Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Ars • sreda, 3. mar. 2021

Ars • sre, 3. mar.

Sproščujoče nočno glasbeno doživetje z najnovejšimi posnetki Evroradia.

04:00
Svitanja

Ponovitev. Predvajamo skladbe raznolikih zvrsti iz različnih obdobij. Skladbe iz arhiva Radia Slovenija izvajajo slovenski izvajalci: solisti, komorni glasbeniki in ansambli ter simfonični orkestri.

Bedřich Smetana: Šest preludijev za orgle
Izvajalec: Franz Haselböck, orgle

Heinrich Ignaz Franz Biber: Baletto die Werber, suita za violino, 3 viole in basso continuo v h-molu
Izvajalca: zasedba Ars Antiqua Austria in dirigent Gunar Letzbor

Jan Dismas Zelenka: Sonata št. 1 v F - duru, ZWV 181, za 2 oboi, fagot in basso continuo
Izvajalci: Heinz Holliger, oboa; Maurice Bourgue, oboa; Klaus Thunemann, fagot; Klaus Stoll, kontrabas; Christiane Jaccottet, čembalo

Jiří Ignác Linek: Sinfonija Pastoralis v C – duru
Izvajalci: Mariborski komorni orkester in dirigent Samo Hubad

Bedřich Smetana: Tri skladbe za ženski zbor
Izvajalca: Praški komorni zbor in zborovodja Josef Pancik

Osrednja jutranja informativna oddaja Druga jutranja kronika prinaša analizo najaktualnejšega nočnega dogajanja, predvsem pa napoveduje teme, ki bodo zaznamovale dan.

Pregled svežih glasbenih dogodkov.

František Benda: Sonata za flavto in čembalo
Izvajalca: Irena Grafenauer, flavta in Janko Šetinc, čembalo

Francesco Antonio Rosetti (prir. Julian Oliver): Koncert za rog, pozavno in orkester
Izvajalci: Zora Slokar, rog; Branimir Slokar, pozavna;Festivalski Orkester iz Prage in dirigent Marc Reift

Interpretacija pesmi ali lirskega zapisa domačih ali tujih književnih ustvarjalcev.

Bedřich Smetana (orkestracija Iša Krejči): Luizina polka
Izvajalca: Državni filharmonični orkester Košice in dirigent Christian Ehwald

Bedřich Smetana: Trije plesi iz cikla 10 čeških plesov: 1. Furiant; 2. Slepička – Koroška; 3. Oves
Izvajalec: Aci Bertoncelj, klavir

Antonin Dvořák (na poezijo češkega pesnika Adolfa Heyducka): Ciganske melodije, op. 55
Izvajalki: Mojca Vedernjak, mezzosopran in Nadia Carboni, klavir

Leoš Janáček: Vlaški plesi
Izvajalca: Češki filharmonični orkester in dirigent Alois Klima

Bedřich Smetana: Prodana nevesta: Duet Janka in Kecala
Izvajalci: Rudolf Francl, tenor (Janko); Ladko Korošec, bas (Kecal); Simfonični orkester RTV Ljubljana in dirigent Samo Hubad

Posnetki iz najnovejše jazzovske produkcije, kot tudi zgodovine jazza.

10:00
Poročila

Že v uvodni oddaji smo nakazali več hudih protislovnosti pri delu in tudi pri liku Ferruccia Busonia. Nikoli se ni zavzemal za radikalne prevrate v zvočnem izrazu, še več - na glas je zagovarjal tako imenovani »mladi klasicizem« v glasbi in se s tem izrazom navezoval na duhovno izročilo Bacha, Mozarta in Beethovna.

11:00
Poročila

Sedma knjiga poezije Kristine Hočevar prihaja v slovenski kulturni prostor sočasno z razstavo z istoimenskim naslovom: RUJENJE/HALF OF A C/ C ??? . Obe sta nastali po ustvarjalkinem bivanju v pesniški rezidenci na Kitajskem, vlogo kuratorke razstave pa je prevzela Iza Pevec. Kot pravi Kristina Hočevar, sta razstava in knjiga samostojni, a hkrati med seboj prepleteni celoti, ki ju zaznamuje drugačna oblika trajnosti. O tej, o naši obsojenosti na prevajanje in njegove neprevedljive ostanke, o tem, kako in zakaj sploh iz pesniške govorice (v)stopiti v vizualno v pogovoru z avtorico. Za začetek pa seveda tudi nekaj o naslovu, ki v celoti ne bo nikoli pojasnjen.

Kratka glasbena medigra

12:00
Poročila

V Arsovih spominčicah vas vabimo k poslušanju komornih del iz glasbene zakladnice poljskih skladateljev. V izvedbi slovenskih solistov in komornih duov poslušajte Introdukcijo in briljantno polonezo v C-duru, op. 3, za violončelo in klavir, štiri samospeve iz Poljskih pesmi, op. posth. 74, za glas in klavir poljskega klavirskega virtuoza in skladatelja Frederica Chopina, Capriccio Valse, op. 7, Polonaise brillante, op. 4, in Saltarelle za violino in klavir Henryka Wieniawskega ter Bukolike za klavir in Plesne preludije za klarinet in klavir Witolda Lutoslawskega. Oddajo, ki jo je pripravila in uredila Tjaša Krajnc, bomo ponovili v četrtek, 4. marca ob 17.05.

13:00
Poročila

Sodobni poljski pisatelj Daniel Odija je že šestindvajsetleten izdal zbirko kratke proze in ta 2000 pesniško zbirko, pozornost kritikov in bralcev pa je vzbudil z romanom Ulica leto kasneje. Kmalu je sledil nov roman in leta 2005 zbirka kratke proze s skupnim naslovom Glažuta, iz katere je tudi zgodba radijske igre. V jedrnati obliki kaže igra morečo banalnost delavčevega vsakdana, na katero se nehote mora navaditi tudi mladenič, za katerega je to prva služba. Na žalost postajajo take zgodbe vse bolj del naše vsakdanjosti.

Prevajalka Tatjana Jamnik
Prirejevalka Mateja Valentič
Dramaturg Goran Schmidt
Režiser Jože Valentič
Tonski mojster Ivo Smogavec
Glasbena opremljevalka Darja Hlavka Godina

Boris Branko Jordan
Brigadir Janek Kristijan Ostanek
Kazik Rado Pavalec
Suhi Davor Herga
Rysio Tadej Toš
Myzda Ivica Knez
Starka Milena Muhič
Prvi mulc Izidor Ostan
Drugi mulc Jon Knez

Traja 15' 04''
Uredništvo igranega programa
Posneto v studiih Regionalnega RTV centra Maribor decembra 2009

Glasbena medigra

14:00
Poročila

V prenesenem pomenu lahko govorimo o svetu znanosti, tehnike, vesolja, jezika, vzgoje, prava, matematike, preteklosti ...

Glasbena medigra

Vas zanima aktualno dogajanje? V Dogodkih in odmevih, osrednji popoldanski informativni oddaji, vam ponujamo poročila, analize in komentarje ključnih aktualnih dogodkov tekočega dne – tako s področja politike kot gospodarstva, zdravstva, šolstva, kulture in športa. Vsak dan ob 15.30 na Radiu Slovenija.

Edina dnevna informativna oddaja o kulturi. V dobrih petnajstih minutah povzame kulturno in ustvarjalno dogajanje pri nas. Predstavljamo novosti, festivale in kulturno problematiko.

Oddajo Mojstri samospeva tudi danes namenjamo samospevom Stanislawa Moniuszca, skladatelja, ki mu pravijo tudi oče poljske opere. A bil je tudi oče poljskega samospeva - svoje umetnine za glas in klavir je zasnoval na poeziji poljskih pesnikov, vanje pa vpletal elemente poljske folklore in ljudskih pesmi. Pri ustvarjanju je sledil predvsem strukturi besedila in se s tem kot skladatelj morda postavil v podrejeno vlogo. Prav zaradi usklajenosti z ritmom besedila pa njegove samospevne melodije zvenijo zelo naravno in nevsiljivo.
Ob klavirski spremljavi Jolante Pawlik bosta peli sopranistka Karolina Róža Kowalczyk in mezzosopranistka Katarzyna Szymkowiak.

Aktualna tedenska oddaja, namenjena poročanju o glasbenih dogodkih doma in v tujini in kritični oceni le-teh. Pripravljajo uredniki in sodelavci glasbenega programa v Ljubljani, Mariboru in Kopru.

Tišina je prostor časa, ki ga ustvarjalci s pridom izkoriščajo. Razvrščajo ideje in iščejo nove rešitve. Avtor oddaje Pavel Mihelčič piše:
»Prisluhnil sem iskanju tišine, nenavadnim zvokom, ki so nastajali kot projekcija hrupa, da bi se vedno znova vračali v tišino.«

19:00
Pravljica

Anunciada Fernandez de Cordova, španska pesnica in pisateljica, je bila od leta 2009 pa do leta 2015 veleposlanica v Ljubljani. V tem času je nastalo nekaj pesmi, ki se vežejo na nekatere kraje v mestu ali posredujejo intimno čustveno in telesno občutenje Ljubljane. Pesmi je objavila v alternativnem vodniku Ljubljane z naslovom Postaje letnih časov v Ljubljani. Povedala je, da jih je napisala kot odmeve svojih korakov, nespečnosti in odkritij.

Trenet je eden najbolj vzdržljivih in priljubljenih pevcev svoje generacije francoskega šansona – preživel je namreč Edith Piaf, Jacquesa Brela, Yvesa Montanda in še v 80-ih letih svojega življenja polnil dvorane.
Skupno je tako Trenet šansonu posvetil kar 66 let, napisal približno 1000 pesmi, ljubiteljem njegovega žametnega baritona pa zapustil veliko posnetkov, ki še danes zazvenijo iz radijskih sprejemnikov. Med drugim bomo v današnji oddaji slišali pesmi Boum!, La Mer, Ohe! Paris in Dans les pharmacies.

Sodobno, eksperimentalno, radiofonsko - s temi tremi pojmi je mogoče definirati obseg oddaje Arsov art atelje. Oddaja je namenjena predstavi najnovejših zvočnih iskanj; pogovorom z gosti, slovenskimi skladatelji in izva

22:00
Poročila

Obrobne poti sodobne kompozicije…zvočni eksperiment…improvizirana glasba in glasni novi jazz

Posvečamo se tako zgodovini jazza kot najnovejšim jazzovskim izdajam.

23:59
Slovenska himna

1:58
Radovan Vlahović: O tebi sem želel govoriti
3:57
Glasbeni poudarki
7:51
Začenjajo se Dnevi etnografskega filma
35:54
Miha Avanzo: Poezija ni nič drugega kot dajanje imen
11:04
Zlatko Zajc: Stvari
Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov