Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Humoreska tega tedna

5 epizod

Humoreska tega tedna

5 epizod


Humorna besedila iz zakladnice slovenske in tuje književnosti.

16.06.2024

Andrej Arko: Veliki komplikator

Prevajalec in pisatelj Andrej Arko, tudi dolgoletni urednik Literarnega programa na Radiu Slovenija, je objavil vrsto vrhunskih prevodov, med drugim Poeja in Keatsa, za prevod epa Gorski venec Petra Petrovića Njegoša je prejel Sovretovo nagrado. Poleg prevajanja Andrej Arko piše tudi prozo, odlikuje se v humoreskah. Humoresko Veliki komplikator smo v interpretaciji dramskega igralca Rudija Kosmača posneli leta 1980, tonski mojster je bil Staš Janež, režija Mara Černe. Prijetno poslušanje.


09.06.2024

Rudolf Badjura: Zimski vodnik po Sloveniji

Smučarski vodnik iz leta 1934, torej iz obdobja, ko smučarjem še niso bile na voljo žičnice, zato pa so imeli toliko več izbire na še nezaraslih travnikih brez ograj, električnih pastirjev in asfaltnih cest. Ob Badjurovem poznavanju dežele, duhovitih komentarjih in očarljivem navdušenju gotovo ne boste razočarani. Igralec Aleš Valič, redaktor Vlado Motnikar, glasbena opremljevalka Cvetka Bevc. Režiserka Elza Rituper. Posneto januarja 2004.


02.06.2024

Edo Deržaj: Zgodovina planinstva

Pred odhodom v gore se je dobro pozanimati o razmerah ter prisluhniti nasvetom starejših in bolj izkušenih. Marsikaj so doživeli in dobro opazujejo. Pred 120 leti rojeni Edo Deržaj je leta 1937 objavil zbirko planinskih satir z naslovom Gruh. Tudi sicer v knjigi ne manjka starinskih izrazov, a pisatelj je bil tudi daleč pred svojim časom, pozornost bralcev je namreč že tedaj rad pritegnil s kako lažno novico. Igralec Aleš Valič, režiserka Irena Glonar, mojster zvoka: Jure Culiberg, redaktorja Marko Golja in Vlado Motnikar. Produkcija: 2004


26.05.2024

Hendrik Groen: Zadnji skrivni dnevnik Hendrika Groena, starega 90 let, 2. del

Peter de Smet je s psevdonimom Hendrik Groen leta 2014 izdal prvi Skrivni dnevnik Hendrika Groena, starega 83 let in ¼. Pravice za knjigo so bile kmalu prodane v več kot 35 držav, knjiga je bila prirejena za televizijsko serijo in gledališko predstavo, nizozemski bralci pa so jo izglasovali za knjigo leta 2016. Leta 2016 je sledil drugi Skrivni dnevnik Hendrika Groena, starega 85 let, po katerem se je televizijska serija nadaljevala, nizozemski bralci pa so ga prav tako izbrali za knjigo leta 2018. Konec leta 2020 je izšel še Zadnji skrivni dnevnik Hendrika Groena, starega 90 let. V zadnji oddaji v majskem ciklu humoresk, posvečeni knjigam o starostniku, ki tudi v zadnjem obdobju svojega življenja ostaja duhovit in igriv, boste slišali nekaj odlomkov iz knjige, v kateri se Groen začne spopadati s hudim sovražnikom, namreč z alzheimerjevo boleznijo. Prevajalka Stana Anželj, interpretira Gorazd Logar, glasbena oprema Nina Kodrič, zvok in montaža Mirta Berlan, režija Klemen Markovčič, redakcija Tesa Drev Juh, produkcija 2021.


19.05.2024

Hendrik Groen: Zadnji skrivni dnevnik Hendrika Groena, starega 90 let, 1. del

Peter de Smet je pod psevdonimom Hendrik Groen leta 2014 izdal prvi Skrivni dnevnik Hendrika Groena, starega 83 let in ¼. Knjiga je doživela velik uspeh, leta 2016 je sledilo prvo nadaljevanje knjige, pred dvema letoma smo dočakali še Zadnji skrivni dnevnik Hendrika Groena, starega 90 let. Humoreske tega tedna so v maju posvečene starostniku, ki z lahkotnostjo zre na zadnje obdobje svojega življenja. V zadnji knjigi, ko je star 90 let, tipka dnevnik, da bi treniral spomin, ki ga vse večkrat pusti na cedilu, še huje, na vrata že trka alzheimer. Iz severnega Amsterdama, kjer je ustanovil klub Starine, ne pa crkovine, seje preselil v dom upokojencev na nizozemski obali. Tu se druži s prijateljico Leonie, sostanovalcem Jojem in psičko Tovarišica Jansen, zapuščinskim darilom dobrega prijatelja Everta. "Posvojenega dedka" redno obiskuje deklica Frida, njegov sonček in mlada znanka iz prejšnjega dnevnika. Marca 2020 se zaradi virusa tudi starostnikovo življenje postavi na glavo. Knjigo je iz nizozemščine prevedla Stana Anželj. Interpretira dramski igralec Željko Hrs, glasbena oprema Darja Hlavka Godina, zvok in montaža Urban Gruden, režija Saška Rakef, redakcija Tesa Drev Juh, posneto leta 2021.


Stran 1 od 1
Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov