Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Aktualno 202

392 epizod

Aktualno 202

392 epizod


Aktualne vsebine Vala 202.

21.09.2023

Zaradi brezplačnih vozovnic gneča na medkrajevnih avtobusih

V naslednjih minutah se zapeljemo z javnim potniškim prometom. Ali pač ne. Morda bomo ostali na postaji. Iskanje prostega sedeža na medkrajevnem avtobusu je vse bolj podobno loteriji, kar onemogoča načrtovanje potovanj zlasti tistim potnikom, ki javni prevoz uporabljajo za pot v službo, šolo, fakulteto ali denimo k zdravniku.


20.09.2023

Besnenje na cesti

Tudi vi kdaj postanete nervozni in v vas zavre, ko vam nekdo odvzame prednost? Zavpijete na voznika pred seboj, čeprav veste, da vas ne sliši? Niste edini. Raziskovali smo fenomen cestnega besa. Zakaj nastane, kakšne so njegove oblike in kako ga obvladovati.


20.09.2023

Nacionalni mesec skupnega branja

Od 8. septembra pa vse do 8. oktobra pri nas poteka že šesti Nacionalni mesec skupnega branja. Vrsta organizacij s področja književnosti in spodbujanja branja želi z njim poudariti, da nas branje povezuje na najrazličnejše načine. O skupnem branju, znanju kot vrednosti in vplivu umetne inteligence na naš odnos do vedenja se je Maja Ratej pogovarjala z urednico in pisateljico Tino Bilban.


20.09.2023

Osip otrok pri športnih dejavnostih

V začetku septembra ste lahko na naših valovih slišali prispevek na temo, kako pomembno je, da se otroci v prostem času dovolj gibajo in da tudi sami sodelujejo pri tem, katero interesno dejavnost bodo v tem šolskem letu obiskovali. Na gibalnem področju pa obstaja množica mladih, ki zaradi različnih vzrokov ostanejo brez tako želene vadbene skupine, saj je v Sloveniji tekmovalni šport tisti, ki klubom prinaša denar. Kako torej otroke, ki ne želijo tekmovati, ali pa so jih vrstniki gibalno prehiteli, obdržati v društvih in klubih, pa tudi o nespodobnih praksah, ki niso tako redke.


19.09.2023

Klopni meningoencefalitis v Sloveniji

Obolevnost za klopnim meningoencefalitisom je v Sloveniji med najvišjimi v Evropi. V pogovoru z dr. Nadjo Šinkovec Zorko o bolezni, ki jo prenašajo klopi, o posledicah, zaščiti in cepivu.


16.09.2023

Po stopinjah Rimljanov v Ljubljani

Družinski festival Rimljani v Ljubljani bo pravo interaktivno raziskovalno doživetje za mlade radovedneže in starše. Lahko boste odkrivali skrivnosti Emone, starodavne predhodnice naše prestolnice in doživeli pravo antično preteklost. Kustosinja Mestnega muzeja Ljubljana Nika Damjanovič vabi na ples, na igranje na antične inštrumente, vojskovanje, okušanje pogače in še in še. Če se podate na potep po stopinjah Rimljanov, le previdno, da ne zdrsnete v kloako!


14.09.2023

Po govoru Von der Leynove: Quo vadis, Evropa?

V zadnjem govoru o stanju v Uniji pred evropskimi volitvami prihodnjo pomlad je predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen največ poudarkov namenila konkurenčnosti in avtonomiji evropskega gospodarstva, zagotovila pa je tudi nadaljnjo brezpogojno podporo Ukrajini in se zavzela za nadaljnjo širitev Unije. S čim se ima 300 dni pred evropskimi volitvami pohvaliti trenutni sklic komisije in parlamenta in kako se umešča na hitro se spreminjajočo se geopolitično sliko, smo povprašali strokovnjakinjo za evropske zadeve profesorico Sabino Lange.


14.09.2023

Pešec + mobitel = digitalni zombi (?)

Malokdo se na vsakodnevno pot odpravi brez človekovega novega najboljšega prijatelja. Ne, tokrat ne govorimo o psu, temveč o mobilnem telefonu, ki je ves čas z nami na poti. Nas pa ta v nasprotju z našim pasjim prijateljem veliko bolj ogroža, ko smo z njim na poti. In to ne velja samo za voznike, temveč tudi za pešce. Sogovornica: mag. Nina Kumerdej iz Agencije Republike Slovenije za varnost v prometu


09.09.2023

Toni in Rajko Vodišek: Naveza, ki še posebej zaživi, ko ima veter v jadrih

Koprčan in olimpijski podprvak v kajtanju razreda formula kite Toni Vodišek je najprej blestel v mladinskih kategorijah, kar trikrat zapored je bil svetovni prvak, potem pa to nadaljeval še v članski konkurenci. Krivec za to, da je Toni sploh pristal v konkurenci jadralcev, pa je njegov oče Rajko. Kakšen šport je kajtanje? Kako se olimpijski adut pripravlja na bližajočo se preizkušnjo?


09.09.2023

Na morju s posadko Uprave za pomorstvo

Slovensko morje sploh ni tako majhno, ko je treba v njem koga iskati ali ko je treba preveriti varnost plovbe udeležencev v pomorskem prometu. Za to vsak konec tedna skrbi dežurna posadka Uprave za pomorstvo. Kaj preverjajo in na kakšne kršitve ob morskem pregledu slovenske obale naletijo?


09.09.2023

Sečoveljske soline: Nič komarjev, premalo soli

Sonce in veter sta zavetnika solinarjev. Sta božanstvi, h katerima se obračajo po pomoč. Ju malikujejo. Letos jim kaj prida nista bila naklonjena. Zaradi poletnih nalivov se je proizvodnja soli ustavila za več mesecev.


09.09.2023

Sašo Hribar enkraten, neponovljiv, neposreden, enostavno moral si ga imeti rad

Močno nas je prizadela vest, da je včeraj nenadoma umrl Sašo Hribar. Radijski velikan. Pionir, genij, Človek. Nagrajeni satirik in radijski voditelj, ena najbolj priljubljenih medijskih osebnosti v Sloveniji. Star je bil 63 let.


07.09.2023

Mesec dni po poplavah v Savinjski dolini

Od katastrofalnih poplav je dober mesec. Življenje gre naprej, a preden se bo vrnilo v stare tire, bo preteklo še precej vode. Najtežje razmere so seveda na Koroškem in v Zgornji Savinjski dolini, pa tudi v Občini Braslovče. Prebivalci Strug, kje je povodenj popolnoma uničila tri hiše, še vedno ne vedo, ali se bodo še kdaj lahko vrnili v domači kraj. V Braslovčah nameravajo preseliti družine iz 150 domov, nekateri se temu upirajo. Še vedno grozijo plazovi, lokalne ceste ostajajo neprevozne, kmetijske površine in gozdovi so opustošeni, številna podjetja še vedno niso zagnala proizvodnje, turizem je na tleh. A domačini ne stojijo križem rok, za zdaj jim ob strani še stoji država, še vedno je prisotna mednarodna pomoč.


06.09.2023

Kako izbrati šolske in obšolske dejavnosti?

Če ste starši ali pa skrbniki otroka, ki hodi v osnovno šolo, se boste v naslednjih dneh in tednih ukvarjali tudi s tem, kaj bo počel po pouku, h kateri dejavnosti ga bomo vpisali ter kaj bi bilo zanj dobro in koristno. Oddaja vam bo morda odgovorila na ta vprašanja, zagotovo pa si boste sami pri sebi postavili še kakšno dodatno. Kako torej v otrokov prosti čas primerno uvrstiti dovolj gibanja, tudi umetnost, ter povsem neorganizirano igro in pomoč v gospodinjstvu?


02.09.2023

Obnovljeni mostovi in vezi za dan slovensko-italijanskega prijateljstva

V morju slabih novic in dogodkov, ki so se to poletje odvili v Sloveniji, so trenutki, ko je zelo težko ostati pozitiven. A tragedije ustvarijo tudi lepe zgodbe. Ena izmed takih se je prejšnji teden odvila na Škofjeloškem, ko se je med domačini in našimi zahodnimi sosedi spletla prav posebna vez.


31.08.2023

Presežne vrednosti svinca, cinka in kadmija vzdolž reke Meže

Analiza 11 vzorcev naplavin, ki so jih od Dravograda do Črne na Koroškem odvzeli 12. avgusta, je pokazala presežne vrednosti svinca, cinka in kadmija vzdolž reke Meže. Po včerajšnji objavi rezultatov so prebivalci upravičeno zaskrbljeni nad tem, v kakšno dodatno nevarnost so jih potisnile avgustovske poplave.


31.08.2023

Prilagojena hitrost za varno pot otrok v šolo

Novo šolsko leto je pred vrati in z njim nejevolja, ne le osnovnošolcev in dijakov, temveč tudi voznikov, ki se bodo znašli v gneči okoli šol. Šolske poti in okolice šol od voznikov zahtevajo še večjo pazljivost.


30.08.2023

Igričarski in e-športni turnir v Mariboru

Svet digitalnih iger se je v zadnjem desetletju razvijal s pospešeno hitrostjo. Preigravala naj bi jih skoraj polovica svetovne populacije, več sto igričarjev pa se je konec tedna zbralo in tekmovalo v mariborski dvorani Tabor. Prisluhnite reportaži z najdlje trajajočega tovrstnega dogodka v Sloveniji.


30.08.2023

Poletje v laboratoriju: Pod globokomorskimi vrelci v vzhodnem Pacifiku

V zadnjem delu letošnje serije Poletje v laboratoriju se spuščamo globoko na oceansko dno. Sodelavca Morske biološke postaje Piran Nacionalnega inštituta za biologijo dr. Tinkara Tinta in Tihomir Makovec sta se to poletje pridružila štiritedenski raziskovalni odpravi na vzhodnem Pacifiku. V raziskovalni ekspediciji, ki jo je vodila dr. Monika Bright iz Univerze na Dunaju, so pod globokomorskimi hidrotermalnimi vrelci odkrili doslej še neodkrit habitat, kar velja za prelomno odkritje na področju morske mikrobiologije. Bili so prvi v zgodovini, ki so pogledali v jame pod vrelci. Z nami pa delita tudi svojevrstne izkušnje enomesečnega bivanja na visokotehnološko opremljeni ladji sredi Pacifika, daleč od civilizacije, daleč od trgovskih poti.


26.08.2023

Svetovni dan psov obeležujejo tudi na Gmajnicah

Od leta 2004 je 26. avgust med drugim tudi svetovni dan psov, ki nas spomni, da si tudi psi zaslužijo dobro življenje in skrb zanje. Zato smo se oglasili v ljubljanskem Zavetišču za zapuščene živali, ki pa je bilo ustanovljeno 4. oktobra 2002, na svetovni dan živali. Ustanovila ga je Mestna občina Ljubljana, zdaj pa z njim upravlja zavod Živalski vrt Ljubljana.


Stran 1 od 20
Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov