Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Mariborski feljton

611 epizod

Mariborski feljton

611 epizod


Oddaja Mariborski feljton ima najdaljšo zgodovino, saj je na sporedu od začetka vsako nedeljo točno opoldne. V njej lahko slišite razširjeni tedenski mozaični pregled dogajanja in aktualnih tem.

19.05.2024

Pregled tedna

V Mariborskem feljtonu smo povzeli osrednje dogodke iztekajočega se tedna pri nas. Hladen tuš, kot tolikokrat doslej, je prišel z Evropskega sodišča za človekove pravice, ki je v primeru slovenskih ribičev proti Hrvaški odločilo, da so tožbe nedopustne. Prav tako nedopustno dolge so tudi čakalne dobe za fizioterapevtske obravnave in se bodo še podaljšale. Zaostrila se je stavka zaposlenih na upravnih enotah, medtem ko jo zaposleni na Pošti Slovenije napovedujejo.


12.05.2024

Pregled tedna

Oddaja Mariborski feljton ima najdaljšo zgodovino, saj je na sporedu od začetka vsako nedeljo točno opoldne. V njej lahko slišite razširjeni tedenski mozaični pregled dogajanja in aktualnih tem.


05.05.2024

Pregled tedna

Oddaja Mariborski feljton ima najdaljšo zgodovino, saj je na sporedu od začetka vsako nedeljo točno opoldne. V njej lahko slišite razširjeni tedenski mozaični pregled dogajanja in aktualnih tem.


28.04.2024

Pregled tedna

V tedenskem pregledu aktualnega dogajanja Smo opozorili, da je Slovenija do sredine aprila porabila vse naravne vire, ki se lahko obnovijo v enem letu; posledice so vidne na vsakem koraku, tudi pri vremenu – ekstremno visokim temperaturam so sledile nizke in zmrzal v tem tednu je bila neizogibna. Tudi s hrano ne ravnamo spoštljivo: ob slovenskem dnevu zavržene hrane smo slišali, da je je prebivalec Slovenije v letu 2022 v povprečju zavrgel 72 kilogramov. Naši politiki se tem temam raje izognejo; ta teden so se ukvarjali z referendumi – o evtanaziji, konoplji in preferenčnem glasu bomo odločali 9. junija, ko bodo tudi evropske volitve.


21.04.2024

Pregled tedna

Mariborski feljton prinaša tudi tokrat pregled dogajanja iztekajočega se tedna. Nekaj poudarkov: sodobno mirovništvo kot igra interesov velikih sil; politika zdravnikom z zakonom določila, kaj morajo delati tudi v času stavke; zajetnost proračuna mariborske občine; pred nami so trije posvetovalni referendumi: o evtanaziji, uvedbi prednostnega glasu na državnozborskih volitvah in o konoplji; umetna inteligenca lahko počne le to, kar jo naučimo.


14.04.2024

Pregled tedna

Zdravniška stavka traja že tri mesece. Vlada in sindikat Fides sta – da bi se pogajanja le premaknila z mrtve točke – sredi prejšnjega meseca privolila v mediacijo. Čeprav podrobnosti pogovorov za zaprtimi vrati z javnostjo niso delili, pa smo v iztekajočem se tednu izvedeli za njihov rezultat. Mediacija ni uspela in stavka se nadaljuje. Nezadovoljni pa niso le zdravniki, ampak vse bolj tudi predstavniki drugih skupin javnega sektorja; pa prebivalci Središča ob Dravi zaradi načrtovane postavitve izpostave azilnega doma, pa prebivalci Šentilja, ki jih skrbi kakovost pitne vode.


07.04.2024

Pregled tedna

V Mariborskem feljtonu smo govorili o stavkovnem valu v državi, ki mu ni videti konca. Zdravniška stavka se bo – kot kaže – še nadaljevala. Brez dogovora ostajajo tudi pogajanja vlade in javnih uslužbencev o plačnem stebru. Prizadeti v avgustovskih poplavah si želijo pohitritev obljubljene pomoči države, prav tako kmetje pri Sveti Ani, ki jih je lansko neurje spravilo na kolena. Sapa Pohorcev je za zdaj odpihnila načrte vetrnih elektrarn na Pohorju, ob politični pregretosti v državi pa naj bi bil pred nami tudi prvi vremenski vročinski val.


31.03.2024

Pregled tedna

V tem tednu je minilo sto dni od takrat, ko je sindikat zdravnikov in zobozdravnikov Fides napovedal stavko. Tretjo sredo zapored pa so stavkali na upravnih enotah. Ob največjem krščanskem prazniku, veliki noči, je ta teden minil tudi v znamenju 150-letnice rojstva generala Rudolfa Maistra. O tem in drugih dogodkih iztekajočega se zadnjega marčevskega tedna – v Mariborskem feljtonu.


24.03.2024

Pregled tedna

V Mariborskem feljtonu je bilo tokrat v ospredju dogajanje, povezano z Mariborom – ta teden sta se namreč končno le srečala premier Golob in mariborski župan Arsenovič; za nami je maratonska občinska seja; težave so pri gradnji mariborske onkologije in propadla je še ena prodaja Mariborske livarne. Dodali pa smo še kulturne in druge bolj sproščene teme.


17.03.2024

Pregled tedna

Stavkovni val se vse bolj širi, pogajanja so neučinkovita, podpora vladi upada, iztekajoči se teden pa so med drugim zaznamovali tudi protesti proti azilnemu domu v Središču ob Dravi, tožba za zaprtje kompostarne v Ceršaku, reševanje mariborske livarne in napoved vseslovenskega kmečkega protesta. Teh najodmevnejših dogodkov minulega tedna smo se dotaknili v tokratnem Nedeljskem feljtonu.


10.03.2024

Pregled tedna

V desetem tednu tega leta smo spremljali že osmi teden zdravniške stavke. Gordijski vozel nesoglasij med zdravniki in vlado ni popustil in salomonske rešitve tudi v minulih dneh nismo dočakali. Jo lahko prinese mediacija? Medtem je teden prinesel tudi nadaljevanje pogajanj med vlado in sindikati javnega sektorja, novo ministrico za pravosodje in mednarodni dan žensk. Več pa v pregledu dogajanja


03.03.2024

Pregled tedna

Tudi vzhodni del Slovenije si je ta teden malce oddahnil. Za nami so dnevi šolskih počitnic, ko si je tudi nemalo zaposlenih vzelo dopust. To pomeni, da se je kolesje dogajanja malce upočasnilo, a nikakor ne ustavilo. V ospredju mozaika bodo počitniško dogajanje, zdravniki in stavkovni val


25.02.2024

Pregled tedna

Za nami je teden zgražanja nad dogodkom na nogometni tekmi v murskosoboški Fazaneriji, teden, ko nas zaradi odpovedi soglasij za nadurno delo vse bolj skrbi stanje v zdravstvu, in teden, ko smo tudi uradno izvedeli, da bo Lent zaprt za promet.


18.02.2024

Pregled tedna

Nekaj poudarkov iz pestre palete dogajanj iztekajočega se tedna: pusta smo pokopali, nastopil je postni čas; kako je z zdravjem politike, ko stavkajo sodniki, zdravniki in upravni delavci; mariborski proračun končno pod streho; poslovil se je mariborski gospodarstvenik, politik in pravnik Anton Rous; radio je najbolj trdoživ elektronski medij.


11.02.2024

Pregled tedna

Tudi iztekajoči se teden ni skoparil z burnim dogajanjem v politiki in družbi. Afera z nakupom sodne stavbe je postregla z napovedjo dveh odstopov – pravosodne ministrice Dominike Švarc Pipan in generalnega sekretarja stranke SD Klemna Žiberta. Nadaljuje se tudi stavkovni val v zdravstvu in sodstvu. V okolici Maribora so ponovno odkrili onesnaževanje okolja, črni oblaki pa se zbirajo nad Mariborsko livarno.


04.02.2024

Pregled tedna

Teden je minil v znamenju stavk. Ne samo nadaljuje – zaostruje se zdravniška stavka; sindikat Fides je namreč vodstvom zavodov začel predajati preklice soglasij za nadurno delo. Preklici, ki bodo v večini primerov stopili v veljavo v 30-ih dneh, bodo marsikateremu zdravstvenemu zavodu povzročili velike težave pri organizaciji dela. Tri dni so stavkali tudi zaposleni na upravnih enotah, ki opozarjajo na slab plačni položaj in preobremenjenost z delom; za nekaj ur pa so delo prekinili tudi tožilci. Mariborski svetniki niso potrdili letošnjega proračuna oziroma so glasovanje prestavili, ob tem pa je že jasno, da višjih cen na položnicah za vrtce ne bo. V ospredju so tudi predlagane spremembe javnega potniškega prometa v Mariboru.


28.01.2024

Pregled tedna

V Mariborskem feljtonu merimo čas v tednih, v preteklem pa so znane zgodbe večinoma dobivale nova poglavja. Nadaljevala se je stavka zdravnikov in zobozdravnikov, povečevalo pa nezadovoljstvo tako pri njih kot pri bolnikih. Pravosodna ministrica in ministrica za digitalno preobrazbo ne bosta ubežali interpelaciji in nihče temeljitim podnebnim spremembam. Mariborčani lahko s predlogi izboljšajo mrežo povezav mestnega avtobusnega prometa, težko pa je najti rešitve za srečno in zdravo odraščanje mladih. Zvišala se je minimalna plača, povečuje pa se tudi število mrtvih na svetovnih bojiščih.


21.01.2024

Pregled tedna

Iztekajoči se teden je minil v znamenju zdravniške stavke, ki ji ni videti konca, in vprašanja o usodi ministrice za pravosodje Dominike Švarc Pipan, ki jo zaradi nakupa sodne stavbe v Ljubljani čaka tudi interpelacija. V Mariboru so porušili najstarejšo stavbo v UKC-ju, nov infekcijski oddelek pa naj bi zrasel v treh letih. V zelo slabem stanju je mariborski Akvarij-terarij, neznanki sta prihodnost Farmadenta in prometna ureditev na Lentu.


14.01.2024

Pregled tedna

Za nami je prvi v celoti delovni teden leta 2024 – praznični dnevi so za nami, okraski so pospravljeni in znova so na planem vsi problemi: na državni ravni so v ospredju stavke, to, da je zima končno bolj pritisnila, pa bo prizadelo tudi Mariborčane, zaradi dražjega ogrevanja. O tem in še mnogih drugih temah, v tokratnem Mariborskem feljtonu.


07.01.2024

Pregled tedna

V Feljtonskem mozaiku smo iz praznične pravljice stopili v realnost časa, ki je v novo leto povlekel vse stare dileme in jim z nezmanjšano vnemo takoj začel dodajati nove. Najbrž bomo po maratonskem izboru dobili novo kmetijsko ministrico. Bodo njeni novi čevlji ustrezne velikosti ali pa vsaj za številko preveliki? S kakšno popotnico je v novo leto stopil Maribor in kaj sporočajo nezadovoljni z delom vlade?


Stran 1 od 31
Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov