V družinskem arhivu potomcev Franca Kopšeta je še danes shranjenih veliko fotografij in predmetov, ki pripovedujejo zgodbo vojaka Avstro-Ogrske med 1. svetovno vojno. Njegov vnuk Franc Solina nam jih je nekaj posredoval in nam zaupal tudi dedovo zgodbo.

"Moj dedek Franc Kopše se je rodil leta 1888 v Žetalah, v Halozah. Za trgovskega pomočnika se je šolal na Ptuju pri trgovcu Maureterju. Nato je pristopil k orožnikom in ko je pred prvo svetovno vojno služboval kot orožnik v Žalcu, je spoznal mojo babico Marijano Vrabič. Ko je nastopila vojna, je bil kot vojaški orožnik do marca 1916 v zaščitni četi sedeža komande 10. armade v Beljaku, in sicer v Parkhotelu. Osnovno vojaško šolanje je naredil v Celovcu za topničarja. Nato so ga poslali na tirolsko bojišče."

Če imate tudi vi pisma, razglednice, fotografije iz 1. svetovne vojne, vas vabimo, da nam jih posredujete. vojna@rtvslo.si

Svoji zaročenki je Franc Kopše poslal fotografijo zajetega italijanskega vojaškega letala Savoia-Pomilio, ki ga je k pristanku v kraju Levico prisilil znani avstro-ogrski vojni pilot Josef Kiss. Kiss je bil doma iz današnje Slovaške in se je boril že na začetku vojne v Galiciji, kjer je bil poškodovan, nato pa se je odločil, da se bo pridružil letalstvu. Izuril se je za dobrega pilota, ki je kot zmagovalec prišel iz 19 bitk.

Franc Kopše je bil na Tirolskem ranjen in je konec vojne dočakal na Dunaju. Takoj po koncu vojne se je poročil z zaročenko Marijano, in čeprav je Avstro-Ogrska že razpadla, je še vedno oblekel svojo staro vojaško uniformo. Družino s kar 11 otroki sta si ustvarila v Drešinji vasi, Franc pa se je zaposlil na celjski občini. Umrl je leta 1953.


Vabljeni k ogledu zanimivih fotografij, ki nam ji je poslal njegov vnuk Franc Solina.