Poudarili so sporočilo miru, sožitja, sprave, odpuščanja in razumevanja med narodi in verstvi. Foto: Društvo Slovenija Rusija
Poudarili so sporočilo miru, sožitja, sprave, odpuščanja in razumevanja med narodi in verstvi. Foto: Društvo Slovenija Rusija
false
Tradicionalne spominske slovesnosti se bo letos udeležil ruski premier Dmitrij Medvedjev. Foto: Izsek iz serije Slovenci in 1. svetovna vojna 1914-1918

Srečanje, na katerem so poudarili pomen miru, sožitja, sprave, odpuščanja in razumevanja med narodi in verstvi, ki naj pripomore k reševanju aktualnih svetovnih izzivov, je bilo ob robu spominskih slovesnosti pri Ruski kapelici sklicano na pobudo Društva Slovenija Rusija.

Poudarili so, da "narodnostna, jezikovna in verska raznolikost vojaških enot, ki so se borile na širšem območju soške fronte, opominja, da vojne odnašajo dragocena človeška življenja in pri tem ne ločijo med vojaki in civilisti, poraženci ali zmagovalci". "Vse vojne so v svojem okrutnem in nečloveškem bistvu slepe za razlike med ljudmi, zato je toliko večja naša skupna odgovornost za mir."

Konflikte je mogoče reševati brez nasilja, za to pa je potrebna krepitev kulture miru, dialoga in srečevanj med verstvi in narodi na vseh ravneh, današnje srečanje pa so sodelujoči označili kot dragocen trenutek optimizma.

Ob Ruski kapelici pod Vršičem bo v nedeljo tradicionalna spominska slovesnost, ki se je bo letos kot najvišji predstavnik Rusije v zgodovini prireditve udeležil ruski premier Dmitrij Medvedjev.

S tradicionalno slovesnostjo ob kapelici se predstavniki Slovenije in Rusije vsako leto konec julija spomnijo več sto umrlih ruskih vojakov, vojnih ujetnikov, ki jih je leta 1916 pri gradnji ceste čez prelaz zasul snežni plaz.