www.100letprve.si Foto:
www.100letprve.si Foto:
1. svetovna vojna na stalni razstavi v Muzeju novejše zgodovine Slovenije - orožje
Nacionalni odbor za zaznamovanje stote obletnice prve svetovne vojne bo pri svojih dejavnostih sodeloval z muzeji in lokalnimi skupnostmi. Foto: MMC/Miloš Ojdanić

Minister za obrambo je ob tej priložnosti predstavil delo nacionalnega odbora za zaznamovanje stote obletnice prve svetovne vojne. Odbor, ki ga vodi Jakič, bo v prihodnjih štirih letih organiziral številne prireditve v spomin na dogodke izpred stotih let. V sodelovanju z uradom vlade za komuniciranje so pripravili tudi spletno stran 100 let prve.

Na spletni strani so predstavljeni tako faktografski podatki kot tudi opisi dogodkov iz štirih let prve svetovne vojne. Na spletni strani bodo tudi podatki o vseh dogodkih, ki bodo v tem času spominjali na dogodke v prvi svetovni vojni.

Spomin na prvo svetovno vojno zaznamujemo tudi na spletnih straneh MMC

"To je bil čas, ko so Slovenci vstopili v svetovno zgodovino in jo soustvarjali. Prva svetovna vojna je pomenila popoln prelom glede na do tedanji čas," pa je dejala članica odbora in zgodovinarka Petra Svoljšak. Prav zaradi tega pa bo odbor v duhu združevanja Evrope, s čimer se je končalo obdobje spopadov na stari celini. Prva svetovna vojna je precej vplivala tudi na današnje slovensko ozemlje. "Predvsem je pomembno, da se zavemo posledic prve svetovne vojne in prizadevanj Slovencev v prvi svetovni vojni, da bi zadržali meje slovenskega ozemlja, čeprav je bila tedaj mednarodna situacija temu precej nenaklonjena."

"Te okoliščine so pripeljale tudi do tega, da smo težnje po samostojnosti lahko le delno uresničili v skupni državi Slovencev Hrvatov in Srbov," je še dodala Petra Svoljšak in poudarila, da je to tudi opomin, da so posledice vojn vselej nepredvidljive, česar se je smiselno zavedati tudi v času današnjih spopadov, ki potekajo po svetu.

Izpostavljenost dogodkov prve svetovne vojne pa je tudi priložnost za krepitev turizma je poudaril vodja predstavništva Slovenske turistične organizacije v Italiji Gorazd Skrt. "Naš namen ni spodbujati množičnega vojnega turizma, temveč spodbuditi k obisku tiste ljudi, ki jih ti dogodki zanimajo." Skrt je prepričan, da to ponuja tudi možnost za sodelovanje s Furlanijo in Julijsko krajino, saj "gostu, ki ga to obdobje zanima, verjetno ni dovolj, da bi videl le Kobarid ali Redipuglio". Po njegovih besedah je zanimanje za tovrstni turizem veliko, v prihodnosti pa pričakujejo še večje zanimanje.