Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Cast Moj RTV Televizija MMC Radio Kazalo

Literarni portret

5 epizod

Literarni portret

5 epizod


Slovenske in tuje književnike predstavljamo z odlomki iz njihovih del in krajšim spremnim besedilom.

04.06.2023

Barbara Pym

Angleška pisateljica Barbara Pym se je rodila leta 1913, umrla je leta 1980. Žal v slovenščini nimamo še nobenega njenega dela, čeprav gotovo sodi med najzanimivejše britanske avtorje druge polovice 20. stoletja. Njen roman Kvartet v jeseni je bila nominiran za prestižno Bookerjevo nagrado. V njeno literarno ustvarjanje in predvsem v roman Sijajne ženske se je poglobila Tina Poglajen, ki je izbrane odlomke tudi prevedla. Igralka Barbara Žefran, bralec Aleksander Golja, glasbena opremljevalka Darja Hlavka Godina, mojster zvoka Nejc Zupančič, režiserka Ana Krauthaker, urednici oddaje Tesa Drev in Tadeja Krečič Scholten (ponovitev). Produkcija 2015.


28.05.2023

Sarival Sosič: Ne morem ven

Sarival Sosič je s pisanjem leposlovja začel razmeroma pozno, po svojem petdesetem letu. Njegov knjižni prvenec, roman Starec in jaz, je izšel leta 2017 in takoj vzbudil pozornost javnosti - prišel je tudi v ožji nabor finalistov za nagrado kresnik. Po treh romanih je lani dokaj nepričakovano izšla Sosičeva knjiga kratkih zgodb z naslovom Ne morem ven. Kljub jasnim sorodnostim z romani predstavlja nadgradnjo avtorjeve poetike in svežo novost v njegovem opusu. Avtor literarnega dela: Sarival Sosič, avtorica scenarija: Tina Kozin, režiserka: Špela Kravogel, bralka: Lidija Hartman, govori: Sarival Sosič, interpret: Branko Jordan, glasbena opremljevalka: Darja Hlavka Godina, mojstrica zvoka: Sonja Strenar, leto produkcije: 2023.


21.05.2023

Stota obletnica rojstva Itala Calvina

Italijanski pisatelj Italo Calvino (1923–1985) velja za enega najboljših in najbolj prevajanih italijanskih avtorjev 20. stoletja. Ustvaril je bogat in raznovrsten opus, z odprtostjo za igrivost in eksperiment pa širil polja klasičnih literarnih oblik. Predvsem po letu 1963 se je njegova ljubezen do literarnega ustvarjanja prepletla s strastnim zanimanjem za dognanja v sodobni znanosti in filozofiji, zato se številna Calvinova besedila napajajo v filozofskih in znanstvenih teorijah – a ne zato, da bi jih razglašali, kaj šele popularizirali, temveč prej zato, da bi jih problematizirali. Avtorica scenarija: Tina Kozin, prevajalci: Nadja Dobnik, Irena Trenc Frelih, Srečko Fišer, Jaša Zlobec, režiser: Boštjan Vrhovec, interpreta: Brane Grubar in Judita Zidar, glasbena opremljevalka: Darja Hlavka Godina, leto produkcije: 2002.


14.05.2023

Cesare Pavese

Italijanski književnik Cesare Pavese je živel in ustvarjal v prvi polovici 20. stoletja. Za seboj je zapustil številna literarna dela, od poezije do romanov ter intimnega dnevnika, ki ga je pisal kar petnajst let. Več kot 400 strani dolgo knjigo smo leta 2016 dobili tudi v slovenskem prevodu. V svetovni literarni kanon se je zapisal kot eden največjih italijanskih književnikov 20. stoletja. Prevajalci so Alenka Jovanovski, Bogomir Stopar, Dean Rajčič, interpret Milan Štefe, režiser Jože Valentič, napovedovalca Alenka Resman Langus in Bernard Stramič, glasbena opremljevalka Nina Kodrič, tonski mojster Nejc Zupančič, urednica in avtorica scenarija Ana Rozman. Produkcija leta 2017.


07.05.2023

Jure Potokar: "Pesem nastane v enem poskusu"

Predstavljamo Jureta Potokarja (1956), pesnika in prevajalca starejše generacije, ki se je uveljavil v osemdesetih letih prejšnjega stoletja. Pri ŠKUC-u je izdal prvo pesniško zbirko Aiton (1980), dve leti pozneje pa je v Pesniškem almanahu mladih (1982) objavil drugo zbirko Pokrajina se tu nagiba proti jugu. Pri Mladinski knjigi sta - kot Pesniški almanah - izšli tudi naslednji njegovi pesniški zbirki: Ambienti zvočnih pokrajin (1986) in do zdaj njegova zadnja izdana pesniška zbirka Stvari v praznini (1990). Potokar se je s prevajanjem začel ukvarjati že med študijem in je pozneje postal profesionalni prevajalec ter iz angleščine prevedel na desetine knjig, tako pesniških in proznih kot tudi strokovnih in poljudno-znanstvenih. A tu se posvečamo njegovemu pesniškemu ustvarjanju – poleg avtorjevih pogledov na literarno ustvarjanje objavljamo tudi nekaj njegovih pesmi. Interpreta Ivan Rupnik in Vojko Zidar, režiser Jože Valentič, mojstrica zvoka Gabrijela Čepič, urednik oddaje Gregor Podlogar, posneto leta 1991.


Stran 1 od 1
Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov