Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Nosečnica mora jesti za dva!?

16.01.2023

Ponedeljkovo jutro je na Radiu Koper namenjeno informacijam o zdravi prehrani. Danes bomo spoznali prehranske potrebe nosečnic. Med nosečnostjo se namreč potrebe po hranilnih snoveh povečajo, tokrat pa nas bo zanimalo, ali mora zaradi tega nosečnica jesti za dva? Kaj pravite? Odgovor je poiskal Blaž Maljevac.


Nekaj hrane v možgane

25 epizod


Možgane je potrebno nahraniti s pravimi informacijami o zdravi prehrani. Slednja tvori enega izmed temeljnih stebrov zdravega načina življenja, v družbi pa obstajajo številni miti o prehrani, ki jih bomo v oddajah »Nekaj hrane v možgane« postavili na znanstveno sito.

Nosečnica mora jesti za dva!?

16.01.2023

Ponedeljkovo jutro je na Radiu Koper namenjeno informacijam o zdravi prehrani. Danes bomo spoznali prehranske potrebe nosečnic. Med nosečnostjo se namreč potrebe po hranilnih snoveh povečajo, tokrat pa nas bo zanimalo, ali mora zaradi tega nosečnica jesti za dva? Kaj pravite? Odgovor je poiskal Blaž Maljevac.


15.05.2023

Umetna sladila so boljša od navadnega sladkorja!?

Ni ga junaka med nami, ki se zlahka upre sladki prehrani. Morda so redki, a priznajmo si, da zahodni človek zaužije preveč sladkorjev. V tokratni oddaji Nekaj hrane v možgane bomo pretresali mit, ki nas prepričuje, da so umetna sladila boljša od navadnega sladkorja. Po odgovor smo se odpravili na Fakulteto za zdravje Univerze na Primorskem, oddajo je vkup spravil Blaž Maljevac.


08.05.2023

"Smoothiji" so zdravi, ker dobimo več mikrohranil!?

To, da je uživanje sadja in zelenjave sestavni element zdravega prehranjevanja smo že spoznali. Danes pa nas bo zanimalo, če s sadnimi sokovi oziroma »smoothiji« res zaužijemo več mikrohranil, kot bi sicer z uživanjem neobdelanega sadja in zelenjave. Nekaj hrane v možgane je radijska oddaja, ki že nekaj mesecev zaznamuje ponedeljkov jutranji program Radia Koper. Danes ne bo nič drugače


24.04.2023

Če smo bolni, je bolje, da ne jemo!?!

Ko bolehamo v postelji, smo včasih tako šibki, da komaj kaj pojemo. V starih časih je bilo moč slišati rek, da je v primeru bolezni bolje, da ne jemo preveč. Če to pravijo stari modreci, potem bo to morda res veljalo. Več kot odličen razlog, da to preverimo v oddaji, kjer pretresamo prehranske mite.


17.04.2023

Glutenu bi se morali vsi izogibati!?

V minutah za pretresanje prehranskih mitov se tokrat posvečamo eni izmed bolj zanimivih tem v svetu prehrane: glutenu. Čeprav se zdi, da se vsi okoli nas držijo brezglutenske diete, pa je ta beljakovina še vedno osnovna sestavina mnogih jedi. Danes bomo raziskali, zakaj je gluten tako pomemben, kakšne težave lahko povzroči in kakšni so miti, povezani s to zmesjo beljakovin. Blaž Maljevac je tudi tokrat zagrizel v nov prehranski mit. Dober tek!


31.03.2023

Alkoholnega mačka lahko pozdravimo!?

Pretresanje prehranskih mitov se nadaljuje tudi v tokratnem ponedeljkovem jutru. V oddaji Nekaj hrane v možgane bomo danes spoznali žival, ki včasih označuje tudi naše psiho-fizično stanje po prekrokani noči. Imeti mačka zveni ljubko, a pri nekaterih ta ljubkost trenutka ni tako zaželena. Obstajajo številni ljudske modrosti, kako se lahko alkoholnega mačka hitro znebimo. Če ga lahko tako hitro spodimo iz telesa, bo preveril Blaž Maljevac.


27.03.2023

Surova zelenjava je bolj zdrava kot kuhana!?

Ponedeljkovo pretresanje prehranskih mitov bo tokrat v znamenju zelenjave. Zagotovo ste že slišali, da ima kuhana zelenjava manj hranil, vitaminov in mineralov. Zato se bomo danes s strokovnjaki pogovorili o tem, ali je surova zelenjava res bolj zdrava kot kuhana?


13.03.2023

Preveč jajc škodi?!

Ponedeljkovo pretresanje prehranskih mitov je tu. Sledi oddaja Nekaj hrane v možgane, ki jo pripravljamo skupaj s Fakulteto za vede o zdravju. Danes govorimo o jajcih. Koliko jajc je preveč, so jajca sploh zdrava, morda povzročajo holesterol? Vprašanj ničkoliko, odgovore podamo v naslednjih minutah. Oddajo je pripravil Blaž Maljevac.


06.03.2023

Sadje ima sladkor, zato redi!

Oddaja Nekaj hrane v možgane je oddaja, kjer pretresamo prehranske mite. Do danes smo preverili veljavnost več kot dvajsetih mitov, vse minule oddaje najdete med podkasti RTV Slovenija. Danes se bomo posvetili sadju. Načeloma je ljudem jasno, da je sadje zdravo, a obstajajo pomisleki, da bi lahko sadje redilo, saj ima v sebi vendarle sladkor. Za sladkor pa vemo, kaj pozvroča… Tako nekako se glasi tokratni mit, kaj pravi znanost nam v kratkem s sogovorniki razloži Blaž Maljevac.


27.02.2023

Mleko je samo za otroke?!

Ponedeljkova jutra so namenjena pretresanju prehranskih mitov. Sledi namreč oddaja Nekaj hrane v možgane, ki jo pripravljamo skupaj s Fakulteto za vede o zdravju. V tokratni bomo preverili ali je mleko res primerno samo za otroke? Kaj pa odrasli? Jim koristi, morda škodi? Dejstva je preveril Blaž Maljevac.


20.02.2023

Hrana potrebuje sol, da je boljšega okusa?!

Čas je pravšnji za naše jutranje izobraževanje o prehranskih navadah. Pravzaprav v oddaji Nekaj hrane v možgane razbijamo prehranske mite. Tokrat vam bomo solili pamet. Ali hrana res potrebuje sol, da je boljšega okusa. Koliko krat ste že slišali tole? »Saj ni bilo slabo, le malce soli dodaj, prosim!« Danes preverjamo ali je ta pristop pravi. V naslednjih minutah bo s strokovnimi sogovorniki z vami Blaž Maljevac.


13.02.2023

Hrani škodi segrevanje v mikrovalovki!?

Se še spomnite časov, ko so se v kuhinji pojavile mikrovalovne pečice? Kar nekaj strahov so imele gospodinje v tistem času. V tokratni oddaji Nekaj hrane v možgane bomo preverili ali hrani res škodi mikrovalovno segrevanje. Odgovore je poiskal Blaž Maljevac.


30.01.2023

Temna čokolada pomaga pri menstrualnih krčih!?

Le kdo nima rad čokolade? Če nam ob tem še pomaga pri lajšanju težav, toliko bolje. Seveda si včasih naivno mislimo, da bodo s čokolado v rokah kar vse težave rešljive. Dušo si s čokolado že lahko privežemo. A nam lahko čokolada pomaga tudi zares? Pri mensturalnih krčih, recimo? To bomo izvedeli v tokratni oddaji Nekaj hrane v možgane!


23.01.2023

Piščančje meso je najboljši vir mesa!?!

Zagotovo ste že slišali prehranski mit, da je piščanec najboljši vir mesa. Najbrž poznate kakšnega telovadca, ki v enem dnevu poje pol piščančje farme. Zakaj? Pravi, da tako dobi veliko beljakovin in da je to meso bolj zdravo od ostalih. Prehranske mite pretresamo v oddaji Nekaj hrane v možgane in tako bo tudi danes. Oddajo je pripravil Blaž Maljevac.


09.01.2023

Oljčno olje ni primerno za cvrtje?!

Oljčno olje je temelj zdrave mediteranske prehrane, Primorci ga veliko uporabljamo pri pripravi jedi. Obstoja mit, ki ga moramo v naši oddaji o zdravi prehrani pretresti, zagotovo ste ga že slišali. Oljčno olje ni primerno za cvrtje! Celo na spletu je moč zaslediti številne neznanstvene in na pol znanstvene članke, ki nas prepričujejo, da je temu res tako. Kaj drži je preveril Blaž Maljevac.


19.12.2022

Prave testenine so samo tiste, pripravljene "al dente"

Nikar ne recite Primorcu, da vam skuha testenine. Lahko se namreč zgodi komunikacijski šum in pogovor ne bo tekel tako gladko, kot bi sicer. Morda bi kdo lahko ostal celo lačen. Primorec pripravlja namreč pašto. Na tisoč in en način, jasno. A samo tista prava je »al dente«. A to res drži? To je tokrat preveril kolega Blaž Maljevac.


05.12.2022

Ena kava pred spanjem ne škodi?!

Nekateri imajo radi črno, drugi z mlekom in sladkorjem. Tretji je videti ne morejo. Kave, namreč. V tokratni oddaji Nekaj hrane v možgane se bomo posvetili kavi. Kavo pogosto pijemo zjutraj, da se lažje zbudimo, da lažje začnemo nov dan. Mnogi jo spijejo tudi kasneje, čez dan. Nekateri celo zvečer. Zato bomo danes pretresali mit, ki pravi, da ena kava pred spanjem ne škodi. Bomo tokrat ta mit ovrgli ali potrdili? Prisluhnite oddaji, ki jo pripravlja Blaž Maljevac.


28.11.2022

Energijske pijače poživijo telo! A res?

Težko začnemo dan, če ne vstavimo »nekaj hrane v možgane«. Tudi ta ponedeljek bomo pretresali izbrani mit o zdravi prehrani, tokrat se bomo pozanimali ali energijske pijače res poživijo telo? Gre za super napoj, ki ga je pil tudi Peter Klepec? Vse to bo danes preveril Blaž Maljevac, odgovore bo podajala dr. Tadeja Jakus, predavateljica na Fakulteti za vede o zdravju.


21.11.2022

Občasno postenje škodi zdravju!?

Ponedeljkova jutra so na Radiu Koper namenjena zdravju. V oddaji Nekaj hrane v možgane pretresamo različne mite o prehrani, tokrat se bomo posvetili postenju. Kakšni so različni načini postenja, kakšne so dileme pri takšnem načinu prehranjevanja? Odgovore smo poiskali s pomočjo asistentke Tanje Črešnovar, mlade raziskovalke na Fakulteti za vede o zdravju. Oddajo je pripravil Blaž Maljevac.


14.11.2022

Kolagen, eliksir mladosti?

V minulih druženjih smo izvedeli ali lahko preskočimo zajtrk, ali so za super počutje res nujna super živila, ali mora biti meso na krožniku vsak dan. Vse minule oddaje so sicer dostopne med podkasti RTV Slovenija. Tokrat se posvečamo kolagenu. Je to res eliksir mladosti?


Stran 1 od 2
Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov