Po 53 sekundah drugega polčasa že gol Argentine

Kopica strelov in poskusov Argentine v prvem polčasu ni obrodila sadov. Niti sporna 11-metrovka v 39. minuti, ko je Szczesny prebral namero Messija. A nato so Argentinci za 1:0 potrebovali le 53 sekund, ko je Alexis Mac Allister zadel s strelom ob vratnico. V 68. minuti je obleganje poljskih vrat kronal še Javier Alvarez.

Alexis Mac Allister in Nahuel Molina sta takoj na začetku 2. polčasa poskrbela, da je Szczesny le kapituliral prvič v Katarju. Foto: Reuters
Alexis Mac Allister in Nahuel Molina sta takoj na začetku 2. polčasa poskrbela, da je Szczesny le kapituliral prvič v Katarju. Foto: Reuters
Sorodna novica Savdijci v 95. minuti prekinili juriš in zatrli upe Mehičanov

Nagrada za zmago v skupini – Avstralija

Bojazljivi Poljaki so kljub odsotnosti enega samega strela v okvir argentinskih vrat nehali igrati, ker so se bali kartonov, saj so bili v tistem trenutku proti Mehiki v boljšem položaju zgolj zaradi ferpleja (5:7 v rumenih kartonih). Za popolno pasivnost na koncu Poljska ni bila kaznovana, saj ne Argentina ne Mehika ni dosegla tretjega gola. Ko je bilo tekme na stadionu 974 že konec, je vse dvome o poljskem napredovanju razblinila Savdska Arabija z golom za končnih 1:2 na drugi sočasni tekmi skupine C.

V osmino finala sta se iz skupine C prebili Argentina in Poljska. La Albiceleste v soboto ob 20.00 v Al Rajanu igra proti Avstraliji, medtem ko biało-czerwone v nedeljo ob 16.00 v Dohi čaka soočenje s Francijo.

Alvarez v 68. minuti podvojil vodstvo Argentine
Za Poljake uničujoča statistika, ki potrjuje izrazito premoč Argentine, ki je glede na kakovost in številčnost priložnosti zmagala še prenizko. Na veliko razočaranje Mehičanov ... Grafiko zagotavlja <a href='https://www.sofascore.com' target='_blank'>sofascore.com</a>
Za Poljake uničujoča statistika, ki potrjuje izrazito premoč Argentine, ki je glede na kakovost in številčnost priložnosti zmagala še prenizko. Na veliko razočaranje Mehičanov ... Grafiko zagotavlja sofascore.com

Di Maria poskušal z "olimpicom"

V prvih desetih minutah sta obe reprezentanci imeli po eno polpriložnost, v 10. minuti pa je Lionel Messi v teku obšel vso poljsko obrambo in iz ostrega kota močno streljal, a na pravem mestu je bil Wojciech Szczesny, ki v Katarju na prvih dveh tekmah ni bil premagan. Po dveh Messijevih podajah je dvakrat poskušal levi bočni branilec Marcos Acuna.

Ali je bila najstrožja kazen ali ne? Ali je Szczesny storil prekršek nad Messijem ali je šlo za naključni stik, potem ko je Argentince že poskusil udariti z glavo? Na koncu ni bilo pomembno, saj je Poljak ubranil 11-m kapetanu Argentine. Foto: Reuters
Ali je bila najstrožja kazen ali ne? Ali je Szczesny storil prekršek nad Messijem ali je šlo za naključni stik, potem ko je Argentince že poskusil udariti z glavo? Na koncu ni bilo pomembno, saj je Poljak ubranil 11-m kapetanu Argentine. Foto: Reuters

V 28. minuti je Argentina močno zapretila: Alvarez je najprej preslabo udaril, odbitek pa je Acuna z razdalje diagonalno poslal tik mimo vratnice. Čez pet minut je Angel Di Maria poskusil kar neposredno iz kota z desne strani, a se njegov klubski kolega iz Juventusa Szczesny ni dal prevarati. Kakšen manj zbran vratar bi prejel gol, ki je v nogometu poznan kot olimpijski gol oz. "olimpico".

Pravica izkazica – Szczesny ubranil sporno 11-m

Čez tri minute je Szczesny po hokejsko oropal Alvareza, v nadaljevanju akcije pa je z glavo poskušal Messi. Pri tem je poljski vratar z roko udaril v obraz argentinskega kapetana. Po posredovanju VAR-sobe je šel glavni sodnik Danny Makkelie na ogled in po daljšem razmišljanju pokazal na belo točko.

Najstrožjo kazen je razumljivo izvedel Lionel Messi, a njegov močan strel v desno stran je Sczczesny prebral in v velikem slogu ubranil 11-m. Drugi ubranjeni strel z bele točke za 32-letnega vratarja!

Szczesny ubranil 11-m Messiju

Argentina v prvem polčasu ni kronala pobude: razmerje strelov 14:1, v okvir vrat 9:0 za južnoameriške prvake. Na zadnjo tretjino igrišča so Argentinci v prvih 45 minutah vtekli 44-krat, na drugi strani Poljaki zgolj devetkrat.

53 sekund nadaljevanja in 1:0 za gavče

Drugi polčas se je sanjsko začel za Argentince. Po zgolj 53 sekundah igre so že povedli z 1:0, z izredno natančnim strelom od leve vratnice je Alexis Mac Allister le matiral Szczesnyja, ki je bil tudi tokrat izredno blizu. V prvi akciji nadaljevanja je po desni strani prodrl Di Maria, ki je na krilu zaposlil Nahuela Molina, ki je z ostro podajo po tleh v kazenskem prostoru našel Mac Allisterja, ki se je proslavil z natančno odmerjenim udarcem, s katerim je ob pomoči vratnice popeljal La Albiceleste v vodstvo. Prvi reprezentančni gol 23-letnega vezista škotsko-irskih korenin na njegovi najpomembnejši tekmi kariere.

Nasmejani Poljaki po novici, da se je druga tekma končala s prenizko zmago Mehičanov. A po drugi strani vprašljiva taktika za napredovanje, kjer te čakajo svetovni prvaki Francozi. Foto: Reuters
Nasmejani Poljaki po novici, da se je druga tekma končala s prenizko zmago Mehičanov. A po drugi strani vprašljiva taktika za napredovanje, kjer te čakajo svetovni prvaki Francozi. Foto: Reuters

Obleganje poljskih vrat za gol Alvareza

Nekaj minut pozneje je po prekinitvi z glavo streljal Kamil Glik, a je žoga za malo zgrešila argentinska vrata. Namesto poljskega pritiska so sledili novi argentinski napadi, a so se začeli Messi in kolegi preveč zapletati s preigravanji in iskanjem idealne zadnje podaje.

Brezidejnim Poljakom niso pomagale niti menjave, Argentinci so nasprotno znova prevzeli pobudo in posest žoge ter bili za stalni pritisk nagrajeni v 68. minuti. Po številnih podajah je Enzo Fernandez prebil poljske obrambne okope s premeteno podajo v središče kazenskega prostora, kjer je Julian Alvarez neusmiljeno pometel pajčevino iz desnega zgornjega kota Szczesnyjevih vrat za 2:0.

V preostanku tekme so Poljaki nehali igrati in so samo čakali na konec in razplet druge tekme Savdska Arabija – Mehika (1:2). Posledično se tudi Argentinci niso več naprezali, razen rezervistov Lautara Martineza in Nicolasa Tagliafica, ki je že ukanil Szczesnyja, a je za Poljsko usodni gol z glavo preprečil branilec Jakob Kiwior.

11-30 (C) Poland-Argentina( id: 3854576), Tekma v živo, Vse (goli, menjave, kartoni)
FIFA svetovno prvenstvo v nogometu 2022
# Ekipa Št. tekem Zmage Remiji Porazi Razlika v golih Točke
Skupina C
1.
Argentina
3 2 0 1 5:2 6
2.
Poljska
3 1 1 1 2:2 4
3.
Mehika
3 1 1 1 2:3 4
4.
Savdska Arabija
3 1 0 2 3:5 3
11-30 (C) Poland-Argentina( id: 3854576), Postave
11-30 (C) Poland-Argentina( id: 3854576), Statistika tekme
Analiza drugega polčasa Poljska - Argentina