Mateja Svet je leta 1988 dobila obe tekmi za Zlato lisico. Foto: BoBo/Srdjan Živulović
Mateja Svet je leta 1988 dobila obe tekmi za Zlato lisico. Foto: BoBo/Srdjan Živulović
Po slalomski tekmi sta se priljubljeni Mateji Svet na odru za zmagovalke pridružili še Avstrijka Roswitha Steiner (levo) in legendarna Švicarka Vreni Schneider. Foto: BoBo/Srdjan Živulović
Po slalomski tekmi sta se priljubljeni Mateji Svet na odru za zmagovalke pridružili še Avstrijka Roswitha Steiner (levo) in legendarna Švicarka Vreni Schneider. Foto: BoBo/Srdjan Živulović

Pisalo se je leto 1988. Organizatorji so do zadnjega upali, da bodo lahko tekmi za svetovni pokal izpeljali na Štajerskem, a je imela mati narava drugačne načrte. Znatna otoplitev in pomanjkanje snega sta tekmovanje prestavila v Kranjsko Goro, kjer je zapadlo nekaj snega, a tudi tam so imeli kar nekaj preglavic.

Začelo je namreč deževati. Dan in pol je podkorensko strmino močil dež, ki je v ciljni areni ustvaril pravcato jezero. Vse glasnejša so bila ugibanja, ali bodo jubilejno 25. Zlato lisico sploh izpeljali, a vreme se je, k sreči, popravilo. Znova je začelo snežiti, progo pa so neutrudni delavci dobro utrdili in pripravili za spektakel.

Pred Zlato lisico dvakrat na stopničkah
Mateja Svet je tisto sezono v Sestrieru odprla z dvema drugima mestoma na slalomu in superveleslalomu. Na tehnično zahtevni slalomski preizkušnji je za 16 stotink ugnala legendarno Švicarko Vreni Schneider, a za več kot pol sekunde zaostala za Španko Blanco Fernandez-Ochoa. Na superveleslalomu je morala premoč priznati le Avstrijki Sigrid Wolf, ki je bila hitrejša za pičlih 5 stotink sekunde. Na tretjem mestu je Avstrijka Sylvia Eder zaostala že več kot sekundo. Obeti za sezono so bili dobri, a sledili so malce slabši rezultati, do Zlate lisice 19-letna Slovenka ni več stopila na stopničke, najboljši izid pa je dosegla na veleslalomu v Piancavallu (4. mesto).

Za kar 1,66 sekunde hitrejša od Vreni Schneider
30. in 31. januarja je bila na sporedu Zlata lisica. Veleslalomsko in slalomsko preizkušnjo so zvesti ljubitelji belih strmin nestrpno pričakovali. Še posebej veleslalom, kjer so si dobrega rezultata obetali prav od Mateje Svet. Ta je dvakrat v tej disciplini že stopila na najvišjo stopničko, obakrat v letu 1986. Najprej v Visokih Tatrah, nato še v Bromontu v Kanadi. Podkorenska strmina je bila med sobotnim veleslalomom ovita v gosto meglo, kar je številnim tekmovalkam povzročilo nemalo preglavic – a ne tudi domači junakinji. Ta se je brez večjih težav spopadala s postavitvijo, razvila je najvišjo hitrost, zmagala, za nameček pa za nepredstavljivih 1,66 sekunde ugnala Schneider!

Jubilejna 60. Zlata lisica bo na sporedu 6. in 7. januarja v Kranjski Gori.

V cilju sta jo čakala mama in oče
"Tako sem si želela to zmago! Pred to tekmo sem se dobro pripravljala. Začutila sem, da je kriza dokončno mimo. Pričakovala sem dober rezultat in še nikoli nisem bila tako motivirana. Tekma na pobočju, ki ga dobro poznam, domača publika, Zlata lisica, 100. zmaga Elana, predvsem pa to, da sta me prvič na kakšnem tekmovanju za svetovni pokal čakala mama in oče. Preprosto, srečna sem," je v ciljni areni srečo s sedmo silo delila Svet. To je bila za Elan 100. zmaga v svetovnem pokalu, največ jih je, seveda, prispeval Šved Ingemar Stenmark (85 zmag), nato Bojan Križaj (8), Svet je zmagala trikrat, po enkrat so na Elanovih smučeh slavili še Boris Strel, Šveda Johan Wallner in Camilla Nilsson ter Švicar Bruno Kernen.

Mateja Svet postane zlata lisička leta 1988.
VELESLALOM ZA ZLATO LISICO 1988
#TEKMOVALKADRŽAVAČAS
1.Mateja SvetJugoslavija2:15,57
2.Vreni SchneiderŠvica+1,66
3.Blacna Fernandez-OchoaŠpanija2,17
-Anita WachterAvstrijaisti čas
5.Catherine QuittetFrancija3,39
6.Christina Maier-HöckNemčija3,44
7.Ulrike MaierAvstrija3,99
8.Camilla NilssonŠvedska4,01
9.Christa KinshoferNemčija4,42
10.Christelle GuignardFrancija4,51
Svet je izjemno odpeljala obe velslalomski vožnji, kako dominantna je bila, pa priča njena končna prednost pred najbližjo zasledovalko, Vreni Schneider, ki je zaostala za kar sekundo in 66 stotink. Na tretjem mestu sta Blanca Fernandez-Ochoa in Anita Wachter zaostali že več kot dve sekundi (+2,17). Foto: BoBo/Srdjan Živulović
Svet je izjemno odpeljala obe velslalomski vožnji, kako dominantna je bila, pa priča njena končna prednost pred najbližjo zasledovalko, Vreni Schneider, ki je zaostala za kar sekundo in 66 stotink. Na tretjem mestu sta Blanca Fernandez-Ochoa in Anita Wachter zaostali že več kot dve sekundi (+2,17). Foto: BoBo/Srdjan Živulović

S slalomsko zmago postala zlata lisička
Za razliko od veleslaloma je nedeljski slalom potekal v krasnem, sončnem vremenu. Gledalci so uživali, rajali, dobre volje je bila tudi Svet, ki se je na progo po veliki sobotni zmagi podala povsem neobremenjeno. Kot je pozneje priznala sama, je slalomsko tekmo dobila predvsem z izjemno odpeljano prvo vožnjo. Bila je eksplozivna, ni hranila moči, do potankosti je izpeljala zadan načrt, ki je bil čim boljša prva vožnja za lažje popoldansko nadaljevanje. Prvo vožnjo je končala na vrhu in tudi v finalu ni štedila moči. Zavedala se je, da bo treba s progo opraviti brezhibno, če bo želela ugnati Schneider, in to ji je tudi uspelo. Dve zaporedni zmagi pred domačo publiko, s katerima je tekmovanje za Zlato lisico tudi osvojila, ter prva slalomska zmaga v karieri.

Mateja Svet na Zlati lisici leta 1990.
SLALOM ZA ZLATO LISICO 1988
#TEKMOVALKADRŽAVAČAS
1.Mateja SvetJugoslavija1:25,45
2.Vreni SchneiderŠvica+0,60
-Roswitha SteinerAvstrijaisti čas
4.Anita WachterAvstrija1,19
5.Blanca Fernandez-OchoaŠpanija1,25
6.Christa KinshoferNemčija1,55
7.Monika MaierhoferAvstrija1,59
8.Christelle GuignardFrancija1,84
9.Corinne SchmidhauserŠvica2,17
10.Ulrike MaierAvstrija2,42

Zlato lisico osvojila tudi dve leti pozneje
Uspeh je Svet ponovila dve leti pozneje, in sicer pred rekordnim številom gledalcev. Dvajset tisoč se jih je zbralo pod pohorsko strmino, tudi predsednik dr. Janez Drnovšek, ki je ob tem dejal: "Odkar sem predsednik države, torej v teh devetih mesecih, smo Jugoslovani na vseh tekmovanjih, na katera so me povabili, zmagali. Res je, očitno prinašam srečo." Svet je za 36 stotink sekunde ugnala Avstrijko Anito Wachter, na tretjem mestu je Švicarka Maria Walliser zaostala že slabih devet desetink. Schneider je na petem mestu zaostala skoraj sekundo in pol. Izjemen uspeh slovenske smučarke, ki je predtem v disciplini v sezoni 1989/90 zbrala vsega štiri točke. Dobro formo je prenesla tudi dan pozneje na slalomsko preizkušnjo, v kateri je za 14 stotink sekunde ostala brez stopničk. Zmagala je Schneider, a to ni bilo dovolj za skupno zmago za Zlato lisico. "Za zdaj še ne nosim teh lisic. Pravim, naj se kar nabirajo v omari. Morda jih bom takrat, ko bom stara 40 let, rada nosila," besede skupne zmagovalke Mateje Svet povzema uradna spletna stran tekmovanja.