Ruski premier bo v Slovenijo prispel v soboto pozno zvečer, v nedeljo pa se bo skupaj s premierjem udeležil tudi neformalnega druženja v Kranjski Gori. Foto: EPA
Ruski premier bo v Slovenijo prispel v soboto pozno zvečer, v nedeljo pa se bo skupaj s premierjem udeležil tudi neformalnega druženja v Kranjski Gori. Foto: EPA

Tradicionalna slovesnost ob Ruski kapelici pod Vršičem bo letos, ob 99. obletnici postavitve kapelice, dobila versko razsežnost. Na slovesnost in spremljevalne dogodke so namreč povabljeni visoki predstavniki vseh ver, katerih pripadniki so se borili na soški fronti. Rusko delegacijo pa bo tokrat prvič doslej vodil predsednik ruske vlade.

Spomin na več sto umrlih ruskih vojakov
Ruski premier Dmitrij Medvedjev, ki bo ob tej priložnosti obiskal Slovenijo, bo tudi eden izmed treh glavnih govornikov na nedeljski slovesnosti ob kapelici, s katero se predstavniki Slovenije in Rusije vsako leto konec julija spomnijo več sto umrlih ruskih vojakov, ujetnikov v prvi svetovni vojni, ki jih je leta 1916 pri gradnji ceste čez prelaz zasul snežni plaz.

Poleg Medvedjeva bosta zbrane nagovorila še slovenski premier Miro Cerar, v imenu društva Slovenija-Rusija pa nekdanji slovenski predsednik Milan Kučan, je povedal eden izmed organizatorjev tradicionalne prireditve, predsednik društva Slovenija-Rusija Saša Geržina.

V petek vas vabimo k spremljanju intervjuja s predsednikom rzuske vlade Dmitrijem Medvedjevim. Z njim se je pogovarjala Vlasta Jeseničnik. TV SLO1 ob 21.20. Vabljeni.

Medvedjev se bo s Cerarjem družil v Kranjski Gori
Ruski premier bo v Slovenijo prispel v soboto pozno zvečer, v nedeljo pa se bo skupaj s premierjem Cerarjem po napovedih udeležil tudi neformalnega druženja v Kranjski Gori po slovesnosti pri kapelici, nato pa si bo ogledal še nekaj slovenskih znamenitosti.

Uradne pogovore s slovenskim državnim vrhom ima na sicer še ne končnem programu v ponedeljek, ko se bo po besedah ruskega veleposlanika v Sloveniji Dokuja Zavgajeva sešel s Cerarjem in predsednikom DZ-ja Milanom Brglezom.

Veleposlanik je še izrazil prepričanje, da bodo pogovori ruskega premierja v Sloveniji in njegov obisk pod Vršičem dali nov zagon sodelovanju med Slovenijo in Rusijo.

Želijo si več miru
Prvi mož Rika Janez Škrabec pa je izrazil upanje, da bodo letošnji dogodki v povezavi z obletnico postavitve kapelice prinesli več miru. Temu je namenjeno tudi sobotno neformalno srečanje visokih predstavnikov različnih ver, ki ga bo na Bledu gostil Škrabec.

Kot je dejal Geržina, so se za versko noto letošnjih slovesnosti odločili, da bi spomnili, da nas vojna še ni dovolj izučila, saj se še danes "nepotrebno rožlja z orožjem", tudi v Evropi, in da je treba mir varovati.

"Vsak simbol vojne ima v sebi potencial, da postane simbol miru," je še poudaril Geržina in dodal, da je to v preteklih letih pokazala tudi Ruska kapelica.