Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Banchetto musicale

4 epizod

Banchetto musicale

4 epizod


Oddaja s koncertnimi posnetki stare glasbe.

11.04.2024

Glasba 17. stoletja za godalni ansambel

Oddaja Banchetto musicale je dobila ime po istoimenski zbirki Johanna Hermanna Scheina, ki je izšla leta 1617 in je njegova edina zbirka, ki je v celoti posvečena izključno instrumentalni glasbi. Pavane, galiarde, courante in allemande je Schein povezal v dvajset oštevilčenih skupin. Sam jih ni poimenoval »suite«, a jih je po lastnih besedah sestavil tako, da si ustrezajo tako po tonaliteti kot po tematskem gradivu. Skladbe so verjetno nastale za igranje ob večerji na dvorih v Weissenfelsu in Weimarju ter so bile namenjene izvajanju na violah da gamba.


04.04.2024

Gradus ad Parnassum, Seviqc Brežice 2023

16. avgusta lani je bil na gradu Bogenšperk tretji koncert v sklopu festivala Seviqc Brežice. Na njem je nastopil slovenski trio Tacet (Katarina Nagode: flavta, Mojca Jerman: baročna in klasična violina, Martina Okoliš: čembalo). Ime si je nadel po latinski besedi za tišino z mislijo, da se glasba začne s tišino, torej najprej prisluhnemo, šele nato zaigramo. Da bi bili zmožni prisluhniti, moramo biti najprej v tišini, tako zunaj kot v sebi samih. Na koncertu Gradus ad Parnassum so glasbenice iz Italije, v kateri je deloval Giuseppe Tartini, potovale na območje Habsburške monarhije; tam smo najprej srečali Anno Bon, italijansko skladateljico, ki je ob koncu svoje umetniške poti delovala na dvoru Esterházyjevih, nato na Dunaju delujočega slovenskega skladatelja Janeza Krstnika Dolarja, naša pot pa se je končala na samem habsburškem dvoru, na katerem sta delovala Antonio Caldara in Johann Joseph Fux.


28.03.2024

Banchetto musicale

Oddaja s koncertnimi posnetki stare glasbe.


21.03.2024

Stylus Phantasticus in intima: dve barvi lepote, Seviqc Brežice 2023

Stylus phantasticus in intimnost: dve barvi lepote je bil naslov drugega koncerta lanskega festivala Seviqc Brežice, ki je bil izveden 18. avgusta na gradu Brežice. Na njem je nastopila španska zasedba, duo Bach Collegium Barcelona, ki ga sestavljata Adriana Alcaide (violina) in Charles Blanch (teorba). Svoje poslanstvo vidita v raziskovanju repertoarja Johanna Sebastiana Bacha, ki je bil tudi rdeča nit lanskega koncerta; skladatelji Biber, Schmelzer in Muffat so bili zanj velik navdih. Poglobljeno so se trudili prikazati možnosti baročne violine: virtuoznost, globino, čustvenost, svobodo in ustvarjalnost; bili so mojstri sloga, ki so ga imenovali stylus phantasticus. Njihovo nasprotje je glasba Françoisa Couperina, predstavnika uglajenosti, elegance in rokokoja, z njegovim mlajšim kolegom Lullyjem pa bomo prišli do zadnjega dela programa, seveda izpod peresa Johanna Sebastiana Bacha.


Stran 1 od 1
Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov