Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Koristnice

247 epizod

Koristnice

247 epizod


Koristne informacije in nasvete za različne situacije in priložnosti.

14.05.2024

Oblikovanje in vzdrževanje okrasnih vrtov

V svetovalni oddaji Koristnice tokrat o oblikovanju in vzdrževanju vrtov. Vprašali smo se, kako se lotimo prenove okrasnega vrta, kako ozelenimo balkon, kako si ustvarimo permakulturni vrt in kakšni so trendi pri zasnovi in urejanju okrasnega vrta. Z nami je bila svetovalka vrtnarskih storitev in urejanja vrtov Simona Gobec.


30.04.2024

Oblikovanje in vzdrževanje vrtov

V svetovalni oddaji tokrat o oblikovanju in vzdrževanju vrtov. Vprašali smo se, kako se lotimo prenove okrasnega vrta, kako ozelenimo balkon, kako si ustvarimo permakulturni vrt in kakšni so trendi pri zasnovi in urejanju okrasnega vrta. Z nami je bila svetovalka vrtnarskih storitev in urejanja vrtov Simona Gobec.


23.04.2024

Pomladna pozeba

Svetovala je Miša Pušenjak.


16.04.2024

O zaščiti pred klopi in zdravljenju klopnih bolezni

Slovenija je med državami z veliko verjetnostjo klopnih bolezni, nevarnost okužbe pa je največja spomladi. Prav zato namenjamo Koristnice vprašanjem, kot so: kako se zaščitimo pred klopi, katere bolezni prenašajo in kako jih zdravimo. Z nami je bil predstojnik mariborske enote Nacionalnega inštituta za javno zdravje Zoran Simonović.


02.04.2024

Aprilska opravila v okrasnem vrtu

Tokrat smo govorili o vrtnih opravilih v aprilu – o obrezovanju zimzelenih rastlin, odpravljanju škode, ki jo povzroča zajedavec južni brinov krasnik, in o pripravah na sajenje sezonskega cvetja. Izvedeli smo tudi, kako lahko sami uredimo cvetlična korita in okrasne lonce na balkonih in terasah, in še, na kaj moramo biti pozorni, če želimo imeti v vrtu bambus. Svetovala je vodja parkovnih površin pri mariborskem Nigradu, Karin Bejo.


19.03.2024

Pravna vprašanja, povezana s pravico do letnega dopusta in regresa

V svetovalni oddaji smo s pravno svetovalko Zavoda PIP, Majo Šedivy, odgovorili na nekatera najpogostejša pravna vprašanja, povezana s pravico do letnega dopusta in regresa, dotaknili pa smo se tudi novosti, ki jih je v zvezi s tem prinesla novela Zakona o delovnih razmerjih.


05.03.2024

Spomladanska opravila na okrasnem vrtu

Ker je pomlad pred vrati, smo v svetovalni oddaji govorili o opravilih na okrasnem vrtu v tem času. Poudarek je bil na rezi dreves, grmovnic, trajnic in velikolistnih hortenzij; vprašali pa smo se tudi, zakaj je organsko gnojenje rastlin spomladi tako pomembno. Z nami je bila vodja vzdrževanja parkovnih površin pri Nigradu, Karin Bejo.


19.02.2024

Februarska in zgodnjespomladanska opravila v sadovnjaku

Čeprav se pomlad še ni začela, pa v sadovnjakih že lahko postorimo marsikaj. O februarskih in zgodnjespomladanskih opravilih – rezi, cepljenju, gnojenju in škropljenju sadnega drevja – v tokratni svetovalni oddaji Koristnice. Z nami bo svetovalec in specialist za sadjarstvo iz Kmetijsko-gozdarskega zavoda Maribor Andrej Soršak.


06.02.2024

Pustne jedi

Ker se bliža pust, smo v svetovalni oddaji Koristnice govorili o pustnih jedeh. Vprašali smo, kako pravilno pripravimo okusen krof in katere so še druge tradicionalne pustne jedi in kako jih pripravimo. Zanimalo nas je tudi, kaj naj bi na mizo postavili na debeli četrtek in kakšna je bolj zdrava ali vsaj manj mastna različica pusta. Z nami je bila vodja medpodjetniškega izobraževalnega centra Piramida v Mariboru Marija Predikaka.


23.01.2024

Ptice pozimi

Zaradi podnebnih sprememb spreminjajo navade tudi živali in tako ostajajo ptice selivke vse pogosteje tudi pozimi v naših krajih. V Koristnicah zato o tem, katere vrste se vse manj selijo na jug in kako je s prezimovanjem belih štorkelj pri nas. V tokratni svetovalni oddaji pa tudi o tem, kako pravilno hranimo ptice pozimi, katera hrana je zanje primerna in kaj jim lahko nasujemo v krmilnico. Ob koncu pa še o akciji Ptice okoli nas, ki poteka vsako leto v tretjem tednu januarja. Z nami je bil varstveni ornitolog in koordinator izobraževanja v Društvu za opazovanje in proučevanje ptic Tilen Basle.


12.12.2023

Nasveti in napake pri pripravi potice

Če bi morali izbrati sladico, ki med prazniki ne sme manjkati, bi bila to zagotovo potica – naša najznačilnejša praznična jed in kulinarična posebnost; poznajo jo prav vse slovenske pokrajine. Kako pripravimo okusno potico in katere so najpogostejše napake pri pripravi te cenjene, tradicionalne jedi? Vse o kulinarični kraljici – z vodjo slaščičarskih delavnic v Izobraževalnem središču Piramida v Mariboru, Silvo Golob.


28.11.2023

Kako se lotiti prazničnih nakupov ?

Praznični nakupi so lahko prijetno opravilo, za marsikoga pa tudi stres, skoraj nočna mora. Mnogi nakupujejo kar v spletnih trgovinah. Tam na nas prav tako prežijo nevarnosti, nevšečnosti pa se lahko pojavijo tudi zaradi zamud pri dostavi pošiljk. Kako se lotiti prazničnih nakupov? Kako varno je spletno nakupovanje? Kam po pomoč, ko se kaj zalomi? Nekaj pravnih nasvetov je v svetovalni oddaji Koristnice podala pravnica Zavoda PIP, Maja Šedivy.


14.11.2023

V ospredju letošnjega evropskega tedna zmanjševanja odpadkov bo embalaža

Od 18. do 26. novembra bo trajal evropski teden zmanjševanja odpadkov. Največji in najuglednejši projekt na področju ozaveščanja o zmanjševanju odpadkov in varstva okolja v Evropski uniji letos postavlja v ospredje embalažo. O sporočilnosti tega tedna, problematiki odpadne embalaže in aktivnostih mariborske Snage ob tem, smo se v Koristnicah pogovarjali s Snagino tehnično sodelavko, Karmen Vodovnik.


30.10.2023

Jesenska opravila na okrasnem vrtu

Govorili smo o nekaterih jesenskih opravilih na okrasnem vrtu, predvsem o sajenju rastlin z golimi koreninami, o negi okrasnih trat in o odstranjevanju okuženega listja. Vprašali smo se tudi, kako prilagodimo vrtnični nasad rastišču in ali je nega vrtnic res zelo zahtevna. Z nami je bila vodja parkovnih površin pri mariborskem Nigradu, Karin Bejo.


17.10.2023

O učinkovitem ogrevanju ob začetku kurilne sezone

Pred začetkom kurilne sezone bomo govorili o učinkovitem ogrevanju in o tem, kako lahko zmanjšamo porabo toplotne energije. Vprašali smo se tudi, kateri energent izbrati za ogrevanje in kateri sistemi ogrevanja so energetsko najučinkovitejši. Z nami je bil energetski svetovalec Marko Rojs iz Energetske agencije za Podravje.


03.10.2023

Oktobrska opravila na okrasnem vrtu

V tokratni svetovalni oddaji o oktobrskih opravilih na okrasnem vrtu, predvsem o obnovi in jesenski setvi trate, presajanju, redčenju in deljenju trajnic, sajenju iglavcev in o spremembi sezonskega nasada. Z nami je bila vodja parkovnih površin pri mariborskem Nigradu, Karin Bejo.


19.09.2023

Gobe in gobarska sezona

V svetovalni oddaji smo se b podali v gozd, med gobe, in se vprašali, kakšna bera se nam obeta letos, kako se pripravimo na gobarjenje in katera so osnovna pravila pri nabiranju gob, torej tudi koliko gob smemo nabrati naenkrat. Povedali smo tudi, kako ločimo užitne gobe od strupenih in neužitnih in kako ozaveščeni smo Slovenci kot gobarji. Z nami je bil predsednik mariborskega Gobarskega društva Lisička in član Mikološke zveze Slovenije Slavko Šerod.


05.09.2023

Najpogostejše tuje invazivne vrste pri nas

V svetovalni oddaji tokrat o najpogostejših invazivnih vrstah, ambroziji in o tem, kako lahko aktivno sodelujemo pri obveščanju odkritih žarišč tujerodnih vrst. Z nami je bila vodja parkovnih površin pri mariborskem Nigradu, Karin Bejo.


29.08.2023

Pravni nasveti ob začetku novega šolskega leta

V tokratni oddaji smo ob začetku šolskega leta s pravnico Zavoda PIP, Majo Šedivy, govorili o tem, katere so pravice in ugodnosti delovnega prava staršev prvošolčkov in o pravicah staršev glede odsotnosti z dela v primeru otrokove bolezni med šolskim letom in ali si lahko preostanek letnega dopusta vzamejo v času šolskih počitnic. Dodali smo še nekaj koristnih pravnih napotkov o varni uporabi interneta in spletnih vsebin.


22.08.2023

Blaženje stresa rastlin ob poletni pripeki

V svetovalni oddaji tokrat o blaženju stresa pri rastlinah ob poletni pripeki, o tem, kako jim konkretno pomagamo, pa tudi, zakaj je priprava tal pomembna za razvoj rastlin in kako tla prilagodimo izbranim rastlinam. Z nami je bila vodja parkovnih površin pri Nigradu Karin Bejo.


Stran 1 od 13
Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov