Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Cast Moj RTV Televizija MMC Radio Kazalo

Musica sacra

10 epizod

Musica sacra

10 epizod


V oddaji Musica sacra lahko prisluhnete sakralni glasbi, ki je nastala v različnih zgodovinskih obdobjih in izpod peres različnih glasbenih ustvarjalcev. Prek glasbe in komentarjev se hkrati predstavljajo različne liturgije, obredi, pa tudi ljudski običaji in navade posameznih religij. Vsebina oddaje se nanaša tudi na posamezne - pomembnejše krščanske praznike cerkvenega leta, tako katoliške, kot evangeličanske in pravoslavne. Oddajo občasno popestrijo intervjuji z različnimi gosti, ki prek pogovora in izbrane glasbe razkrivajo svoj pogled na sakralno glasbeno umetnost in življenje nasploh.

24.05.2023

Glasba za binkošti

Binkošti so tretji največji praznik cerkvenega leta, glasba na ta dan pa je raznovrstna, saj praznik v sebi združuje različna razpoloženja. Prevladuje veselo, hkrati skrivnostno vzdušje. Po izročilu evangelista Luka naj bi se namreč na ta dan Sveti Duh z ognjem in viharjem spustil nad zbrane apostole in jim podelil dar govorjenja v različnih jezikih; z univerzalnim glasbenim jezikom zato lahko nagovarjajo tudi binkoštne kompozicije.


19.05.2023

Glasba za vnebohod

Praznik Jezusovega vnebohoda se praznuje 40 dni po veliki noči - za verujoče pomeni pomemben, a skrivnosten dogodek, za glasbene ustvarjalce pa navdih, ki se je v različnih glasbenih obdobjih in slogih uresničeval v raznovrstnih sakralnih glasbenih delih. Skozi zgodovino so zanj ustvarjali različni glasbeni umetniki, med njimi J. S. Bach, Heinrich Ignaz Franz von Biber in naš Gregor Rihar.


08.05.2023

Marijini moteti in samospevi Johannesa Brahmsa

Letos mineva 190 let od skladateljevega rojstva. Ustvaril je vrsto sakralnih del, ki so nastala kot rezultat intenzivnega študija stare glasbe, kompozicijskih slogov, glasbenih oblik in besedil. Med njimi je tudi sedem Marijinih pesmi oz. motetov op. 22, Ave Marija in nekaj samospevov, ki jih je uglasbil na ljudske melodije z marijansko tematiko.


05.05.2023

Smeji se maj...

Tako se imenuje ena izmed najlepših slovenskih šmarničnih pesmi, ki opevajo Marijo, pa tudi naravo, ki se v tem času bohoti v vsem svojem razkošju – z bujnim zelenjem in cvetjem. Šmarnice so že zdavnaj postale simbol za Marijo, po njih se imenuje tudi ljudska pobožnost, ki v maju združuje mlade in stare. Brez teh dišečih cvetlic pri tem ljudskem obredju skoraj ne gre, pa tudi ne brez pesmi…


27.04.2023

Duhovna glasba Maxa Regerja

Letos mineva 150 let od rojstva skladatelja Maxa Regerja, glasba z nabožno vsebino pa v njegovem opusu prevladuje. Je avtor zborovskih del, skladb za glas in orgle ter orgelskih kompozicij, vsem pa sta skupna izvedbena zahtevnost in religiozno sporočilo.


06.01.2023

Spavaj, Božje Detece

Tako se imenuje ena izmed slovenskih božičnih pesmi. Ker je krst še posebej prazničen dogodek za otroke, bodo o novorojenem Detecu na nedeljo po prazniku Gospodovega razglašenja oz. Svetih treh kraljev oz. na nedeljo Jezusovega krsta, prepevali različni domači in tuji otroški ter mladinski pevski sestavi.


29.12.2022

Pojte Gospodu novo pesem

Tako se imenuje kantata, z oznako BWV 225; J.S. Bach jo je napisal v Leipzigu in jo namenil za prvi dan leta 1724. Nova pesem za novo leto torej, skupaj z dobrimi željami in prošnjami za srečen vsakdan. Podobna je vsebina glasbe, ki so jo za prve dneve v novem letu ustvarili drugi tuji in slovenski skladatelji.


25.11.2022

V začetek adventa - z Bachovo glasbo

Prva adventna nedelja bo tokrat v znamenju glasbe Johanna Sebastijana Bacha, skladatelja, ki se je s svojimi skladbami dotaknil prav vsakega obdobja cerkvenega leta. In ne le dotaknil, v glasbo je vtkal vsa svoja čustva, globoko osebno vero in glasbeni dar, za katerega se je Bogu nenehno zahvaljeval. Vriskajte Bogu vse dežele je adventna kantata, ki jo boste slišali skupaj z nekaterimi uglasbitvami protestantskih adventnih koralov.


13.11.2022

Ob 200. obletnici smrti skladatelja Antonia Tarsie

Antonio Tarsia je bil glasbenik italijanskega rodu, živel in deloval je v Kopru. Že kot deček je pel v koprski stolnici, pri svojih devetnajstih je postal stolni organist in v tej službi najverjetneje vztrajal vse do zadnjih let življenja. Tudi sicer je skrbel za glasbeno življenje stolnice in mesta, poučeval glasbo in komponiral; vse ohranjene skladbe so namenjene liturgični rabi – maše, psalmi, antifone ter moteti za nedeljske in praznične večernice.


04.11.2022

Na zahvalno nedeljo – z glasbo zgodnjebaročnega skladatelja Andreasa Raucha

Od rojstva tega manj znanega glasbenega ustvarjalca letos mineva 430 let. Bil je protestant, zato se je moral iz Dunaja oz. njegove okolice že v mladosti izseliti v madžarski Sopron. Tam je deloval tudi kot organist, ob tem pa je skladal vokalna in instrumentalna dela pretežno sakralne vsebine, med njimi so nekatera zelo primerna za zahvalno nedeljo.


Stran 1 od 1
Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov