Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Modrost narave

22 epizod

Modrost narave

22 epizod


Ozaveščanje o spoštljivem odnosu do narave in spoznavanje njenih zdravilnih moči

05.07.2023

Zakaj je ledeniška voda tako posebna?

O zdravilnih lastnostih ledeniške vode so se prepričali tudi znanstveniki, ko so ugotovili, da ima ta v primerjavi z običajno vodo drugačno strukturo molekul. V čem je njena skrivnost in kako si lahko približek ledeniške vode pripravimo doma, je v rubriki Modrost narave povedala Marija Ana Kolman.


01.07.2023

Izvirska voda je ''živa voda''

V Sloveniji imamo številne izvire s kristalno čisto vodo. Zakaj taki vodi pravimo, da je ''živa'' in zakaj je ponjo priporočljivo hoditi na določene datume, nam je v rubriki Modrost narave povedala Marija Ana Kolman.


24.06.2023

Zeliščarsko povezovanje Samooskrbnih

V rubriki modrost narave nas je Sanja Lončar znova spomnila, da se je treba od individualizma vrniti k medsebojnemu povezovanju in sodelovanju, tako, kot je to urejeno v naravi. Primer dobre prakse je učni zeliščni vrt društva Samooskrbni. net v Zg. Kungoti.


17.06.2023

Znanje o uporabi šentjanževke se bogato obrestuje

Nekaj minut sobotnega jutra smo tokrat namenili rastlini sonca – šentjanževki. To je izjemno zdravilno zelišče, ki za uporabo terja kar nekaj znanja. Mi smo ga poiskali pri poznavalki zelišč dr. Tini Mele.


10.06.2023

Dišavni vrt pri Vidi

V rubriki Modrost narave smo spoznali Dišavni vrt pri Vidi, ki se razprostira nad Bresternico. To ni klasičen zeliščni vrt, saj je namenjen sonaravni pridelavi zelišč za potrebe destilacije vrhunskih eteričnih olj in hidrolatov.


03.06.2023

Stare sorte vrtnic – vonj, ki dela čudeže

V rubriki Modrost narave smo spoznali aromaterapevtko Evo Nedelko. V svojem vrtu ima čez 100 različnih starih sort vrtnic, ki jih ni mogoče videti v parkih in arboretumih. Njihov omamni vonj jo spremlja vse leto, saj iz cvetov izdeluje hidrolate, ti imajo številne dobrodejne učinke na telo in dušo.


27.05.2023

Cvetovi črnega bezga so odlični v domači lekarni in v kuhinji

Te dni lahko v naravi opazimo cvetoče grme črnega bezga. Njegovo veliko in dišeče socvetje je priporočljivo nabrati v suhem in sončnem vremenu, uporaba pa je zelo raznolika. Nekaj kulinaričnih namigov in zeliščarskih napotkov pri uporabi cvetov črnega bezga z nami deli zeliščarka dr. Tina Mele.


18.05.2023

Črna detelja

Z dr. Tino Mele boste spoznavali zdravilno in kulinarično uporabo črne detelje. Že severnoameriški Indijanci so jo uporabljali za zdravljenje kožnih bolezni, v katerih primerih pa jo priporoča zeliščarka dr. Tina Mele?


13.05.2023

Zakaj so listi malinjaka/malin dragocena pomoč

Malinjak je najbolj cenjen zaradi okusnih in zdravih malin, zeliščarji pa nabirajo tudi liste, ki olajšajo marsikatero težavo. Z zdravilnimi lastnostmi listov malinjaka nas seznanja dr. Tina Mele.


06.05.2023

Glog – zdravilo za oslabljeno srce

Z doktorico medicinskih znanosti in zeliščarko Tino Mele smo tokrat govorili o glogu, ki je ob pravilni uporabi lahko v podporo oslabljenemu srcu. Kako ga nabiramo in uporabljamo, v rubriki Modrost narave.


29.04.2023

Zdravilni učinki lubja in listov breze

V zadnji rubriki Modrost narave smo govorili o brezi v ljudskih običajih, tokrat pa smo z dr. Tino Mele izpostavili zdravilno delovanje brezovih listov in lubja.


20.04.2023

Breza v ljudskem obredju

Ker se bliža jurjevo, smo rubriko Modrost narave posvetili brezi, ki je s tem praznikom pomladi, še zlasti v Beli krajini, tesno povezana. O brezi v ljudskem obredju bo spregovorila poznavalka dreves Marija Ana Kolman.


15.04.2023

Škrlatna mrtva kopriva v kulinariki in zdravilstvu

V rubriki Modrost narave smo s pomočjo dr. Tine Mele spoznavali kulinarično in zdravilno vrednost škrlatne mrtve koprive, rastline, ki ni v sorodu s pekočo veliko koprivo.


08.04.2023

Vijolice - za okras in za zdravje

Spomladi nas s svojim cvetjem in vonjem razveseljujejo tudi vijolice. Te drobne cvetlice različnih vijoličnih odtenkov so uporabne tudi v kulinariki in zeliščarstvu. Nekaj tega dragocenega znanja tokrat v rubriki Modrost narave z nami deli dr. Tina Mele.


01.04.2023

Poznate odlične lastnosti navadne zvezdice?

Če je bila do sedaj navadna zvezdica, ki ji pravimo tudi kurja črevca ali počrevec za vas le plevel, potem prisluhnite rubriki Modrost narave. Dr. Tina Mele nam bo povedala, zakaj je ta rastlina še zlasti spomladi dobrodošla na naših krožnikih, in kakšne zdravilne moči skriva v sebi.


19.03.2023

Zdravilni pripravki iz lapuha

Pred tednom dni smo z izjemno poznavalko zelišč dr. Tino Melè začeli spoznavati lapuh, ki ga najpogosteje uporabljamo pri zdravljenju kašlja. Tokrat pa boste izvedeli, da pripravki iz lapuha pomagajo tudi pri številnih drugih težavah. Kako naredimo poparke, obkladke in cvetove lapuha v medu in komu so odsvetovani,,,


18.03.2023

Z lapuhom v boj proti kašlju

V rubriki Modrost narave smo z zeliščarko dr. Tino Melè spoznavali lapuh. Njegovo latinsko ime v slovenskem prevodu pomeni odpravljalec kašlja, kar nakazuje njegovo najpomembnejšo zdravilno lastnost. Kako ga uporabiti tudi v kulinariki, zakaj mu pravijo ''oče pred sinom'' in zakaj moramo biti pri njegovem uživanju previdni?


09.03.2023

Starodavno čaščenje dreves in ljudsko izkustvo

Tudi v tokratni rubriki Modrost narave smo z Marijo Ano Kolman spoznavali starodavno povezavo človeka z drevesi. Mnoge še ohranjene šege izvirajo iz tistih časov. Če se bomo vračali k sebi, se bomo vračali tudi k naravi in tako lažje razumeli sporočilnost mitov in legend, ki temeljijo na ljudskem izkustvu.


02.03.2023

Drevesa v mitih, legendah in ljudskem zdravilstvu

Marija Ana Kolman nam bo skušala predstaviti nesporno povezavo zdravilnosti dreves z miti in legendami, ki jih je proučevala.


23.02.2023

Znanost potrjuje zdravilne učinke dreves

Marija Ana Kolman nam bo v rubriki Modrost narave povedala, kaj so drevesa pomenila starim Slovanom in kaj o njihovi zdravilni moči pravi sodobna znanost. Izvedeli boste tudi kaj je dendroterapija in na kak način nam lahko pomaga.


Stran 1 od 2
Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov