Predlogi

Odbojka
Hokej
Tenis

Rezultati iskanja

Zaradi testiranja je dodanih umetnih 2 sekunde delaya.

Zgodovina - Arhiv

100 let odcepitve Medžimurja od Madžarske: "Konec je našega suženjstva"

10.000-glava množica je 9. januarja 1919 na trgu pred cerkvijo v Čakovcu sprejela Resolucijo o odcepitvi Medžimurja od madžarske države. Tako kot slovensko Prekmurje je bila tudi ta skrajno severovzhodna hrvaška pokrajina njen del do konca 1. svet. vojne.

Lendavski Robin Hood

Lendava, ki se sicer ponaša z bogato kulturno dediščino, je tudi mesto polno legend. V decembrski čas dobrih mož pa gotovo sodi tista o Jožetu Vratarju, nekakšnem Lendavskem Robinu Hoodu.

Praznik združitve: neznano Prekmurje

Prekmurje naši državi ne pripada še niti stoletje, je pa edino ozemlje, ki ga je dobila za zeleno mizo, saj je Vrhovni svet pariške mirovne konference leta 1919 sprejel odločitev o priključitvi med Muro in Rabo živečih Slovencev k matični domovini.

Marica Antolin

Prekmurje je bilo med 2. svetovno vojno pod madžarsko zasedbo in okupatorsko nasilje se ni razlikovalo od nemškega, italijanskega ali hrvaškega v drugih slovenskih pokrajinah. O svojem življenju je pripovedovala devetinosemdesetletna Marica Antolin.

Prekmurje in priložnosti

Zgodovinske dogodke in življenje v Prekmurju, njegove možnosti, priložnosti ter posebnosti so osvetlili Franc Kuzmič, pedagog, psiholog, teolog, bibliotekar in muzejski svetovalec, Stanka Dešnik, krajinska arhitektka in Tomaž Rous, magister politologije.

Najstarejše pokopališče Murskosobočanov

Prekmurski arheologi so na obrobju Murske Sobote izkopali 25 grobov iz zgodnjega srednjega veka.

Dolga je pot od nekje do nekoč – Prekmursko stoletje

Poezija Vlada Kreslina je poezija prekmurskih ravnic, v njegovih pesmih se pretaka panonska melanholija, ki jo pooseblja reka Mura. Anton Vratuša pa je sin Goričkega – gričevnate pokrajine ob meji z Avstrijo in Madžarsko.

Prekmurci in 1. svetovna vojna

Prva svetovna vojna se je v Prekmurju pisala nekoliko drugače, kot v ostali Sloveniji.

Prekmurski Judje in holokavst

Muzejski svetovalec mag. Franc Kuzmič, zgodovinar-raziskovalec dr. Andrej Pančur in višji kustos dr. Marjan Toš so osvetlili usodo prekmurskih Judov pred in med drugo svetovno vojno.

Šparglji po prekmursko

Da je ta okusna zelenjava v uporabi tudi v Prekmurju je manj znano. Šparglje so v Dolgo vas, na meji z Madžarsko, med obema svetovnima vojnama prinesli takratni priseljenci s Primorskega.

Pomembna vloga Matije Slaviča za priključitev Prekmurja

Če na mirovni konferenci v Parizu leta 1919 ne bi bilo Matije Slaviča in njegovih sonarodnjakov, 17. avgust ne bi bil poseben in tudi ne državni praznik - Dan združitve prekmurskih Slovencev z matičnim narodom.

Šoa. Teža molka.

Mejniki judovske skupnosti na Slovenskem izginjajo. Le še nekateri govorijo o zgodovini te skupnosti pri nas, vendar jih ne poznamo in ne prepoznamo v naši bližini.