Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Cast Moj RTV Televizija MMC Radio Kazalo

Koncert evroradia

4 epizod

Koncert evroradia

4 epizod


Iz ponudbe evropske zveze radijskih postaj izbrani najaktualnejši posnetki simfoničnih koncertov najimenitnejših orkestrov, solistov in dirigentov s prizorišč po vsem svetu.

05.06.2023

Berlinski filharmoniki in Gustavo Dudamel

Dirigent Gustavo Dudamel se je z Berlinskimi filharmoniki na koncertu 11. maja v Berlinski filharmoniji odpravil na glasbeno potovanje v Ameriko, od Mehike do Argentine in v Združene države Amerike. Skladba Téenek. Invenciones de Territorio/Téenek. Izumi ozemlja Gabriele Ortiz je vznemirljiva kombinacija mehiške folklore in avantgardnih zvokov. Potem je zazvenel klavirski koncert Alberta Ginastere s solistom Sergiem Tiempom, njegova udarna, čarobna tonska govorica je skladatelju prinesla vzdevek »argentinski Bartók«. V svoji Drugi simfoniji pa je Charles Ives ustvaril zvočno sintezo evropske in popularne ameriške glasbene tradicije.


29.05.2023

Simfonični orkester Bavarskega radia

Simfonični orkester Bavarskega radia in dirigent Manfred Honeck sta 31.marca v Filharmoniji na Isarju v Münchnu izvedla delo z naslovom Izgnanstva. Spomini za sopran, zbor in orkester Juliana Andersona in Simfonijo št. 5 v d-molu Dmitrija Šostakoviča. Solistka je bila sopranistka Julia Bullock.


22.05.2023

Rick van Veldhuizen in Gustav Mahler

Gustav Mahler se je s svojo simfonijo št. 9 »poslovil od vseh tistih, ki jih je imel rad, in od sveta. In od svoje umetnosti, svojega življenja, svoje glasbe«, je trdil Willem Mengelberg, šef dirigent orkestra Concertgebouwod leta 1895 do 1945. Hkrati je simfonija oda lepoti življenja. To izjemno osebno delo je imelo vedno velik pomen za Orkester Concertgebouw. Nastop na zadnji božični matineji Bernarda Haitinka leta 1987 je še vedno vtisnjen v zavest številnih. Dirigent Daniel Harding pa je orkester skozi Mahlerjevo simfonijo vodil na koncertu 23. septembra lani najprej v Amsterdamu, nato pa še na turneji po Abu Dabiju, Španiji, Angliji in Švici. Mahlerjevo raziskovanje meja med življenjem in smrtjo, lepoto in bolečino je navdihnilo mladega nizozemskega skladatelja Ricka van Veldhuizena, da je leta 2019 napisal Mais le corps taché d'ombres/Toda telo obarvano s sencami, čudovito spremljevalno skladbo k Mahlerjevi deveti, ki sta jo naročila Orkester Concertgebouw in fundacija Mahler.


15.05.2023

Filharmonični orkester BBC-ja in Angela Hewitt

Prefinjene podrobnosti in živahne melodije so bile v središču plesnega večera, ki ga je 11. februarja v koncertnem prizorišču Bridgewater v Manchestru vodil sir Andrew Davis. Prevzel je tradicionalne plesne oblike v Ravelovih delih Couperinov nagrobnik in La valse ter baletni suiti Apolon, vodja muz Igorja Stravinskega. Eden najbolj priljubljenih Mozartovih klavirskih koncertov v interpretaciji pianistke Angele Hewitt pa je ponudil eleganten prikaz klasičnega sloga, po katerem sta hrepenela oba skladatelja 20. stoletja.


Stran 1 od 1
Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov