Foto:
Foto:

Prehod iz vojne v mir ni bil lahka stvar. Vojaki so se vrnili domov fizično in psihično uničeni, številni so potrebovali zdravljenje, doma jih je čakala spremenjena resničnost – družba se je v tem času zelo spremenila, ženske so iz omejenosti na domače ognjišče množično stopile v javni prostor, saj so v letih vojne morale same preživiti družino, pa tudi državo. Razpad štirih cesarstev je prinesel kopico mladih držav, nova politična paktiranja in oblikovanje novih oblastnih sistemov. Časa za okrevanje ni bilo, življenje je ne glede na vse teklo naprej.

Čeprav so stare spomine kmalu prekrili novi, celó prvo vojno je po dveh desetletjih zamenjala druga, so vplivi vélike vojne ostali med nami vse do danes. Zaznamo jih v medicini, higienskih pripomočkih, modi oz. oblačilni kulturi, razvoju vojaških tehnik, izrazoslovju in, žal, tudi v konfliktih, ki svet še vedno dušijo.

Pretekla štiri leta smo na MMC RTV Slovenija na portalu, posvečenem 1. svetovni vojni, objavljali številne zgodbe, preglede, razmišljanja in pretresanja dogajanja pred stoletjem. Ob koncu obdobja 100. obletnice pa orisujemo, kakšne so bile posledice tega strašnega časa. Vabljeni k prebiranju.

Ana Svenšek