Nastop Odermatta je bil za čisto desetko. Foto: Reuters
Nastop Odermatta je bil za čisto desetko. Foto: Reuters

Švicar Marco Odermatt je v prvem delu proge še smučal razmeroma rezervirano (dosegel je 14. čas prvega sektorja), na vseh preostalih petih sektorjih pa je letel (dosegal je prve ali druge čase), v cilju je prevzel vodstvo z več kot sekundo prednosti.

Zlati smuk Odermatta

Odermatt odpeljal smuk življenja
"Na svetovno prvenstvo sem prišel po zlato medaljo. Neverjetno, to je bil moj najboljši smuk, nimam več česa dodati. Malce je bilo napeto opazovati Kildeja, bil sem živčen, ker je trenutno najboljši smukač in nikoli ne veš, kaj bo pokazal. Izteklo se je odlično," je v izjavi za TV Slovenija povzel svoj nastop Odermatt, ki v svetovnem pokalu sicer še nikoli ni dobil smuka.

Kilde je bil na koncu zadovoljen tudi s srebrom. Foto: Reuters
Kilde je bil na koncu zadovoljen tudi s srebrom. Foto: Reuters

Še drugo srebro za Kildeja
Najbolj se mu je torej približal prvi favorit Aleksander Aamodt Kilde (v svetovnem pokalu je dobil pet od osmih smukov in tako prepričljivo vodi v tem seštevku). Norvežan je naredil več manjših napak, v cilju pa je imel 48 stotink zaostanka. "Res sem vesel, ponosen sem, da sem tako konstanten. Smučal sem 95-odstotno, kar tokrat ni bilo dovolj za zlato medaljo, še vedno pa sem vesel," je povedal Kilde, ki je na tem prvenstvu osvojil še drugo srebro, drugi je bil namreč tudi na superveleslalomu.

Presenečenji na 3. in 4. mestu
V nasprotju z ženskim smukom je bila proga precej bolj konkurenčna tudi za višje startne številke. Tako je bil tretji presenetljivo Kanadčan Cameron Alexander (+0,89; na progo se je podal s številko 20). To je bila zanj sicer sploh prva tekma na svetovnih prvenstvih, v svetovnem pokalu je lani v Kvitfjellu dobil smuk, kar je bila do zdaj njegova edina uvrstitev med najboljših pet. Medaljo je za las zgrešil Marco Schwarz (+0,93; štartna številka 21), ki je bil četrti. Avstrijec je letos v Wengnu sploh prvič vozil na tekmi svetovnega pokala, a nase je opozoril na tem prvenstvu, saj je dobil zadnji trening smuka.

Hrobat je odpeljal drugi najboljši smuk v karieri. Letos je bil v Kitzbühelu sedmi, zdaj pa se je drugič med elito uvrstil med 10. Foto: Reuters
Hrobat je odpeljal drugi najboljši smuk v karieri. Letos je bil v Kitzbühelu sedmi, zdaj pa se je drugič med elito uvrstil med 10. Foto: Reuters

Izjemen nastop Hrobata
Za slovenski uspeh dneva je poskrbel Miha Hrobat, ki je bil osmi, od medalje ga je ločilo vsega 24 stotink sekunde! V zgornjem delu je bil previden (na prvih dveh sektorjih je dosegel 20. in 21. čas), v preostalih delih pa je v primerjavi z večino začel pridobivati. "Končno sem naredil vožnjo brez napak. Že dlje časa sem ponavljal, da lahko v tem primeru smučar res dobro. To je dober izid sploh glede na moj superveleslalom. Sem presrečen. Proga mi ustreza, tehnično je dovolj zahtevna, ni veliko drsalnih delov. A celo sezono dobro nastopam, sezone še ni konec. Malo se bom spočil, potem pa naprej," se je smejalo Hrobatu. Na svoj nastop je moral dolgo čakati, ker je pred njim odstopil Brodie Seger. Ta čas se je 'skrival' soncu. "Na vrhu je bilo zelo vroče," je pojasnil Hrobat.

Nastop Mihe Hrobata

Čater ni več čutil robnika
Preostala Slovenca sta nastopila slabše, Nejc Naraločnik je osvojil 31. mesto, Martin Čater pa 35.
"To je bila slaba predstava, skušal sem iti na polno, do sredine proge sem se vseeno boril, na sredini pa nisem več čutil levega robnika. Hočeš stopiti, pa ne čutiš ničesar. V takem snegu moraš vse odpeljati na pospešek, a tega nisem mogel pokazati. Nisem izpolnil, kar sem si zadal. Celoten teden sem se boril, ampak ni uspelo. Slabo," je svoj nastop za TV Slovenija ocenil Čater.

Odermatt v velikem slogu ugnal Kildeja za smukaško zlato

Courchevel, smuk

Končni vrstni red

 1. M. ODERMATT        ŠVI      1:47,05
 2. A. A. KILDE        NOR        +0,48
 3. C. ALEXANDER       KAN         0,89
 4. M. SCHWARZ         AVT         0,93
 5. J. CRAWFORD        KAN         1,01
 6. M. MUZATON         FRA         1,08
 7. F. SCHIEDER        ITA         1,09
 8. M. HROBAT          SLO         1,13
  . D. PARIS           ITA         1,13
10. T. DRESSEN         NEM         1,15
11. V. KRIECHMAYR      AVT         1,16
12. N. HINTERMANN      ŠVI         1,23
  . J. MURISIER        ŠVI         1,23
14. D. HEMETSBERGER    AVT         1,28
15. M. MARSAGLIA       ITA         1,53
31. N. NARALOČNIK      SLO         2,57
35. M. ČATER           SLO         3,98
Hrobat z vožnjo brez napak navdušil z osmim mestom na smuku