Tako je o stvaritvah zamejskega fotografa Marka Vogriča zapisal Robi Jakomin, kustos razstave Stoletne priče v mariborski fotogaleriji Stolp. Na ogled so Vogričevi posnetki spominskih znamenj za padle vojake prve svetovne vojne v Sloveniji in Italiji, predvsem iz Goriške, od koder prihaja tudi sam.

Marko Vogrič, ki je po poklicu elektroinženir, se fotografiji dejavneje posveča od leta 2000. Foto: Fotoklub Maribor/Marko Vogrič
Marko Vogrič, ki je po poklicu elektroinženir, se fotografiji dejavneje posveča od leta 2000. Foto: Fotoklub Maribor/Marko Vogrič

"Fotografije brez fotoaparata"
Vogričeve fotografije so posnete v črno-beli analogni tehniki s camero obscuro, posnetke pa najpogosteje ujame iz zanj značilne t. i. mišje perspektive. Njegove fotografije so "proizvod umetnika, so predmet, ki ga je naredil človek s pomočjo posebnega aparata oz. s posebnim postopkom ustvarjanja, pravzaprav gre za 'fotografije brez fotoaparata'," je še zapisal kustos.

Fotografije širijo aromo krajev in spominov, dišijo kot dež. Delujejo kot stare podobe s črno-belimi sencami, ki predstavljajo prostor in dogajanja včeraj, danes in jutri.

kustos Robi Jakomin

Pri svojem delu uporablja tudi vintage fotoaparate vseh formatov, s katerimi preizkuša tudi nekonvencionalne tehnike. Tehnika povečav je pretežno tradicionalna na želatinski srebrobromidni papir. "Tudi tehnična izvedba se ujema s časom izpred sto let in več ter tudi tako simbolizira izgubljanje spomina na tiste čase," je za STA povedal Branimir Ritonja iz Fotokluba Maribor. Na razstavi Stoletne priče je zgodovinska motivika še dodatno podkrepljena s starinskimi okvirji.

Vogrič je svoje raziskovanje obogatil z antičnimi tehnikami tiska. Foto: Fotoklub Maribor/Marko Vogrič
Vogrič je svoje raziskovanje obogatil z antičnimi tehnikami tiska. Foto: Fotoklub Maribor/Marko Vogrič

Tudi soavtorstvo pri knjižnih izdajah
Marko Vogrič se je rodil leta 1961 v Gorici, kjer živi z družino. Že v otroštvu ga je v svet fotografije vpeljal oče. V 80. letih se je včlanil v Fotoklub Skupina75 in je trenutno njegov podpredsednik. Poleg sodelovanja pri razstavah in natečajih je bil od leta 2004 soavtor fotografskega dela raznih knjižnih izdaj, kot so Poslikave Toneta Kralja v cerkvi v Pevmi (2004), Od Timave do Idrije (2005), Drobtinice iz goriških šeg in navad (2007) ter Gorica, vodnik po mestu (2008).

Kot so še zapisali na strani Fotokluba Maribor, velja posebej omeniti še umetniški fotografski spremljavi poezij pesnice Claudie Voncina v zbirki Mosaico – Mozaik (2006) in zamisel platnice za knjigo Emozioni iste avtorice (2017). Opremil je tudi stenski koledar in prispeval fotografije za koledarski del zbornika Goriške Mohorjeve družbe za leto 2018.

Razstava Stoletne priče, ki jo v fotogaleriji Stolp v Mariboru odpirajo drevi ob 19. uri, je na ogled do 11. julija.