Nemška kostnica pri Tolminu, kjer počiva skoraj tisoč nemških vojakov. Foto: BoBo
Nemška kostnica pri Tolminu, kjer počiva skoraj tisoč nemških vojakov. Foto: BoBo
false
Natanko pred stoletjem je italijanska vojska na soški fronti sprožila svojo predzadnjo ofenzivo v prvi svetovni vojni. Bila je deseta soška bitka po vrsti, vodila pa je do najbolj krvavih spopadov na fronti. S svojo edino ofenzivo jim je oktobra 1917 uspešno odgovorila Avstro-Ogrska in po t. i. čudežu pri Kobaridu se je po 888 dneh bojevanja v Posočje in Kras vrnilo obdobje miru. Foto: Osebni arhiv Ane Marije in Ivana Petra Tomšiča

S slovesnostjo pred kostnico, kjer počiva skoraj tisoč nemških vojakov in je edini ohranjeni spomenik nemškim vojakom v dolini Soče, so se poklonili žrtvam vseh narodnosti, ki so se tukaj borile med veliko vojno. "To so bili večinoma mladi fantje, katerih življenja, upanja in načrti so se končali mnogo prehitro, nenadno in nasilno. Vsak grob predstavlja čisto svojo tragedijo staršev in iskreno ljubljenih otrok, ki jih pogosto niso poznali in ki so jih neprostovoljno zapustili," je uvodoma dejal Heinz Fromm, predstavnik nemške komisije za vojna grobišča, ki je priredila slovesnost.

V "nepojmljivi moriji" prve svetovne vojne je življenje izgubilo 10 milijonov ljudi, skupaj z ranjenimi, pohabljenimi in pogrešanimi pa je ta številka znašala kar 40 milijonov. Krvavo sled pa je vojna pustila tudi na soški fronti, kjer je skupno število padlih, ranjenih, pogrešanih in ujetih doseglo okoli en milijon, pa je spomnil svetovalec v kabinetu slovenske ministrice za obrambo Samo Bevk.
.

.
"Razmislek o prihodnosti človeške civilizacije"
Gre za izrazito pietetno dejanje, kjer se spominjajo vseh žrtev ne glede na narodno, versko ali drugo pripadnost. "Gre za sporočilo miru, ki ga danes svet potrebuje bolj kot kdaj koli prej," je poudaril Bevk in hkrati prisotnim položil na srce, naj bo tragična izkušnja vojne "povabilo k razmisleku o sedanjosti in prihodnosti človeške civilizacije".

Podobno je razmišljal tudi tolminski župan Uroš Brežan, ki je misli namenil "vsem padlim in nesmislu vojne, ki se je morala v Evropi ponoviti še enkrat v večjem obsegu, da smo dojeli, da je naša največja skupna vrednota, ki nas povezuje, mir".

Zbrane sta pred položitvijo vencev med drugimi nagovorila še avstrijska veleposlanica v Sloveniji Sigrid Berka in nemški veleposlanik v Sloveniji Klaus Riedel. Že zjutraj pa je pred italijansko kostnico v Kobaridu in pri avstro-ogrskem vojaškem pokopališču Modrejce potekala slovesnost polaganja vencev.

Sto let začetka zadnjih bojev soške fronte
Sto let začetka zadnjih bojev soške fronte