

"Imeli smo eno slabo tekmo v najtežji skupini prvenstva. Vsaka ekipa ima nihanja, ki so sestavni del. Takšen je turnirski sistem. Veliko je tekem, malo pa časa za počitek in analize. Da bi rekli, da jih je bilo iz tekme v tekmo veliko, ne bi rekel. Le proti BiH-u smo pokazali slabšo predstavo, kar pa ni vplivalo na rezultat v skupini," je dodal Sekulić.