Bolj kot slovenski so na svoj račun prišli slovaški navijači. Zelo številčni so bili tudi danes in imeli so razlog za veselje, saj je Petra Vlhova zmagala, postala je tudi zmagovalka Zlate lisice (seštevka časov obeh dni tekmovanja). Foto: MMC RTV SLO/T. O.
Bolj kot slovenski so na svoj račun prišli slovaški navijači. Zelo številčni so bili tudi danes in imeli so razlog za veselje, saj je Petra Vlhova zmagala, postala je tudi zmagovalka Zlate lisice (seštevka časov obeh dni tekmovanja). Foto: MMC RTV SLO/T. O.
Sorodna novica Petra Vlhova v slalomu ni zapravila vodstva, Andreja Slokar 14.

Po sobotni slovenski veleslalomski ničli je slalom prinesel malo več vedrine. Ana Bucik je bila dobra deveta na prvi progi, Andreja Slokar pa je na koncu osvojila 14. mesto, čeprav je imela v finalu obilo težav. "Te akrobacije ... so v bistvu dober znak. Vem, da kadar delam takšne neumnosti, to pomeni, da dam nekaj več. Da nekaj poskušam. Odkar sem se vrnila po poškodbi, nisem imela nikoli takšnih težav, danes pa. Treba je enostavno poskusiti," je povedala Ajdovka, ki niza slalomske uvrstitve nekje med 10. in 15. mestom, a seveda želi precej višje.

Borbeno in predrzno
Da je dosegla svojo najboljšo uvrstitev na tekmovanjih za Zlato lisico (prej 19. mesto na veleslalomu januarja 2021) in da je v Kranjski Gori prvič osvojila slalomske točke, je ni zadovoljilo: "Te točke mi nič ne pomenijo. Bolje, da rezultata sploh ne omenjamo," je povedala kmalu po prihodu v cilj druge proge, ko se še ni zdelo, da bi lahko bila med prvih 15. Sploh po takšni napaki v zgornjem delu proge, ki jo je postavil nemški trener in zaradi katere nobeni smučarki ni bilo lahko. "Z glavo sem že podrsala po snegu, a sem pokazala predrznost in veliko borbenosti."

Položaj na smučeh še ni pravi
Pomembno je, da je ob njej spet trener Boštjan Božič, ki jo je od anonimnosti popeljal do zmagovalke tekme svetovnega pokala. Božič je za MMC povedal: "Na finalno progo je šla zelo srčno, a žal njen položaj na smučeh še ni takšen kot pred poškodbo, tako da se v tem položaju prepogosto le rešuje. Pokazala je pravo borbenost, dejstvo pa je, da smučanje še ni na želeni ravni. To sezono gotovo še ne bo zmagovala, se bo pa zagotovo dvignila. Samo trdo mora delati. Vedno jo malo opomnim, naj si ogleda Kristin Lysdahl ali Camille Rust, ki sta potrebovali dve leti. A Andreja ima srce, ima željo, potrebuje še nekaj kakovostnih treningov."

Kunc po slabih dosežkih na Zlati lisici: Čez noč ne bo šlo na bolje
Za navijače Mikaele Shiffrin je bilo
Za navijače Mikaele Shiffrin je bilo "veselja" konec že po prvi vožnji. Foto: MMC RTV SLO/T. O.

Vedno več je tekem na soljenih progah
V naslednjih tednih bo ritem zelo zgoščen. "Vsaj en mesec, do Soldeua, ne bo pravega oddiha, potem pa le sledi nekaj premora. Verjamem, da bo v Are prišla precej bolje pripravljena. Po poškodbi je potrebno potrpljenje. Imava vizijo, pred tremi leti sva začela z ničle, videli smo, kako sposobna je, kako je v eni sezoni prišla na vrhunsko raven." Zanimalo nas je še, ali so bile razmere ta konec tedna zaradi soljene proge kaj posebnega. "Ne, to se da tudi natrenirati, pomembno je, da je glava na pravem mestu in da v takšnih razmerah najdeš motivacijo. Tekmovalci včasih zmotno mislijo, da bodo na tekmi super razmere, a vedno več je takšnih tekem, kot sta bili na Zlati lisici."

Andreja Slokar edina Slovenka s točkami na jubilejni Zlati lisici
Ana Bucik je bila po novem odstopu močno razočarana, a se je vseeno družila s svojimi navijači. Foto: MMC RTV SLO/T. O.
Ana Bucik je bila po novem odstopu močno razočarana, a se je vseeno družila s svojimi navijači. Foto: MMC RTV SLO/T. O.

Ana Bucik spet v solzah
Danes edina slovenska slalomska prvokategornica (ta status bo že na naslednji tekmi izgubila, se pa med 15 vrača Slokar) Ana Bucik je bila tako kot v soboto po tekmi v solzah. Ciljna strmina ji je ta konec tedna delala veliko preglavic, na prvi progi je bila na zadnjem odseku danes počasna, na drugi pa je (kot včeraj) spodaj naredila napako. Vseeno ima nekaj razlogov za optimizem: "So deli prog, kjer sem bila spet hitra in na tem moram graditi do naslednjih tekem. Finalna postavitev je bila zahtevna, zavita, naredile so se luknje, nobena smučarka se ni prav dobro počutila, treba se je bilo boriti, ni bilo mogoče smučati po svoji liniji. Zavedam se, da me čaka še dosti treninga."

AJ Hurt je poskrbela za presenečenje dneva. Z najboljšim časom finala se je s 16. povzpela na tretje mesto. Foto: AP
AJ Hurt je poskrbela za presenečenje dneva. Z najboljšim časom finala se je s 16. povzpela na tretje mesto. Foto: AP

AJ Hurt s 16. mesta na zmagovalni oder
Razplet na vrhu je razveselil številne slovaške navijače in novinarje. Petra Vlhova je bila v finalu zelo suverena in je za razliko od veleslaloma zadržala vodstvo. V slalomskem seštevku (to je bila šesta tekma sezone) je le še pet točk za Mikaelo Shiffrin, ki ni izpeljala prve proge. Druga je bila Nemka Lena Dürr in tretja Američanka AJ Hurt, ki je največje presenečenje konca tedna. S številko 38 je v finalu pridobila 13 mest in se na svoji 61. tekmi svetovnega pokala prvič stopila na zmagovalni oder. Do zdaj je bil njen najboljši slalomski rezultat med elito 25. mesto.

Več kot 3000 gledalcev kljub dežju in snegu na slalomu jubilejne Zlate lisice
Tomaž Šušteršič:
Tomaž Šušteršič: "Še en zelo zahteven dan!" Foto: MMC RTV SLO

Še en zahteven izziv za organizatorje
Tako kot v soboto se je zbralo okrog 3000 gledalcev, vreme je bilo nekoliko boljše, pred finalom je sicer rahel sneg prešel v rosenje. Tekmovalke se niso pritoževale. "Opravili so izjemno delo. Včeraj se mi je proga zdela boljša, lažje je bilo tekmovati, ampak to je razumljivo, saj je danes ponoči snežilo. Več se ni dalo, tekma je bila regularna," je povedala Andreja Slokar, generalni sekretar prireditve Tomaž Šušteršič pa je ocenil: "Še en zelo zahteven dan je za nami. Zjutraj je bilo na startu slaloma več kot 20 cm snega, ekipa je morala opraviti veliko delo, da je sneg odstranila s proge in smo potem vrgli sol. K sreči je ekipa dovolj izkušena in je kljubovala zahtevnim razmeram."

Drugi slalom Petre Vlhove