Veliko razočaranje Mehičanov, ki so navdušili na zadnji tekmi v Katarju, toda tretjega gola jim ni uspelo doseči. Foto: Reuters
Veliko razočaranje Mehičanov, ki so navdušili na zadnji tekmi v Katarju, toda tretjega gola jim ni uspelo doseči. Foto: Reuters

Mehičani so bili bistveno boljši tekmec, predvsem v drugem polčasu pa so silovito oblegali savdska vrata. Če so na prvih dveh tekmah razočarali, pa so tokrat pokazali zelo dobro igro in Savdijci so bili povsem nemočni. Hitro so v drugem delu dvakrat zatresli mrežo, v nadaljevanju nizali priložnosti drugo za drugo, toda tretjič jim ni uspelo najti poti v mrežo. Ko jim je ostalo še nekaj minut za tretji zadetek, ki bi jih popeljal v osmino finala, pa je Savdska Arabija zadela.

Grafiko zagotavlja <a href='https://www.sofascore.com' target='_blank'>sofascore.com</a>
Grafiko zagotavlja sofascore.com

Vse je že kazalo, da bo o drugem potniku v izločilne boje iz skupine C odločalo število kartonov. Ob rezultatu 2:0 bi imeli Poljska in Mehika ob enakem izkupičku tudi enako število zadetkov. Toda arabski sokoli so zapečatili usodo Mehičanov, ki bi sicer izpadli tudi ob štetju kartonov. Katar tako zapuščajo z zmago in remijem, prvič po letu 1978 – vmes se na dva SP-ja sicer niso uvrstili – pa so ostali brez izločilnih bojev. Na zadnjih sedmih prvenstvih so klonili v osmini finala. Savdijci, ki so po senzacionalni zmagi nad Argentino dvakrat klonili, so na šestem mundialu petič zapored obstali v skupini.

V prvem polčasu Mehičani niso kronali premoči

Martin načel savdsko mrežo

Mehika je gospodarila že v prvem polčasu. Imela je 70 odstotkov igralnega časa žogo v svoji posesti, v valovih pa konkretno pritiskala na savdska vrata, toda obramba arabskih sokolov je zdržala. Ob njeni največji napaki je zadetek preprečil Mohamed Al Ovajs. Tekla je tretja minuta, ko je Luis Chavez izvrstno podal za hrbet tekmečevi obrambi. Utekal je Alexis Vega, ki se je znašel iz oči v oči s čuvajem mreže Savdske Arabije, ta pa je bil zmagovalec dvoboja.

V 27. minuti je Hirving Lozano z desne strani poslal predložek v kazenski prostor. Iz neposredne bližine je z glavo poskusil Orbelin Pineda, strel pa je blokiral Sultan Al Ganam. Savdska Arabija je bila najbližje zadetku v osmi minuti, ko je po poskusu Muhamada Kanoja s prostega strela s približno 20 metrov žoga za las zletela prek prečke. V sodnikovem dodatku je Salehu Al Šehriju tik pred kazenskim prostorom Jesus Gallardo preprečil, da bi sam stekel proti Guillermu Ochoi, zatem pa je z glavo Ali Al Hasan meril nenatančno.

Mojstrovina Chaveza s prostega strela

Odločno so Mehičani krenili tudi v drugi polčas. Z velike razdalje je močno sprožil Chavez, Al Ovajs pa je njegov poskus odbil. V nadaljevanju akcije so el tri prišli do kota, ki ga je izvedel Chavez. Žogo je pred vrata podaljšal Cesar Montes, tam pa jo je v mrežo s svojim sedmim reprezentančnim golom v mrežo pospravil Henry Martin. Na krilih vodstva so Mehičani nadaljevali nalet in v 53. minuti povišali prednost. Sijajno je z več kot 25 metrov prosti strel izvedel Chavez, ki je za svoj prvenec v izbrani vrsti imenitno zavrtinčil žogo v mrežo nemočnega Al Ovajsa.

Chavez z mojstrskim prostim strelom povišal vodstvo Mehike

Tri minute pozneje se je savdska mreža znova zatresla. Strelec je bil Lozano, toda zadetek je bil zaradi prepovedanega položaja ob dvojni podaji z Martinom razveljavljen. Deset minut pozneje se je napadalcu Napolija odprlo veliko prostora, a se je odločil za poskus z razdalje, tako da Al Ovajs ni imel veliko dela. 70. minuta je tekla, ko je z osmih metrov Martin z močnim volejem meril čez vrata.

Juriš Mehike ni obrodil sadov

Sorodna novica Argentinci strli bojazljive Poljake za sobotni zmenek z Avstralci

20 minut po izjemnem zadetku je imel Chavez na voljo prosti strel s tako rekoč istega položaja. Znova je nevarno streljal, le da je tokrat meril v drugo stran, Al Ovajs pa je odbil. Tri minute pozneje je Pineda z roba kazenskega prostora za las zgrešil cilj. V 78. minuti je Lozano po levi strani pobegnil savdski obrambi, podal v sredino, vendar so bili arabski sokoli pravočasno v bloku. Tri minute zatem je bil Lozano znova hitrejši od tekmečevih branilcev, tik pred vstopom v kazenski prostor pa ga je podrl Abdulah Madu. Prosti strel je znova izvedel Chavez, a nastreljal le živi zid.

V 87. minuti so se Mehičani že prešerno veselili, ko je Uriel Antuna zadel, toda slavje je preprečila dvignjena sodniška zastavica. V sodnikovem dodatku je s prostega strela nevarno sprožil še Lozano, toda Al Ovajs mu je preprečil veselje. 95. minuta je tekla, ko so Savdijci prvič v drugem delu resneje napadali. Mehiško obrambo sta z dvojno podajo izigrala Hatan Bahbari in prvi zvezdnik Salem Al Davsari, ki je drugič na SP-ju zatresel mrežo.

Al Dasvari razblinil mehiške upe
11-30 (C) Saudi Arabia-Mexico( id: 3854577), Tekma v živo, Vse (goli, menjave, kartoni)
11-30 (C) Saudi Arabia-Mexico( id: 3854577), Postave
11-30 (C) Saudi Arabia-Mexico( id: 3854577), Statistika tekme
FIFA svetovno prvenstvo v nogometu 2022
# Ekipa Št. tekem Zmage Remiji Porazi Razlika v golih Točke
Skupina C
1.
Argentina
3 2 0 1 5:2 6
2.
Poljska
3 1 1 1 2:2 4
3.
Mehika
3 1 1 1 2:3 4
4.
Savdska Arabija
3 1 0 2 3:5 3
Vrhunci tekme Savdska Arabija - Mehika