Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Cast Moj RTV Televizija MMC Radio Kazalo

Dopoldan in pol

1284 epizod

Dopoldan in pol

1284 epizod


Dopoldan in pol je magazinsko zasnovana oddaja, ki jo pripravljamo skupaj s sodelavci v uredništvu razvedrilnih oddaj. Oddaja vsebuje raznolike vsebine, ki zajemajo tako svetovalne rubrike, športne reportaže, glasbena glasovanja, kulinarične kotičke, nagradne igre, kulturne napovednike in oglašanja v živo.

23.05.2023

Parada učenja v evropskem letu spretnosti

Evropska komisija je sprejela predlog o razglasitvi leta 2023 za evropsko leto spretnosti, od maja 2023 do maja 2024, da bi vseživljenjskemu učenju dala nov zagon. Skupaj z informacijsko točko EUROPE DIRECT v Kopru bomo zato v prihodnjih tednih pripravili niz oddaj o tem. Naša prva gostja je Tina Rožac, direktorica Ljudske univerze v Kopru, kjer imajo z vseživljenjskim učenjem veliko izkušenj. In ne samo to: jutri pripravljajo prav poseben dogodek.


22.05.2023

Matjaž Jelen (Šank Rock): Prihajamo tudi na Primorsko

Ta teden v rubriki 'Pesem in pol' pospešeno predvajamo svežo pesem zasedbe Šank Rock Se še spomniš, ki jo je v živo predstavil pevec skupine Matjaž Jelen.


19.05.2023

Marino Kranjac: Sem glasbenik in godec

Marino Kranjac je prejemnik Kocjančičeve nagrade za leto 2022. Prejel jo bo prav ob 110. obletnici rojstva pesnika Alojza Kocjančiča. Nagrado, z nekaj vmesnimi prekinitvami, že 30 let podeljujejo občine Koper, Ankaran, Piran in Izola.


17.05.2023

Bogati kapniki ter razkošje svetlobe in sence v Vilenici pričarajo podobe živali in pravljičnih bitij

Skoraj dvesto let pred začetkom turizma v danes najbolj znanih kraških jamah v Sloveniji je bila jama Vilenica že priljubljen cilj popotnikov. Iz bližnjega Trsta so že od leta 1633 prihajali turisti na ogled naravnega podzemnega čudesa z orjaškimi kapniki in skrivnostno energijo. Prvi častitljiv obiskovalec je bil leta 1660 avstrijski cesar Leopold I, ki si je med obiskom kobilarne v Lipici ogledal tudi jamo. Jamo je potem obiskalo še veliko kronanih glav. Letos Vilenica obeležuje 390 let turizma in 60 let od vnovičnega odprtja.


16.05.2023

Karneval brez meja središčna os letošnjega Foruma Tomizza

Tudi letošnji štiridnevni mednarodni Forum Tomizza se tradicionalno odvija v Kopru, Umagu in Trstu. Pomembno razliko pa predstavlja dejstvo, da med tremi sosednjimi državami ni več nadzora na nobeni od meja, ki jih sodelujoči književniki, filozofi, umetniki in misleci iz Hrvaške, Italije, Slovenije in širšega prostora srednje Evrope in Balkana v vseh pogledih prečkajo in brišejo že 24-ič. Osrednji del Foruma je tradicionalno namenjen razpravi, razmisleku, polemiki o aktualnem družbenem dogajanju. Tokratni simpozij, ki se z različnimi sogovorniki odvija v sveh treh mestih, nosi satirično-ironičen naslov Karneval brez meja.


15.05.2023

Pesem in pol: Soseda Breda (Imperij)

Minuli teden so poslušalci izglasovali novo Pesem in pol, ki je postala skladba 'Soseda Breda' v izvedbi skupine Imperij. Predstavil jo je bobnar zasedbe Julij Klemenc.


15.05.2023

Jari Jarc: Evrovizija je bila letos bolje organizirana

Zaključila se je 67. različica tradicionalnega glasbenega tekmovanja, ki združuje vso Evropo: Evrovizija. Tisti, ki ste pesti stiskali za slovenske predstavnike Joker Out, ste morali na njihov nastop čakati kar nekaj časa, saj so se na oder podali kot 24. V sobotnem finalu so na koncu zasedli 21. mesto. Slovenija je v finalu nastopila prvič po letu 2019, ko sta se Zala Kralj in Gašper Šantl s pesmijo Sebi zavihtela na 15. mesto. O dogajanju in vtisih na Evroviziji se je Anita Urbančič pogovorila z našim dopisnikom, ki se je v nedeljo vrnil iz Liverpoola. Z nami je bil kolega z Radia Trst A, Jari Jarc.


28.04.2023

Transspolnosti ni izbrala, z njo se je rodila

Lia Bordon je 42 let živela kot moški. Zdaj je ženska. Tako se je počutila od vedno. Nedavno je prejela Zlato Tifanijo, nagrado za osebnost leta, ki jo podeljuje slovenska LGBT skupnost. S svojo izpovedjo, javnim nastopanjem, iskrenostjo in nedavno prejeto nagrado želi pomagati transspolnim osebam, ki se soočajo s strahom, zavrnitvijo, velikimi duševnimi stiskami.


09.05.2023

Kdo trdi, da se predšolski otroci ne znajo zabavati?

Obalni predšolski otroci se vsako leto srečajo na športno-zabavni prireditvi Cicižur. Razdeljeni v različne skupine se med seboj pomerjajo v zabavnih igrah. Letos je organizacijo Cicižura prevzel vrtec Dekani.


07.05.2023

Tečem, da pomagam

Novogoriški Športni park je v nedeljo gostil množično in vsakoletno dobrodelno, netekmovalno in družabno prireditev Tečem, da pomagam, ki jo je Medobčinsko društvo slepih in slabovidnih Nova Gorica tokrat že devetič pripravilo skupaj z Lions klubi severne Primorske, Mestno občino Nova Gorica ter s tamkajšnjima Centrom za krepitev zdravja in Javnim zavodom za šport. Udeleženci so tokrat prehodili in pretekli rekordnih 3.075 krogov po atletski stezi ob nogometnem igrišču. Na ta način so zbrali skoraj 2.800 evrov, ki jih bodo tokrat v celoti namenili za tiflopedagoško podporo slepih in slabovidnih otrok in mladostnikov. Prav posebna gostja in udeleženka je bila 14-letna Zara Smrtnik, ki kljub slepoti dosega številne odlične rezultate na učnem in glasbenem področju. Pred mikrofon jo je povabil Valter Pregelj.


01.05.2023

Za skok v podjetništvo je treba premagati tudi strah pred uspehom

V piranski občini je težko najti zaposlitev izven gostinstva in turizma. Lokalna skupnost se zato že vrsto let sooča z odlivom mladih izobraženih prebivalcev. Negativni trend bodo poskušali ustaviti tudi s spodbujanjem podjetništva, ki bo zagotovilo nova delovna mesta. Za povezovanje razdrobljenih podjetnikov v občini zdaj skrbi nepoklicna podžupanja Barbara Imenšek, sicer samostojna podjetnica z dolgoletnimi izkušnjami v marketingu in mednarodni prodaji. Marca je organizirala tudi srečanje podjetnic v Portorožu, na katerem jih je povabila k sodelovanju v projektu družbeno odgovornega podjetništva ACtImpact. Odzvalo se jih je osem, med njimi samostojna podjetnica Ivana Batistič. Več o tem, kako sta se odločili za pot podjetništva in katere ovire sta morali premagati, pa sta povedali Lei Širok.


24.04.2023

Pesem in pol: Daleč stran (Andraž Hribar)

'Daleč stran' je pesem Andraža Hribarja, ki bo če letos ljubitelje njegove glasbe razveselil z novim albumom, ki ga bo izdal septembra. Z Andražem se je pogovoril Iztok Novak.


19.04.2023

"Ne hodite v jame brez vodnika!"

Dopoldan in pol je magazinsko zasnovana oddaja, ki jo pripravljamo skupaj s sodelavci v uredništvu razvedrilnih oddaj. Oddaja vsebuje raznolike vsebine, ki zajemajo tako svetovalne rubrike, športne reportaže, glasbena glasovanja, kulinarične kotičke, nagradne igre, kulturne napovednike in oglašanja v živo.


17.04.2023

Pesem in pol: Preživeli smo še eno noč (Alo!Stari)

Pesem in pol je postala skladba 'Preživeli smo še eno noč' skupine Alo!Stari. Skladbo je predstavil pevec Tine Matjašič.


17.04.2023

Manu (ManuElla Brečko) v studiu Hendrix

ManuElla Brečko je s skladbo 'Blue and Red' Slovenijo zastopala na Pesmi Evrovizije leta 2016 v Stockoholmu. V tem mestu je tudi začrtala svojo nadaljnjo glasbeno pot. Pod novim umetniškim imenom Manu je 2. decembra lani izšel njen prvi studijski album "Sunrise". Potem, ko smo jo na valovih Radia Koper nazadnje slišali januarja leta 2018, ko je našim poslušalkam in poslušalcem predstavila nastop Nine Kraljić na prireditvi Osebnost Primorske 2017, je napočil čas za srečanje 'iz oči v oči'. Na obisk v studio Hendrix jo je povabil Armando Šturman.


05.04.2023

Bodo ChatGPT prepovedali tudi pri nas?

Konec minulega meseca so v Italiji prepovedali uporabo velikega jezikovnega modela (Large Language Model) imenovanega ChatGPT, Odločitev je sprožila precej burne odzive, tako na strani zagovornikov kot podpornikov nove tehnološke rešitve. ChatGPT je vrsta umetne inteligence, ki se uporablja za ustvarjanje samodejnih odgovorov na različna vprašanja, temelji pa na sistemih globokega učenja. To pomeni, da se je sistem naučil razumevati naravni jezik s pomočjo velikega števila podatkov in algoritmov, kar mu omogoča, da lahko samodejno ustvarja odgovore na različna vprašanja. Italijanski informacijski pooblaščenec se je za prepoved odločil zaradi spornega načina zbiranja osebnih podatkov, Blaž Maljevac pa je pri slovenskem pooblaščencu preveril, če nameravajo podobno odločitev sprejeti tudi pri nas. Pogovoril se je z namestnikom informacijske pooblaščenke Andrejem Tomšičem.


04.04.2023

Aleksov čudoviti um

Marsikdo nima lepih spominov na matematiko. Predšolski otroci, ki še niso obremenjeni z ocenami, pa v njej enostavno uživajo, tako, kot pač otroci znajo: spontano, zavzeto in igrivo. Če bi deset učencev vprašali, kateri predmet jim je najljubši, bi se morda le eden oglasil, da je to matematika. Ja, ta abstraktni predmet ni najbolj priljubljen, kar pa ne pomeni, da je nezanimiv. Čare matematike je že od malih nog z veseljem odkrival danes 14-letni Aleks Žigon Tankosič z Vogrskega, učenec 9. razreda Osnovne šole Milojke Štrukelj. Njegova sreča in strast se skrivata v preprosti matematični formuli. Že pri treh letih je znal števila do sto in si zlahka zapomnil hišne številke. Zares ga je matematika zasvojila v šestem razredu. V času karantene je začel raziskovati matematiko, sprva osnovnošolsko, kasneje pa je začel reševati naloge, ki se jih običajno lotevajo dijaki na gimnaziji. Takrat se je prvič srečal s kombinatoriko, ki ga je prevzela do te mere, da jo je začel poglobljeno raziskovati. Svoje odkritje je nato ob pomoči matematičnih kolegov objavil v ugledni kanadski znanstveni reviji. Mladega matematičnega genija je na klepet povabil Boštjan Simčič.


03.04.2023

Pesem in pol: Skupaj smo svet (Tajda)

Aktualna zmagovalna Pesem in pol nosi naslov 'Skupaj smo svet'. Ustvarila jo je prekmurska glasbenica Tajda, ki prihaja iz Prekmurja. To je njena prva avtorska skladba.


03.04.2023

Kje in kako se lahko srečata znanost in umetnost?

Marca se je v Kanadi odvil simpozij povezovanja znanosti in umetnosti, ki ga je zaznamovala močna slovenska zasedba. Med udeleženci je bil tudi Borut Jerman, vodja koprskega kulturno-izobraževalnega središča PINA. Spoznali smo, kje in kako se lahko srečata znanost in umetnost, zakaj je pomembna humanizacija tehnologije in zakaj se moramo v prihodnosti osredotočati na etiko umetne inteligence v kreativnih industrijah.


29.03.2023

Gojc: "Satirik mora imeti odprta vrata in smešiti vse, kar je stupidnega!"

Živòt in »život« Gojmirja Lešnjaka Gojca v našem studiu na podlago ROKentROLA, bi lahko poimenovali obisk v našem studiu. Slovenski igralec, pedagog in režiser, ki ima bogate izkušnje v svetu gledališča, filma in televizije je v svoji karieri nastopil v številnih vlogah na slovenskih in tujih odrih ter se uveljavil kot eden najbolj prepoznavnih igralcev pri nas, ima kaj povedati, tudi zapeti. V pogovoru z voditeljico Uršo Mravlje tudi o tem zakaj ROKentROL, kaj je s tem živòtom in da obiskovalci satiričnega rock kabareta – glasbene komedije tudi zajokajo.


Stran 1 od 65
Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov