Raziskovalcem sta na voljo tiskana in elektronska različica Vodnika po arhivskem gradivu 1. svetovne vojne. Foto: BoBo
Raziskovalcem sta na voljo tiskana in elektronska različica Vodnika po arhivskem gradivu 1. svetovne vojne. Foto: BoBo
Vodnik
Vodnik, ki popisuje arhivsko gradivo iz časa prve svetovne vojne, je pripravilo 72 arhivistk in arhivistov. Foto: BoBo
Petra Svoljšak
Zgodovinarka Petra Svoljšak opisuje projekt kot enega najuspešnejših in plodnih projektov, "ki mu v širši okolici ni primere Foto: BoBo

Za uresničitev tega je moči združilo deset slovenskih državnih in cerkvenih arhivov, ki so na enem mestu popisali natančen pregled arhivskega gradiva pod svojo streho. Zgodovinarka Petra Svoljšak je prepričana, da gre za enega najuspešnejših in plodnih projektov, "ki mu v širši okolici ni primere".

Vodnik je nastajal pod vodstvom Nacionalnega odbora za obeleževanje 100-letnic prve svetovne vojne, z ustanovitvijo katerega se je naša država leta 2012 vključila v vseevropsko počastitev 100-letnic, povezanih s prvo svetovno vojno.

Delo vseh desetih državnih in cerkvenih arhivov je usklajevala posebna skupina oziroma desetčlanski koordinacijski odbor. Zajeten vodnik, ki obsega kar 624 strani, je oblikovalo 72 soavtorjev, dostopen pa je tako v tiskani kot elektronski izdaji - pri čemer bodo zadnjo v prihodnosti dopolnjevali z novimi odkritji.

Vodnik, rezultat odličnega poznavanja arhivov
Petra Svoljšak, namestnica vodje nacionalnega odbora, opisuje projekt kot enega najuspešnejših in plodnih projektov, "ki mu v širši okolici ni primere" in ki ne bi nastal brez odličnega poznavanja arhivov. "Skozi številne male in velike dogodke je zgolj z uporabo vodnika mogoče spisati zgodovino prve svetovne vojne," je dejala na predstavitvi publikacije.

Po besedah urednika Jureta Volčjaka je vodnik razdeljen v deset sklopov, vsak izmed teh je namenjen posameznemu arhivu. Vsebina je opisana z jasnimi in kratkimi ključnimi besedami, podrobno je tudi navedeno, kje je posamezno gradivo in koliko ga je. Volčjak je prepričan, da so z vodnikom dokazali, da je mogoče z dobro voljo in vztrajnostjo premagati ovire, ki se pojavijo na poti.