Naveza Fak-Klemenčič četrta na prvi biatlonski tekmi sezone

Zmagala je Švedska pred Norveško in Francijo. Slovenca - do zmagovalnega odra jima je zmanjkalo le pet sekund - sta bila hitra in tudi natančna na strelišču (brez kazenskega kroga in le pet poprav), da bo to uspešen dan, pa je že takoj nakazal Jakov Fak, ki je v prvi predaji zaostajal le za Avstrijo, Nemčijo in Ukrajino.

Zmagovalca Sebastian Samuelsson in Hanna Öberg sta imela osem poprav, drugouvrščena Norvežana Sturla Holm Laegreid in Juni Arnekleiv šest, tretjeuvrščena Francoza Fabien Claude in Julia Simon pa sta morala odteči dva kazenska kroga.

Fak je v svoji drugi predaji bolj tvegal in tekel precej hitro. To je sicer pomenilo, da je moral trikrat popravljati, enkrat leže in dvakrat stoje. A grešili so tudi tekmeci in Slovenija se je povzpela na sedmo mesto s 50 sekundami zaostanka za vodilno Švedsko.

Švedska (na fotografiji Hanna Oberg) je zmagala pred Norveško in Francijo, Slovenija pa je bila s četrtim mestom najvišje doslej na tovrstnih tekmah. Foto: EPA
Švedska (na fotografiji Hanna Oberg) je zmagala pred Norveško in Francijo, Slovenija pa je bila s četrtim mestom najvišje doslej na tovrstnih tekmah. Foto: EPA

Slovenka dobila troboj z Nemko in Avstrijko

Zelo dober zaključek je uspel Klemenčič, ki si je za streljanje morda vzela kakšno sekundo več, a je brez poprave zadela vseh deset strelov, ob tem pa hitro tekla. Zadnji strelski postanek je zapustila v družbi dveh tekmovalk na petem mestu. V boju za četrto sta bili še reprezentanci Nemčije in Avstrije, a je Klemenčič v zadnjem krogu opravila z neposrednima tekmicama.

"Razmere so bile zelo težke, saj nismo imeli še nikjer priložnosti trenirati v mrazu in je bilo malce šoka za prste. Vseeno prvi komplet streljanja super, v drugem pa je na teh tekmah malce specifično. Treba je več tvegati, če želiš napredovati, saj je proga zelo kratka. Poskusil sem, to žal moral popravljati, a razmeroma hitro. Polona je to opravila odlično in vrhunska uvrstitev," je za Smučarsko zvezo Slovenije dejal Fak.

"Res ena dobra tekma. Na prvih dveh streljanjih sem imela morda malce zmrznjene roke in sem malce težje streljala. K sreči je bila vsakič samo po ena poprava. Nato se je vse 'poklopilo'. Zadnji krog sem poskušala dati vse od sebe in se približati tudi Francozinji, ki pa je bila žal hitrejša. Vseeno je to res super rezultat," pa je dodala Polona Klemenčič.

Mešani pari 4 x 1,5 km)

 1. ŠVEDSKA           37:46,9    0+8 
 2. NORVEŠKA            +13,8    0+6 
 3. FRANCIJA             42,2    2+12
 4. SLOVENIJA            47,4    0+5 
 5. AVSTRIJA             56,9    0+10
 6. ŠVICA                59,9    1+8 
                                     
                                     
* - kazenski krogi + poprave         
Lani je bila Slovenija v mešanih štafetah v svetovnem pokalu dvakrat 12., 14. in 15. Foto: EPA
Lani je bila Slovenija v mešanih štafetah v svetovnem pokalu dvakrat 12., 14. in 15. Foto: EPA

Slovenki pridobili šest mest

Štafeta je osvojila 12. mesto. Miha Dovžan je v prvi predaji po petih popravah predal kot 17. med 22 mešanimi štafetami. Debitant v svetovnem pokalu Matic Repnik je odstreljal brezhibno in je predal kot 18. z zaostankom slabih treh minut. Brez ene same napake je s svojim nastopom opravila tudi Lena Repinc, ki je s tem pridobila tri mesta. Najhitrejša biatlonka Anamarija Lampič je stoje sicer šla v kazenski krog in skupaj dodala štiri poprave, a vseeno pridobila tri mesta.

Zmagala je Francija pred Norveško in Italijo. Po nastopih bratov Boe je vodila Norveška, a je nato Justine Braisaz-Bouchet poskrbela za prevzem vodstva, Lou Jeanmonnot pa je potrdila prestižno zmago Francije.

"Za nami je zelo uspešen dan. Predvsem četrto mesto Jake in Polone je bilo res dobro. Izjemen začetek sezone za nas. Vsaj malo sem zadovoljen tudi z nastopom mešane štafete. Lena in Matic sta se izkazala z brezhibnim strelskim nastopom. V primeru streljanja Anamarije za tekmo v sprintu je bilo 70-odstotno, kar je za nas zelo spodbudno. Zdaj se bomo pripravili na jutrišnje individualne nastope in upamo na najboljše," je slovenske nastope ocenil trener Ricco Gross.

Mešane štafete 4 x 6 km:

 1. FRANCIJA        1:09:09,9    1+5 
 2. NORVEŠKA            +15,7    0+7 
 3. ITALIJA              39,7    1+9 
 4. NEMČIJA              55,7    0+8 
 5. ČEŠKA                57,4    0+9 
12. SLOVENIJA          5:03,0    1+9 

Dolg otvoritveni teden zime 2023/24

V nedeljo sledita posamični tekmi: ob 11.20 za biatlonke in ob 14.30 za biatlonce. Oboje v prenosu na TV SLO 2! Do konca prihodnjega tedna bodo biatlonci v Östersundu nastopili še v sprintu in zasledovanju ter moški in ženski štafeti. Na preostalih tekmah bodo priložnost dobili še drugi Slovenci, ki so na Švedskem – Živa Klemenčič, Anton Vidmar in Lovro Planko.

Skupaj biatlonce letos čaka deset postaj svetovnega pokala, sezona pa se bo končala marca v Canmoru v Kanadi. Vrhunec bo februarsko svetovno prvenstvo v Novem Mestu na Češkem (7.–18. 2.), v letošnjem koledarju pa ni tekme na Pokljuki, ki se na koledar vrača v prihodnji sezoni.

Biatlon - svetovni pokal: mešana štafeta, posnetek prenosa iz Östersunda
Biatlon - svetovni pokal: štafeta mešanih dvojic, posnetek prenosa iz Östersunda