Francija je do zdaj trikrat igrala v finalu SP-ja. Leta 1998 in 2018 se je veselila končnega uspeha z zmagama nad Brazilijo (3:0) oziroma Hrvaško (4:2), leta 2006 pa je morala po 11-metrovkah priznati premoč Italiji. Pred štirimi leti v Rusiji sta se Francija in Argentina pomerili v osmini finala, v Kazanu je bilo 4:3. Foto: Reuters
Francija je do zdaj trikrat igrala v finalu SP-ja. Leta 1998 in 2018 se je veselila končnega uspeha z zmagama nad Brazilijo (3:0) oziroma Hrvaško (4:2), leta 2006 pa je morala po 11-metrovkah priznati premoč Italiji. Pred štirimi leti v Rusiji sta se Francija in Argentina pomerili v osmini finala, v Kazanu je bilo 4:3. Foto: Reuters

Francozi so povedli že v peti minuti iz prve priložnosti. Zadel je Theo Hernandez in prekinil urok nepremaganosti maroške reprezentance, saj do zdaj na mundialu v Katarju še ni prejela gola, ampak samo avtogol proti Kanadi. Po globinski podaji Raphaela Varana se je na desni strani kazenskega prostora sam znašel Antoine Griezmann. Ta je podal v sredino, kjer je Maročanom uspelo ustaviti dva strela Kyliana Mbappeja, toda žoga je na levi strani petmetrskega prostora prišla do Thea Hernandeza, branilec Milana pa jo je v akrobatskem slogu atraktivno spravil v mrežo.

Zadetek Thea Hernandeza za vodstvo Francije proti Maroku

V 17. minuti je Olivier Giroud po dolgi žogi izpred francoskih vrat prehitel svojega čuvaja in streljal z levico, povečanje vodstva na 2:0 pa je preprečila vratnica. V 36. minuti je imel Giroud po protinapadu še eno lepo priložnost, toda žoga je končala mimo vrat.

Maročani so najbolj zapretili v 44. minuti, ko so po prvem strelu iz kota tudi oni stresli okvir vrat, potem ko je s škarjicami streljal Jawad El Yamiq. Premalo zbran je bil Youssef En-Nesyri, ki bi lahko storil kaj več po odbiti žogi. V 10. minuti je Azzedine Ounahi poskusil z močnim nizkim strelom z 20 metrov, vratar Hugo Lloris pa je s parado žogo odbil.

El Yamiq v 44. minuti s škarjicami zadel vratnico

V uvodne pol ure drugega polčasa je Maroko na krilih bučne podpore navijačev pritiskal in bil še nekajkrat pred vrati Francije, vendar si res izrazite priložnosti ni pripravil. Francoska obramba je uspešno odbijala maroške nalete.

Kazen za premalo konkretnosti pred vrati je sledila v 79. minuti, ko je francoski rezervist Randal Kolo Muani povišal na 2:0. V igro je vstopil le 44 sekund prej. Na levi strani kazenskega prostora se je skozi obrambo poskušal prebiti Mbappe, žoga se je odbila na drugo stran, tam pa je napadalcu Eintrachta iz Frankfurta ni bilo težko iz bližine poslati za hrbet vratarja Yassina Bounouja. V četrtem nastopu je prvič zadel za reprezentanco. Do konca tekme se izid ni več spremenil.

Kako je rezervist Kolo Muani v 79. minuti povišal na 2:0

Deschamps: Veliko je čustev in ponosa

"Zaradi do zdaj doseženega smo lahko veseli, veliko je čustev in ponosa. Skupaj smo že en mesec, kar nikoli ni lahko. Čaka nas še zadnja stopnička," je po zmagi povedal zadovoljni francoski selektor Didier Deschamps.

"Dali smo maksimum, kar je najpomembneje. Imeli smo težave s poškodbami, toda to ni izgovor. Kaznovani smo bili za majhno napako. Nismo dobro vstopili v tekmo, v prvem polčasu smo naredili preveč tehničnih napak. Z drugim golom je bilo srečanje odločeno, a kar smo naredili na tem SP-ju, nikoli ne bo pozabljeno. Tekma za tretje mesto bo težka s psihološkega vidika," je dejal njegov kolega Valid Regragui.

Finale med Argentino in Francijo bo v nedeljo ob 16.00, dan prej se bosta ob isti uri za tretje mesto pomerila Hrvaška in Maroko. Prenos obeh tekem bo na TV SLO 2 in MMC-ju.

Grafiko zagotavlja <a href='https://www.sofascore.com' target='_blank'>sofascore.com</a>
Grafiko zagotavlja sofascore.com
Francozi strli odpor Maročanov in se veselijo finala

Maročani izgubili Aguerda in Saissa

Drugi polfinalni par 22. svetovnega prvenstva v nogometu na stadionu Al Bajt v Al Horu je prinesel srečanje med prvim predstavnikom Afrike v polfinalu in reprezentanco, ki želi po 60 letih postati prva ekipa z ubranjenim nazivom svetovnega prvaka.

Francija je bila izrazita favoritka, a prav iz takšnega izhodišča je šel Maroko že v skupino E in jo v konkurenci Hrvaške, Belgije in Kanade tudi osvojil, nato pa v osmini finala in četrtfinalu izločil Španijo in Portugalsko.

Selektor Regragui ima že ves turnir težave s poškodbami, zlasti med branilci. Te so mu ponagajale tudi med polfinalnim dvobojem. Kapetan Romain Saiss, ki v soboto zaradi bolečin v stegnu ni končal tekme proti Portugalski, je bil znova v začetni postavi, vendar je že v 21. minuti odšel z zelenice. Drugi osrednji branilec Nayef Aguerd, ki je moral srečanje s Portugalci zaradi poškodbe izpustiti, je bil tudi predviden v začetni postavi, a je po ogrevanju prišlo do spremembe v enajsterici in je bil na klopi. Po želodčnih težavah se je na položaj levega bočnega branilca vrnil Noussair Mazraoui, ki pa je ob polčasu prav tako ostal v slačilnici. Maroko je tekmo začel v postavitvi s petimi branilci, po menjavi Saissa je igral s štirimi.

Sorodna novica Mbappé – Hakimi oz. polbrata na nasprotnih bregovih

Prehlad v francoskem taboru

Deschamps dobro razume v Franciji rojenega maroškega selektorja, saj je sam pred turnirjem ostal brez šestih igralcev, ki bi zdravi večinoma igrali v začetni enajsterici. Zvezdniški napad in mladi talenti sanjajo, da bi ponovili Pelejevo Brazilijo (zaporedni prvaki 1958 in 1962), vendar jim je pred polfinalom kar nekaj težav povzročil močnejši prehlad.

Zaradi tega tokrat v ekipi ni bilo Adriena Rabiota, Dayot Upamecano pa je bil na klopi. Prvega je v vezni vrsti zamenjal Youssouf Fofana, drugega v obrambi Ibrahima Konate.

12-14 (1/2) Zmag.ČF3-Zmag.ČF4( id: 3370570), Tekma v živo, Vse (goli, menjave, kartoni)
12-14 (1/2) Zmag.ČF3-Zmag.ČF4( id: 3370570), Postave
12-14 (1/2) Zmag.ČF3-Zmag.ČF4( id: 3370570), Statistika tekme
Analiza drugega polčasa tekme Francija - Maroko
Analiza prvega polčasa tekme Francija - Maroko