Marcus Rashford in Phil Foden sta odlično izkoristila priložnost. Foto: Reuters
Marcus Rashford in Phil Foden sta odlično izkoristila priložnost. Foto: Reuters

Le zelo visok poraz bi evropskim podprvakom preprečil pot v izločilne boje, toda trije levi so z dominantno predstavo pred odločilnimi dvoboji 22. SP-ja dvignili apetite navijačev, ki sanjajo o "vrnitvi nogometa domov". Skupinski del so v Katarju končali na vrhu skupine, potem ko so dvakrat visoko zmagali in remizirali z ZDA, ki so si z zmago nad Iranom tudi zagotovile napredovanje. Anglijo v osmini finala čaka Senegal. Srečanje bo v nedeljo ob 20.00. Zmaji se na svojem drugem prvenstvu, prvem po letu 1958, poslavljajo z osvojeno točko proti Američanom.

Vrhunci tekme Wales - Anglija

Gareth Southgate je v primerjavi s prvima tekmama nekoliko premešal začetno enajsterico. Začela sta tudi Marcus Rashford in Phil Foden, ki sta zadela za zanesljivo zmago. Angleži so dominirali vso tekmo, mrežo nasprotnika pa načeli v 50. minuti, ko je zadel Rashford s prostega strela. Le dobro minuto pozneje je lepo kombinacijo kronal Foden, pod tretji zadetek pa se je znova podpisal Rashford, ki je zadel tretjič na turnirju in 15. v reprezentančni majici. Tako se je še podaljšal niz neporaženosti proti Walesu, ki traja že 38 let. To je bila njuna 104. tekma, Angleži pa so dobili zadnjih sedem. Pravico je drugič na letošnjem SP-ju delila slovenska trojica na čelu s Slavkom Vinčićem.

Rashford s prostega strela načel mrežo Walesa

Angleži so takoj prevzeli pobudo in imeli občutno več časa žogo v svojih nogah. Prvo konkretno priložnost so si priigrali v deseti minuti, ko je žogo na sredini terena prestregel John Stones. Spravil jo je do Harryja Kana, ki jo je poslal v globino. Chris Mepham jo je zgrešil, Necu Williamsu pa je pobegnil Rashford, ki se je znašel iz oči v oči z Dannyjem Wardom, velški vratar, ki je med vratnici stopil namesto kaznovanega Wayna Hennesseyja, pa je bil zmagovalec dvoboja.

Grafiko zagotavlja <a href='https://www.sofascore.com' target='_blank'>sofascore.com</a>
Grafiko zagotavlja sofascore.com

Trije levi so ves prvi polčas gospodarili na zelenici (posest 74 odstotkov), so pa Valižani nekoliko pogumnejši postali v zaključku prvega dela, s čimer se je Angliji odprlo precej prostora v protinapadih. V 38. minuti so po pridobljeni žogi Declana Rica hitro prenesli žogo v napad. Začel je Jude Bellingham, nato je Foden našel Jordana Hendersona, ki je žogo prepustil Bellinghamu. Ta se je mojstrsko obrnil, s peto mu je žogo vrnil Kyle Walker, vezist dortmundske Borussie je po preigravanju podal Fodnu, ki pa je v kazenskem prostoru iz obrata streljal prek vrat.

Minuto pozneje je Henderson poslal predložek z desne strani. Z glavo je žogo skušal odbiti Ethan Ampadu, a jo je le podaljšal v kazenski prostor, kjer pa je Rashford poskusil atraktivno s škarjicami, vendar jo je slabo zadel. V naslednji akciji so evropski podprvaki izpeljali še en hiter protinapad. Foden in Kane sta kombinirala, nato pa je žogo dobil Rashford, ki pa mu je z leve strani, čeprav je imel veliko prostora, ni uspelo podati v kazenski prostor. Zmaji so edini strel v prvem polčasu sprožili povsem ob koncu, vendar je bil Joe Allen z roba kazenskega prostora nenatančen.

Foden ekspresno povišal angleško prednost
Sorodna novica ZDA na krilih Pulisica v osmino finala, kjer jih čaka Nizozemska

Kar Angležem ni uspelo v prvih 45 minutah, pa jim je hitro v drugem polčasu. Tekla je 50. minuta, ko so Valižani nepravilno zaustavili Fodnov prodor. Z 20 metrov nekoliko z leve strani je prosti strel izvrstno izvedel Rashford, ki je žogo poslal v zgornji kot Wardovih vrat. Le dobro minuto pozneje je bilo na semaforju že 2:0. Rashford je na levi strani ukradel žogo nepazljivemu Benu Daviesu. Kane je nato podal v sredino kazenskega prostora, kjer sta jo Ward in Mempham le spremljala s pogledom, na drugi strani pa je pritekel Foden in jo pospravil v mrežo.

Po ekspresnem zaostanku za dva gola so zmaji vendarle prišli do priložnosti. Najprej je v 55. minuti Daniel James streljal z leve strani, toda žoga je zletela mimo vrat. Prvič je moral resneje Jordan Pickford posredovati minuto zatem, ko je z razdalje sprožil Kieffer Moore, žoga se je odbila od Harryja Maguira in spremenila smer, vendar je bil čuvaj angleške mreže na mestu.

Angleži premagali večne tekmece

V 68. minuti so trije levi še tretjič matirali obrambo sosedov. Kalvin Phillips je z dolgo žogo na desni strani zaposlil Rashforda, ki je prodrl v kazenski prostor, preigral Connorja Robertsa, nato pa med nogama premagal tako Joeja Rodona kot Warda. Angleži so bili še nekajkrat nevarni. Rashfordu je hat-trick preprečil Ward, do lepih priložnosti sta v eni akciji prišla Foden in Callum Wilson, toda pred strelom sta se zapletla, Stones pa je v sodnikovem dodatku iz neposredne bližine žogo poslal čez vrata.

Rashford v 68. minuti še drugič matiral Warda
11-29 (B) Wales-England( id: 3854563), Tekma v živo, Vse (goli, menjave, kartoni)
11-29 (B) Wales-England( id: 3854563), Postave
11-29 (B) Wales-England( id: 3854563), Statistika tekme
FIFA svetovno prvenstvo v nogometu 2022
# Ekipa Št. tekem Zmage Remiji Porazi Razlika v golih Točke
Skupina B
1.
Anglija
3 2 1 0 9:2 7
2.
ZDA
3 1 2 0 2:1 5
3.
Iran
3 1 0 2 4:7 3
4.
Wales
3 0 1 2 1:6 1
Analiza prvega polčasa Wales - Anglija
Analiza drugega polčasa Wales - Anglija