Kdo se bo na koncu veselil preboja v finale SP-ja v Katarju, kjer je že Argentina? Foto: AP
Kdo se bo na koncu veselil preboja v finale SP-ja v Katarju, kjer je že Argentina? Foto: AP

Drugi polfinalni par 22. svetovnega prvenstva v nogometu prinaša drevi ob 20.00 na stadionu Al Bajt v Al Koru (prenos na TV SLO 2/MMC-ju) soočenje med prvim predstavnikom Afrike v polfinalu in reprezentanco, ki želi po 60 letih postati prva ekipa z ubranjenim nazivom svetovnega prvaka.

Poškodbe in bolezni krojijo podobo ekip

Francija je izraziti favorit, a prav iz takšnega izhodišča je šel Maroko že v skupino E in jo v konkurenci Belgije, Hrvaške in Kanade tudi osvojil, nato pa po vrsti izločil Španijo in Portugalsko. Za nameček velja poudariti, da ima selektor Valid Regragui skozi celoten turnir težave s poškodbami, zlasti med branilci.

Didier Deschamps dobro razume sorojaka, saj je sam pred turnirjem ostal brez šestih igralcev, ki bi zdravi večinoma igrali v začetni enajsterici. Zvezdniški napad in mladi talenti sanjajo, da bi ponovili Peléjevo Brazilijo (zaporedni prvaki 1958 in 1962), a zdaj imajo v taboru modrih težave z močnejšim prehladom.

Polfinale z močnim dodatnim nabojem

Dvoboj dveh držav z veliko medsebojnih stikov, ne nazadnje je Regragui tudi Francoz ne samo Maročan, kot sta tudi kapetan Romain Saiss in Sofiane Boufal. Ob številni maroški skupnosti v Franciji je ogromno zgodovinske in politične prtljage, začenši s krvavim kolonialnim osvajanjem Francozov na začetku 20. stoletja (od 1907 dalje). Večji del Maroka je bil protektorat Francije med letoma 1912 in 1956.

Najboljša prijatelja: Hakimi je za Mbappéja najboljši desni bočni branilec na svetu in obratno, da je napadalec trenutno najboljši nogometaš. Foto: AP
Najboljša prijatelja: Hakimi je za Mbappéja najboljši desni bočni branilec na svetu in obratno, da je napadalec trenutno najboljši nogometaš. Foto: AP

Vendar na zelenici bodo v ospredju soigralci, znanci, prijatelji, zlasti pa oba prva zvezdnika. Kylian Mbappé in Achraf Hakimi nista le soigralca pri PSG-ju, temveč najboljša prijatelja, ki se sama označujeta kar za polbrata. Januarja letos sta v skupnem spletnem pogovoru napovedala, da se bosta v Katarju soočila v polfinalu. "Upam, da bomo igrali z Marokom, da uničim svojega prijatelja," je začel Francoz, a mu Maročan ni ostal dolžan: "Razbil te bom." Po glasnem smehu je napadalec modrih nadaljeval: "Počilo bi mi srce, a to je nogomet ..."

Med turnirjem ni manjkalo javne izmenjave pohval in čestitk na družbenih medijih, zdaj pa se jima je uresničila želja, da se bosta pomerila za vstop v finale. Pri čemer si bosta neposredno zrla iz oči v oči – Mbappé na levem krilu Francije, Hakimi na desnem boku Maroka. Od njunega dvoboja bo odvisen tok dogodkov v polfinalu.


Najprej pogled v medsebojno preteklost, nato pregled ključnih statističnih podatkov obeh ekip in za konec letošnja popotnica izidov.

Sorodna novica Maroko bo pred 45 tisoč navijači iskal novo senzacijo

POLFINALE, danes ob 20.00 (prenos na TV SLO 2/MMC):

FRANCIJA – MAROKO

  • Prvič na svetovnem prvenstvu!
  • Po 11 soočenjih: 7 zmag Francije, trije remiji in 1 zmaga Maroka.

Maročani so dobili le prvi uradni dvoboj leta 1963 v Casablanci z 2:1. Sledila so soočenja na Sredozemskih igrah in na turnirjih kralja Hasana v Maroku, kjer Francija običajno ni nastopala z najmočnejšo zasedbo, a je bila vseeno pretrd oreh. Med letoma 1967 in 2000 so galski petelini dobili sedem od osmih soočenj. Pred SP-jem 1998 so po remiju 2:2 na prijateljski tekmi odstreljali še loterijo, ki so jo dobili atlaški levi. Zadnja medsebojna tekma sega v leto 2007, ko je bilo v Parizu 2:2 (Govou 15., Nasri 76.; Sektioui 8., Mokhtari 85.).

Statistična primerjava nasprotnikov v drugem polfinalu


FRANCIJAMAROKO
goli na turnirju115
pričakovani goli (xG)9,825,32
poskusi strelov/tekmo15,67,8
streli v okvir vrat/tekmo62,6
povprečna posest žoge55,2 %31,6 %
povprečna uspešnost podaj86,2 %77,1 %
preigravanja/tekmo8,27,2
prepovedani položaji/tekmo1,62,8
utrpljeni prekrški/tekmo10,411,4
storjeni prekrški/tekmo7,814,8
kartoni: rumeni/rdeči5/04/1
dobljeni zračni dvoboji/tekmo13,811
posredovanja/tekmo19,620,8
prestrežene žoge/tekmo9,810,2
dopuščeni streli/tekmo9,49
pričakovani prejeti goli (xGA)5,823,94
prejeti goli na turnirju51

V odebeljenem tisku ugodnejši statistični kazalnik. Vir: Opta/WhoScored

Tehtnica na strani galskih petelinov, a ...

Po večini podatkov je Francija v prednosti: 11:6 je enako razmerje kot pred prvim polfinalom Argentina – Hrvaška. Klasičen spopad napada in obrambe: modri jurišajo in iščejo gole, medtem ko so atlaški levi zgradili neprebojni zid. Požrtvovalnost maroške obrambe je dobro prevedena v številke, prav tako tudi moč francoskega napada. Izstopajo pričakovani prejeti goli pri Maroku, kar priča o kakovosti obramb Yassina Bona.

12-14 (1/2) Zmag.ČF3-Zmag.ČF4( id: 3370570), Tekma v živo, Vse (goli, menjave, kartoni)
12-14 (1/2) Zmag.ČF3-Zmag.ČF4( id: 3370570), Postave
FRANCIJA

- Četrta na Fifini lestvici,
- tržna vrednost: 1,03 milijarde evrov,
- svetovni prvaki 1998 in 2018, tretji 1958 in 1986, četrti 1982,
- dvakratni prvaki Evrope 1984 in 2000, podprvaki 2016
- zmagovalci Lige narodov 2020/21
- prvaki Pokala konfederacij 2001 in 2003

FRA: Rabiot in Upamecano prehlajena

Po kopici izgub pred turnirjem in na začetku je poraz s Tunizijo potrdil, da tudi Francija nima neskončno dolge rezervne klopi. Sočasno so se razblinili zadnji dvomi o udarni enajsterici, ki jo Didier Deschamps postavlja v sistem 4-2-3-1 (proti Tunizijcem 4-3-3). Kapetan Lloris poveljuje obrambni četverici Koundé – Varane – Upamecano – T. Hernández. Na sredini povezujeta igro Tchouameni in Rabiot, nato pa pride zvezdniški napad: Dembélé – Griezmann – Mbappé in v konici Giroud.

A nenehno klimatiziranje stadionov pušča posledice, v slačilnici je vdrl virus, prehlajena sta Adrien Rabiot in Dayot Upamecano. Na jutro tekme bodo preverili njuno stanje, Ibrahima Konaté naj bi zapolnil vrzel v obrambi, Eduardo Camavinga pa na sredini.

Angleži so za šibko točko imeli vratarja Huga Llorisa, a je bil nato kapetan statistično najigralec tekme. Odrezali so Mbappéja, a je dve podaji za zmago podelil Griezmann, znova je zadel rekorder Giroud.

Šibka točka? Bočna branilca. Jules Koundé je pri Barceloni osrednji branilec, a v Katarju je iz prve postave na desnem boku izrinil Benjamina Pavarda, ki se je sporekel s selektorjem glede svojih nalog in odnosa. Theo Hernández blesti pri napadalnih nalogah, a pri prvotni nalogi branjenja na levem boku zna zaiti v težave, kar je dobro znano navijačem Milana, zato je tudi v reprezentanci v prednosti njegov brat Lucas (Bayern), ki pa se je težje poškodoval na uvodni tekmi.

Lloris: Na stadionu bo ozračje za nas precej sovražno
MAROKO

- 22. na Fifini lestvici,
- tržna vrednost: 241,1 milijona evrov,
- polfinalisti SP -ja 2022, osmina finala 1986,
- prvaki Afrike 1976, tretji 1980, četrti 1986 in 1988,
- zmagovalci CHAN* 2018 in 2020,
- arabski prvaki 1961, 1976 in 2012

MAR: Bo kapetan igral in kdo bo v obrambi?

Temelj vsega je obramba, a proti Portugalski je Maroko končal tekmo s četverico rezervnih branilcev. Že ves turnir zdravje nagaja igralcu Bayerna, a je Noussair Mazraoui po prebavnih težavah zdaj nared za polfinale. Z levega boka se bo moral umakniti Yahia Attiyat Allah, sicer podajalec izvrstnega predložka za zmagoviti gol v četrtfinalu.

Na zadnjem treningu se je z lažjimi vajami že vrnil kapetan Romain Saïss, ki je s pomočjo injekcije proti Portugalski odigral le 50 minu. Medtem ko Nayef Aguerd manjkal in je bržkone izgubljen za polfinale. Po maroških medijih je bilo že predtem malo verjetno, da bi začeli tekmo z obema načetima stebroma obrambe. Na desnem boku je ključni mož Achraf Hakimi, ki je tudi imel svoj delež sicer manjših zdravstvenih težav.

Na sredini sta si ime ustvarila Sofyan Amrabat in Azzedine Ounahi, medtem ko je tretji standardni vezist Selim Amallah po algoritmih najslabši igralec udarne enajsterice. Hakim Ziyech in Sofiane Boufal kažeta, da sta lahko še kako motivirana in predana obrambnim nalogam. V konici je z nebeškim skokom svojo vrednost dokazal Youssef En Nesyri. Zaradi izključitve ne more igrati Walid Cheddira, ki je kot rezervni napadalec blestel pri prodorih in ustvarjanju priložnosti, a je praviloma zatajil pri zaključnem strelu.

Selektor Maroka Walid Regragui je bil v sezoni 2008 soigralec takrat 22-letnega Olivierja Girouda. Maroški bočni branilec se je ob izteku kariere pridružil drugoligašu Grenoblu, kjer je nogometno zrasel zdaj najboljši strelec Francije v zgodovini. Foto: EPA
Selektor Maroka Walid Regragui je bil v sezoni 2008 soigralec takrat 22-letnega Olivierja Girouda. Maroški bočni branilec se je ob izteku kariere pridružil drugoligašu Grenoblu, kjer je nogometno zrasel zdaj najboljši strelec Francije v zgodovini. Foto: EPA

Porazna Liga narodov; nepremagani Regragui

Deschampsova Francija je v Katar sicer prišla kot tretja favoritinja na papirju (zaradi poškodb je zdrsnila za Argentino), a popotnica je bila slaba. Trije porazi v letošnji Ligi narodov proti Danski in Hrvaški ter izkupiček 3 zmage – 2 remija – 3 porazi v koledarskem letu 2022.

Valid Regragui je na klopi Maroka šele od 31. avgusta, ko je nasledil Vahida Halihodžića, ki ni želel popustiti pritisku in staviti na Ziyecha. Takratni selektor je zvezdnika obtožil, da je simuliral poškodbo, s čimer se je ognil reprezentančnega vpoklica za prijateljsko tekmo. Imenovanje Regraguija je bil zadetk v polno: osem tekem in šest zmag, dva remija ter brez poraza. Za nameček so odigrali še eno tekmo za zaprtimi vrati in seveda niso prejeli gola.

Ključni podatek: en prejeti gol Maroka na omenjenih osmih tekmah, in še to je bil avtogol.

Velika prijatelja Mbappe in Hakimi drug proti drugemu

* - CHAN = kratico pod katero se skriva tekmovanje z uradnim imenom afriško prvenstvo narodov, kjer reprezentance igrajo le z nogometaši iz njihovih domačih prvenstev. Turnir za spodbudo razvoja lokalnih lig, kjer se potrjuje moč maroških klubov.