Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Cast Deli Televizija MMC Radio Kazalo

Koristnice

206 epizod

Koristnice

206 epizod


Koristne informacije in nasvete za različne situacije in priložnosti.

06.12.2022

Pravice potrošnikov ob nakupih

Ker je december, smo v svetovalni oddaji Koristnice govorili o pravicah potrošnikov ob nakupih, dodali nekaj pravnih napotkov oziroma nasvetov tistim, ki bodo med prazniki potovali, in spregovorili o noveli Zakona o varstvu potrošnikov, ki stopa v veljavo januarja 2023. Z nami je bila pravna svetovalka z zavoda Pip, Maja Šedivy.


29.11.2022

Nakup smučarske opreme

Pred nami je nova smučarska sezona. Morda razmišljate o nakupu smučarske opreme? V svetovalni oddaji Koristnice smo nanizali nekaj nasvetov o tem. Govorili smo tudi o pripravi in vzdrževanju take opreme. Vprašali smo se še, kako pogosto naj servisiramo smuči, kako sami vzdržujemo opremo in ali je priporočljivo njeno splošno sprotno vzdrževanje. Z nami je bil diplomirani trener in učitelj smučanja Matej Mavrovič.


22.11.2022

Evropski teden zmanjševanja odpadkov

Do 27. novembra poteka evropski teden zmanjševanja odpadkov. To je v Evropski uniji največji in najuglednejši projekt na področju ozaveščanja o zmanjševanju odpadkov in varstvu okolja. V Koristnicah, ob pol enih popoldne, boste izvedeli, kaj je namen letošnjega tedna, katere vsebine prinaša in kaj v tem tednu s ciljem ozaveščati ljudi pripravlja mariborska Snaga. Z nami bo tehnična sodelavka te družbe Karmen Vodovnik.


15.11.2022

Lovstvo

Govorili bomo o lovstvu – o tem, kakšna so pravila lova, kaj zapoveduje etični kodeks Lovske zveze Slovenije, katere so naloge in odgovornosti lovcev v naših gozdovih in kako uspešni so pri ohranjanju in varovanju okolja. Z nami je bil član nadzornega odbora Lovske zveze Maribor, lovski mojster Marjan Toš.


08.11.2022

Kako vrtnični nasad prilagodimo rastišču ?

V Koristnicah o sajenju rastlin z golimi koreninami, o negi okrasnih trat in odstranjevanju okuženih listov. Vprašali smo se kako vrtnični nasad prilagodimo rastišču in ali je nega vrtnic res zelo zahtevna. Z nami je bila referentka za hortikulturo pri mariborski Snagi, Karin Bejo.


25.10.2022

Kako se z zdravilnimi rastlinami ubranimo zimskih prehladov in obolenj?

Človek je že v prazgodovini zaslutil zdravilno in strupeno moč rastlin. Od antike naprej nam rastline pomagajo pri zdravljenju in odpravljanju bolezni. Vprašali smo se, kako se z zdravilnimi rastlinami ubranimo zimskih prehladov in obolenj; kako si pomagamo, če imamo zamašen nos in boleče grlo; katera zelišča pomagajo pri izkašljevanju in katera umirijo suh kašelj; pa tudi o tem, kaj spada v domačo zeliščno lekarno. Z nami je bil znani zeliščar Borut Cerkvenič.


18.10.2022

Kisanje zelja in repe

Koristne informacije in nasvete za različne situacije in priložnosti.


11.10.2022

Sajenje rastlin

Govorili smo o sajenju rastlin. Med drugim smo se vprašali, na kaj moramo biti pri tem pozorni in do kdaj jih sadimo in kako globoko. Z nami je bila referentka za hortikulturo pri mariborski Snagi, Karin Bejo.


04.10.2022

Varčevanje z energijo in zlata pravila

Razmere na energetskem trgu so trenutno zelo negotove. Zato smo ob začetku ogrevalne sezone govorili o varčevanju z energijo. Katera zlata pravila in praktične ukrepe je treba upoštevati in kako pomembno vlogo ima učinkovita raba energije, je razložil svetovalec iz Energetsko podnebne agencije za Podravje, Marko Rojs.


20.09.2022

Letina sadja 2022

V svetovalni oddaji Koristnice smo se med drugim vprašali, kakšna je letošnja letina sadja. Govorili smo tudi o oskrbi jablan in drugih sadnih dreves. Z nami je bil svetovalec in specialist za sadjarstvo s Kmetijsko-gozdarskega zavoda Maribor, Andrej Soršak.


13.09.2022

Jesenska opravila

Govorili smo o prezračevanju, gnojenju, obnovi in urejanju nove trate, o odstranjevanju posušenih listov na trajnicah in presajanju in delitvi le-teh. Spomnili smo tudi, da je čas za nakup čebulnic in za obrezovanje zimzelenih rastlin. Z nami je bila referentka za hortikulturo pri mariborski Snagi, Karin Bejo


06.09.2022

Začenja se gobarska sezona

Gobarska sezona je pred vrati, zato smo se odpravili v gozd. Med drugim smo se vprašali, kakšna bera se nam obeta letos, katera so osnovna pravila pri nabiranju gob in kako ločimo strupene in neužitne gobe od užitnih. Z nami je bil Slavko Šerod, predsednik Gobarskega društva Lisička iz Maribora in član Mikološke zveze Slovenije


30.08.2022

Spletne prevare

V sodelovanju z Evropsko bančno federacijo, Europolom, Združenjem bank Slovenije in slovensko policijo je ugledala luč sveta spletna infografika; to je spletna predstavitev informacij z grafičnimi elementi, ki opozarja na investicijske prevare s kriptovalutami, namenjena pa je splošnemu ozaveščanju javnosti o tovrstnih prevarah. V Koristnicah nam je, kako jih prepoznamo, kako se pred njimi zaščitimo in kakšen je postopek prijave takih kaznivih dejanj, predstavila inšpektorica kriminalistične policije Lucija Ropič Prevolčič.


09.08.2022

Kako krepimo rastline poleti?

Kkako obrezujemo glicinije in grmičevje sivke in kako spodbujamo cvetenje rastlin? Z nami je bila referentka za hortikulturo pri mariborski Snagi, Karin Bejo.


12.07.2022

Zalivanje drevja, grmovnic, trajnic in sezonskega cvetja ob pripeki in oskrba vrtnic poleti

V Koristnicah tokrat o zalivanju drevja, grmovnic, trajnic in sezonskega cvetja ob pripeki in o oskrbi vrtnic poleti; pa tudi o tem, kako se v vlažnih dneh izogniti boleznim in ubraniti škodljivcev na rastlinju ter katere so najprimernejše kombinacije zasaditev s hortenzijami. Z nami je bila referentka za hortikulturo pri mariborski Snagi, Karin Bejo.


28.06.2022

Pravice potrošnikov na počitnicah in potovanjih

Ker se začenjajo poletni dopusti, smo v Koristnicah tokrat govorili tudi o pravicah potrošnikov na počitnicah in potovanjih ter odgovorili na nekaj najpogostejših vprašanjih s področja delovnega prava. Kaj storimo, če se zalomi pri rezervacijah, kako je z njihovo odpovedjo in vračilom plačila ter katere so pravice potrošnikov ob zamudah in odpovedih letov? Z nami je bila pravna svetovalka z mariborskega Zavoda PiP Maja Šedivy.


21.06.2022

Odprava vlage v hišah

V Koristnicah smo govorili o vlagi v hišah, s čimer je lahko velika težava zlasti pri temeljih starejših objektov. Njeno odpravljanje je zahtevno in drago, zato je pomembno, da se pred tovrstnimi posegi posvetujemo s strokovnjaki


07.06.2022

Kllimatske naprave so čedalje pogostejše in še posebej poleti nepogrešljive.

Kakšne vrste klimatskih naprav poznamo, kako izberemo primerno, kako jih vzdržujemo, pa tudi o tem, kako poskrbimo za čim bolj gospodarno porabo energije pri njenem delovanju? Na vprašanja je odgovarjal Marko Rojs iz Energetske agencije za Podravje


31.05.2022

Kako izberemo ustrezna sončna očala?

Kakšna so primerna za različne oblike obrazov, kako skrbimo zanje in kako pomembna je barva stekla pri prepustnosti svetlobe. Z nami je bil Tadej Roškar.


24.05.2022

Kako skrbimo za baterije pametnih telefonov in kako jih pravilno polnimo?

Kaj pomeni hitro polnjenje mobilnih naprav, kako lahko zmanjšamo njihovo porabo in katere so slabosti litij-ionskih baterij, je pojasnil Primož Sukič z Inštituta za močnostno elektroniko mariborske Fakultete za elektrotehniko, računalništvo in informatiko.


Stran 1 od 11
Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov