Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Cast Moj RTV Televizija MMC Radio Kazalo

Jazz Ars

10 epizod

Jazz Ars

10 epizod


V oddaji se posvečamo predvsem ključnim jazzovskim osebnostim, ki so zaznamovali zgodovino jazza. Raziskujemo pa tudi povezave jazzovske glasbe z drugimi umetnostmi – od slikarstva, fotografije do literature.

04.05.2023

Pianist Ahmad Jamal – in memoriam

16. aprila se je za vedno poslovil Ahmad Jamal, eden najpomembnejših jazzovskih pianistov, skladateljev in aranžerjev. Tako bomo nocojšnjo oddajo namenili njegovi glasbi. Jazzovski kritiki so Jamalove zasedbe prepoznali kot mejnik v razvoju sodobnega jazza kljub razmeroma konservativnemu izboru repertoarja – predvsem zaradi Jamalovega lapidarnega in mimimalističnega sloga igranja ter inovativne uporabe premolkov v glasbi.


04.05.2023

Saksofonist George Garzone

Svetovno znani saksofonist in profesor na Visoki šoli za glasbo v Bostonu George Garzone prihaja ponovno na evropsko turnejo. V Ljubljani bo nastopil v petek, 19. maja v ljubljanski Cukrarni v okviru cikla Jazz Ars All Stars, ki ga pripravlja naš radijski program. Garzone je ob Joeju Lovanu, Davu Liebmanu, Chrisu Potterju in Joshui Redmanu eden najbolj priznanih saksofonistov na svetu. Je tudi eden najvplivnejših profesorjev in velik navdih mladim rodovom, ki se prebijajo na sceno.


20.04.2023

Basist Percy Heath – ob stoletnici rojstva

Mineva sto let od rojstva znamenitega basista Percyja Heatha, člana znamenitega Modern Jazz Quarteta. »Kontrabas vzvalovalja zrak v sobi, to začutiš. Če si sezuješ čevlje med igranjem, ga začutiš tudi na tleh«, je zapisal Percy Heath, ki je bil že od leta 1956 ponosni lastnik celih tristo let starega kontrabasa izdelovalca Giovanija Ruggierija, izvirajočega iz italijanske Cremone.


13.01.2023

Stote obletnice jazzovskih glasbenikov v 2023 - 2. del

Poslušajte skladbe v izvedbi nekaterih jazzovskih izvajalcev, ki bi letos dopolnili sto let. Poslušali boste glasbo pianistov Elma Hopea in Reda Garlanda, skladateljev in aranžerjev Mladena Gutešea in Georga Russella, bobnarja Phillyja Joea Jonesa, trobentača Fatsa Navarra, kitarista Barneya Kessella in saksofonista Serga Chaloffa.


29.12.2022

Al Hirt

Ob stoletnici rojstva trobentača Ala Hirta bomo predpraznično oddajo namenili predvsem njegovemu dixielandu. Hirt je imel izjemne glasbene sposobnosti, a svojega potenciala zagotovo ni realiziral v polni meri. V zadnjih desetletjih se je skoraj povsem posvetil igranju preproste in všečne glasbe. V spominu nam bo ostal predvsem kot interpret pristnega njuorlinškega jazza.


23.12.2022

Ramsey Lewis

Priljubljeni jazzovski pianist Ramsey Lewisi se je za vedno poslovil 12. septembra letos, star 87 let. Izdal je kar 80 plošč ušesom prijaznega jazza pod svojim imenom. Njegov najljubši format je bil klavirski trio, njegova najbolj zvesta spremljevalca sta bila basist Eldee Young in bobnar Redd Holt. Ramsey Lewis je bil eden najbolj priljubljenih jazzovskih pianistov, ki je dosegel s svojo pianistično spevnostjo in odprtostjo k drugim žanrom kar najširše občinstvo.


16.12.2022

Cecil Payne

Ob stoletnici rojstva saksofonista Cecila Payna mu bomo posvetili tokratno oddajo. Kariero je začel v orkestru trobentača Dizzyja Gillespieja, ki ga je usmeril v takrat aktualno bopovsko smer. Z njim je ostal do leta 1949, nato pa igral še v skupinah, ki so jih vodili pianist Tadd Dameron, saksofonist Illinois Jacquet, v začetku šestdesetih let je bil član zasedbe pianista Randyja Westona, nato pa je zvečine vodil svoje lastne zasedbe.


09.12.2022

Barbara Thompson

Oddajo Jazz ars bomo namenili glasbi Barbare Thompson. Angleška pihalka – saksofonistka, klarinetistka, flavtistka in skladateljica se je po dolgotrajni borbi s Parkinsonovo boleznijo za vedno poslovila 9. julija, stara 77 let. Svoje življenje je popisala v avtobiografiji Journey To A Destination Unknown. Izšel je tudi komplet štirinajstih zgoščenk Live At BBC z njeno glasbo iz vseh obdobij.


02.12.2022

Emil Mangelsdorff

Oddajo bomo namenili nemškemu pihalcu in skladatelju Emilu Mangelsdorffu. Za vedno se je poslovil 20. januarja letos, star častitljivih 96 let. V svoji dolgi karieri je igral v zasedbah pianistke Jutte Hipp in v zasedbah svojega brata – pozavnista Alberta. Vodil je tudi svoje lastne zasedbe. Bil je tudi glasbeni pedagog, pogosto so ga vabili kot eno redkih prič jazzovskega gibanja pod nemškim nacizmom.


Stran 1 od 1
Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov