22-letni Nico Schlotterbeck (levo) je poleti iz Freiburga prestopil k dortmundski Borussii. Tudi v Bundesligi si je že privoščil nekaj napak. Zelo slabo je odigral proti Angliji v Ligi narodov in prejel številne kritike, a ga je Flick vseeno uvrstil v začetno postavo in ga pustil na zelenici vseh 98 minut. Njegova velika napaka pri pokrivanju Asana sedem minut pred koncem lahko že pomeni, da bodo Nemci ekspresno končali SP. Foto: EPA
22-letni Nico Schlotterbeck (levo) je poleti iz Freiburga prestopil k dortmundski Borussii. Tudi v Bundesligi si je že privoščil nekaj napak. Zelo slabo je odigral proti Angliji v Ligi narodov in prejel številne kritike, a ga je Flick vseeno uvrstil v začetno postavo in ga pustil na zelenici vseh 98 minut. Njegova velika napaka pri pokrivanju Asana sedem minut pred koncem lahko že pomeni, da bodo Nemci ekspresno končali SP. Foto: EPA

Japonci so imeli le 26 odstotkov igralnega časa žogo v svoji posesti. Imeli so jasen načrt in izpolnili so ga sijajno. Že zadetek Daizena Maede v 8. minuti iz prepovedanega položaja je bil veliko opozorilo za Nemce. Selektor Hajime Morijasu se je izkazal z odličnimi menjavami. Ritsu Doan in Takuma Asano sta zrežirala preobrat in Japonci so naredili velik korak proti osmini finala.

Gündogan z bele točke povedel Nemčijo v vodstvo

Pred štirimi leti in pol so bili Nemci branilci naslova, na uvodni tekmi so izgubili proti Mehiki z 0:1 in sledilo je prvo slovo že po skupinskem delu svetovnega prvenstva po polomu proti Južni Koreji (0:2).

Na lanskem evropskem prvenstvu so vse tri tekme predtekmovanja odigrali na Allianz Areni v Münchnu. Po porazu proti Franciji z 0:1 so se izvlekli s srečnim remijem proti Madžarski (2:2), vendar so nato izpadli v osmini finala proti Angliji z 0:2. Pričakovanja niso bila izpolnjena in selektor Joachim Löw se je po 15 letih poslovil.

Doan premagal Neuerja za 1:1

"Schweinija", Lahma in Kloseja jim ni uspelo nadomestiti
Zlata generacija, ki je v velikem slogu osvojila naslov julija 2014 na Maracani v Riu de Janeiru, je bila odlično zasedena na vseh položajih. Konkurenca je bila izjemna, za nekatere položaje so se borili trije zvezdniki.

Eden izmed junakov finala proti Argentini Bastian Schweinsteiger je bil danes strokovni komentator na Halifovem stadionu. Zelo kritično je ocenil igro v drugem polčasu in tudi menjave Flicka. "Schweini", Philipp Lahm in Miroslav Klose so bili vodje na zelenici.

Sorodna novica Japonci za novo azijsko senzacijo po preobratu strli Nemce

Thomas Müller je z glasnimi nasveti dobro vodil ekipo do 67. minute, ko ga je zamenjal Jonas Hofmann. Po tej menjavi je elf popolnoma potonil, napake so si kar sledile. Le Jamal Musiala si zasluži pohvale. Povzročal je velike težave obrambi Japoncev, a mu ni uspelo povišati na 2:0.

Schlotterbeck kljub številnim napakam igral vso tekmo
Nemci imajo velike težave v obrambi. Le Antonio Rüdiger se je izkazal, Niklas Süle presenetljivo ni igral na položaju osrednjega branilca, ampak na desni strani. Prednost je dobil Nico Schlotterbeck, ki je že v prvem polčasu naredil nekaj napak, a ga je selektor Hansi Flick pustil v igri do konca tekme. Sedem minut pred koncem je le gledal Asana, ki je z desne strani zabil žogo pod prečko za veliko zmago Japonske. Tudi David Raum je odigral šele 13 tekem za reprezentanco in ni še na dovolj visoki ravni za velika tekmovanja.

Velemojstrski gol Asana za vodstvo proti Nemčiji
Youssoufa Moukoko (desno) je vstopil prepozno. Najstnik je izjemno napredoval v letošnji sezoni. Foto: Reuters
Youssoufa Moukoko (desno) je vstopil prepozno. Najstnik je izjemno napredoval v letošnji sezoni. Foto: Reuters

Moukoko postal najmlajši Nemec z nastopom na SP-ju
Zelo manjka klasični napadalec. Pri serijskem prvaku Bayernu je osem let blestel Robert Lewandowski, letos pa ga je nasledil Eric-Maxim Choupo-Moting. Kamerunec bi danes prišel zelo prav, saj je bil Kai Havertz popolnoma neviden. Ljubljenec navijačev Niclas Füllkrug je vstopil šele v 79. minuti, dragulj dortmundske Borussie Youssoufa Moukoko pa je igral le v sodnikovem dodatku. Napadalec dortmundske Borussie je postal najmlajši igralec, ki je oblekel dres Nemčije na SP-ju z 18 leti in tremi dnevi. Do danes je imel rekord Karl-Heinz Schnellinger s prvenstva leta 1958, ko je bil star 19 let in dva meseca.

Flick pričakuje popolnoma drugačno tekmo proti Španiji
"To je veliko razočaranje. Mislim, da smo imeli vse pod nadzorom, zapravili smo številne priložnosti. Japonci so bili zelo učinkoviti in to je na koncu odločilo. V zadnje četrt ure smo naredili preveč napak v obrambi. Naredili bomo temeljito analizo in prepričan sem, da lahko s pravo predstavo premagamo Španijo. To bo popolnoma drugačna tekma. Proti Japonski smo imeli v prvem polčasu 81-odstotno posest žoge, v nedeljo ne bo tako," je razmišljal selektor Flick, ki je pred dvema letoma popeljal Bayern do trojne krone. Nasledil je Nika Kovača in uspelo mu je obrniti krivuljo navzgor, pika na i pa je bila zmaga v Ligi prvakov.

Thomas Müller je bil na zelenici do 67. minuti. Brez njega so bili Nemci izgubljeni. Foto: EPA
Thomas Müller je bil na zelenici do 67. minuti. Brez njega so bili Nemci izgubljeni. Foto: EPA

Neuer: Sami smo si krivi za poraz
"Zapravili smo preveč priložnosti za vodstvo z 2:0. Japonci so pritisnili v zadnje pol ure in naredili smo preveč napak v obrambi. V prvem polčasu smo igrali dobro, potem pa nismo bili več samozavestni. Japonci so začutili priložnost. Podaje niso bile natančne in sami smo si krivi za poraz. To je hud udarec za nas. Težko razumem, da smo tako popustili v drugem polčasu," je bil potrt Manuel Neuer.

Müller: Neučinkovitost nas spremlja na vsaki tekmi
"Japonci so bili precej agresivnejši v drugem polčasu. Eno uro smo bili za razred boljši tekmec, a neučinkovitost nas spremlja na vsaki tekmi. Nisem imel občutka, da lahko to tekmo izgubimo. Šokiran sem, da smo si dovolili poraz v zadnje četrt ure. Zavedali smo se pomembnosti prve tekme, saj bomo zdaj pod pritiskom proti Španiji. Zdaj smo si pa res zakuhali krizo," je dodal Müller.

Nedeljski poraz proti močni Španiji pomeni pot domov
V nedeljo zvečer se bodo Nemci srečali s favoriziranimi Španci. Ob morebitnem porazu bi Nemci lahko že po dveh tekmah rezervirali letalske vozovnice za let domov. Tudi štiri točke v skupini E zelo verjetno ne bodo dovolj za napredovanje. Čez leto in pol bo evropsko prvenstvo gostila Nemčija in Flicka čaka še ogromno dela.

Japonci na SP-jih prvič zmagali po zaostanku
Vrhunci tekme Japonska - Nemčija