Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Medenina in patina

5 epizod

Medenina in patina

5 epizod


Spoznavamo zgodovino našega godbeniškega izročila.

27.05.2024

Pomladni koncert Orkestra Slovenske vojske, drugič

Nadaljujemo predvajanje posnetkov s pomladanskega koncerta Orkestra Slovenske vojske, ki ga je ta 5. marca letos odigral v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma v Ljubljani. Tokrat predstavljamo štiri izvirna glasbena dela slovenskih avtorjev: za začetek Dragoličevo orkestrsko priredbo slovesnih fanfar Pozdrav Ljubljani, ki jih je leta 1994 Bojan Adamič zložil ob 850. obletnici prve pisne omembe našega glavnega mesta, to je istih fanfar, ki so kar nekaj časa donele z balkona mestne hiše, zatem boste slišali večstavčno koncertno skladbo za rog in pihalni orkester Liberamente Alojza Kranjčana, s solistom Nikico Banjcem na rogu, kot tretjo vam bomo predvajali prvo izvedbo slovesne uverture Utrip ponosa mladega ustvarjalca Krištofa Strnada in za konec še duhovito parafrazo na protokolarni mimohod – Walking by Nejca Bečana.


20.05.2024

Pomladni koncert Orkestra Slovenske vojske/prvič

Tokrat in naslednjič boste lahko slišali še zelo sveže posnetke s pomladanskega koncerta Orkestra Slovenske vojske, ki so ga 5. marca letos odigrali v dobro zapolnjeni Gallusovi dvorani Cankarjevega doma v Ljubljani. Kot je pri njih v navadi, so znova pokazali visoko poustvarjalno raven in zavidljivo umetniško formo celotnega ansambla, za katerega lahko zdaj mirno trdimo, da je že dosegel zrelo dobo delovanja in se po kakovosti uvrstil povsem na enako mesto s preostalimi našimi poklicnimi orkestri. Večer je vodil njihov stalni dirigent magister Mitja Dragolič in v izboru sporeda lahko izpostavimo oziroma pohvalimo najmanj dve vrlini: prvič, vključil je kar štiri dela domačih skladateljev, od tega tudi prvo izvedbo skladbe predstavnika najmlajšega rodu naših glasbenih ustvarjalcev, in drugič: celoten koncert od začetka pa do konca je bil zelo dosledno naravnan izkazu same zasedbe godbe na pihala in v njegovem drugem delu ni, kot je bila še nekaj let nazaj navada pri tovrstnih dogodkih obeh naših poklicnih godb, na oder privihrala kaka zelo priljubljena glasbena zasedba in zasenčila osnovnega orkestra ter mu ukradla večera. V tej oddaji vam bomo predstavili le posnetek Četrte simfonije Alfreda Reeda, ki je bila osrednja skladba večera.


13.05.2024

100 let Godbe Cerknica/drugič

Nadaljujemo s posnetki Godbe Cerknica, ene najstarejših ljubiteljskih pihalnih zasedb na Slovenskem, ki v letošnjem letu praznuje 100 let delovanja. Godba Cerknica pod umetniškim vodstvom dirigenta Mitja Dragoliča, ki trenutno vodi tudi Orkester Slovenske vojske, že več kot desetletje sodi v sam vrh slovenskega godbeništva. Na državnih tekmovanjih pod okriljem Zveze slovenskih godb redno dosega vidne uspehe ter že vrsto let pripravlja odmevne koncertne in založniške projekte. Tudi danes smo za predvajanje izbrali dva posnetka z albuma Solissimo, ki ga je orkester skupaj še z enim albumom, imenovanim Še veš, izdal v letu 2016. Slišali boste skladbo za trobilni ansambel Vandrovec Tomaža Habeta in Koncert za rog in orkester št. 1 Richarda Straussa v priredbi Johna Boyda s solistom Aljažem Venišnikom.


06.05.2024

100 let Godbe Cerknica/prvič

Letos Godba Cerknica obeležuje 100-letnico svojega delovanja. Pod umetniškim vodstvom dirigenta Mitje Dragoliča že več kot desetletje sodi v sam vrh slovenskega godbeništva. Na državnih tekmovanjih pod okriljem Zveze slovenskih godb v najvišji, koncertni težavnostni stopnji Godba Cerknica redno dosega vidne uspehe in zlate plakete ter že vrsto let pripravlja odmevne koncertne, tudi založniške projekte. Tokrat smo za vas pripravili dva posnetka z albuma Solissimo, ki ga je orkester skupaj s še enim albumom, imenovanim Še veš, izdal v letu 2016.


29.04.2024

Piratove sanje

Tokrat predstavljamo primer izvrstne japonske tovarniške godbe, torej orkestra, organiziranega na enaki osnovi, kot jih je velika večina pri nas. To bo godba Tovarne NEC Tamagawa iz Kawasakija, torej orkester, v katerem igrajo delavci te tovarne velikanke s področja elektrotehnike. In mogoče se bo kateremu od poslušalcev, ki sami igrate v tovrstnih orkestrih pri nas, ob poslušanju izvirne japonske glasbe utrnila primerjava z našimi orkestri, ki pa je nikakor ne mislimo vsiljevati. Zato vas le vabimo k poslušanju Zvočne pesnitve Ocean je zasijal Satošija Yagisawe, Piratovih sanj Hajata Hiroseja in Deux Belles Ailes Tošija Mašime.


Stran 1 od 1
Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov