Obnovljena cerkev bo pričakala osrednjo slovesnost ob stoletnici, ki jo pripravljajo 10. septembra. Foto: MMC RTV SLO/Ana Svenšek
Obnovljena cerkev bo pričakala osrednjo slovesnost ob stoletnici, ki jo pripravljajo 10. septembra. Foto: MMC RTV SLO/Ana Svenšek
Javorca, cerkev, posvečena padlim avstro-ogrskim branilcem tolminskega bojišča soške fronte
Spominska cerkev na Javorci je od leta 1999 razglašena za kulturni spomenik državnega pomena. Foto: MMC RTV SLO/Ana Svenšek
Javorca, cerkev, posvečena padlim avstro-ogrskim branilcem tolminskega bojišča soške fronte
Cerkev je bila nazadnje celovito obnovljena leta 2005. Foto: MMC RTV SLO/Ana Svenšek

Obnovo naj bi predvidoma končali do 10. septembra, ko bodo obletnico postavitve tega izjemnega kulturnega spomenika iz prve svetovne vojne proslavili s slovesnostjo, na kateri bodo poudarili duh ekumenizma, sprave in miru. Ob osrednji prireditvi pripravljajo letos še več drugih dogodkov. Že to soboto, denimo, napovedujejo pohod po Poti miru čez Mrzli vrh ter kolesarski potep iz Tolmina do Javorce.

Prve priprave na gradnjo stavbe so stekle februarja 1916, ko so začeli avstro-ogrski vojaki 3. gorske brigade XV. korpusa zbirati prostovoljne prispevke. Načrte je zasnoval dunajski slikar in scenograf Remigius Geyling (1878-1974), tedaj nadporočnik, organizacijo in vodenje gradnje pa je prevzel poročnik madžarskega rodu Geza Jablonszky. Gradbena dela so se začela 1. marca 1916, 1. novembra istega leta pa so cerkev že predali namenu.

Za mir in 2.500 padlih vojakov
Obzidje in spodnji del zgradbe so vojaki zgradili iz kamenja, zgornji del konstrukcije pa iz macesnovega lesa. Nad vod so postavili zvonik s sončno uro, grbom monarhije in napisom PAX (mir). Zunanjščino krasijo tudi grbi dvajseterice dežel, ki so sestavljale Avstro-Ogrsko. V notranjosti dominira bel secesijski oltar z mozaično podobo in lesenim tabernakljem z izrezljanimi Križanim, ki je delo Antona Perathonerja.

Hrastove plošče v cerkvi simbolizirajo liste spominske knjige, vanje pa je po sistemu vojaške hierarhije vžganih več kot 2.500 imen na okoliških bojiščih padlih avstro-ogrskih vojakov, pokopanih na Ločah pri Tolminu.

Cerkev je od leta 1999 razglašena za kulturni spomenik državnega pomena, leta 2007 pa je dobila tudi znak evropske kulturne dediščine medvladne iniciative. Obenem je to tudi ena od postaj na zgodovinski poti Pot miru, ki povezuje spomenike in ostaline 1. svetovne vojne v zgornjem Posočju.

Nazadnje so stavbo celovito obnovili leta 2005 v okviru popotresnega programa. V drugi polovici lanskega leta so s strokovnimi delavci območne enote Zavoda za varstvo kulturne dediščine v Novi Gorici ter Restavratorskega centra v Ljubljani ocenili obseg nujno potrebnih konservatorsko-restavratorskih posegov v notranjosti cerkve, v proračunu Občine Tolmin pa so za letos zagotovili sredstva za njihovo izvedbo.