Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

None in nonoti

41 epizod

None in nonoti

41 epizod


Današnji svet je glasen, spreminja se z veliko hitrostjo, medgeneracijski prepad se včasih zdi nepremostljiv. Umaknjeni od hrupa modernega sveta smo za hip prisluhnili našim nonam in nonotom, ki so nam razkrili, da vendarle tudi oni dobro poznajo svet v katerem živimo. Še več, s svojimi preteklimi izkušnjami znajo nekatere reči še bolje razumeti in razložiti kot marsikateri predstavnik mlajše generacije.

22.04.2024

Marija Grmek: Ukradli smo jajca in to je bil greh, saj jih mama ni mogla odnesti v Trst.

Današnja zgodba rubrike None in nonoti je nastala v Hiši dobre volje v Komnu. Mateja Grebenjak se je pogovarjala z 82-letno Marijo Grmek, ki je odraščala v veliki družini. Govorili sta tudi o tem, kaj vse je bilo nekoč igrača in kakšne vragolije so otroci ušpičili.


15.04.2024

Peter Ban: Mama nas je imela pod kontrolo

Tokratna zgodba rubrike None in noti prihaja iz naselja v Občini Sežana, tik ob meji z Italijo – iz Lokev. 80-letni Peter Ban del prostega časa preživlja v Hiši dobre volje Komen. Tam ga je obiskala Mateja Grebenjak.


08.04.2024

Vilma Godnič: Prva v vasi sem imela kratke hlače. Na vasi so temu rekli »sramota«.

Gabrovica pri Komnu je kraška vas, ki se nahaja na nadmorski višini 279 metrov. Od tam prihaja današnja zgodba. 82-letna Vilma Godnič je uporabnica Hiše dobre volje Komen. Tam jo je obiskala Mateja Grebenjak.


01.04.2024

Vera Černe: Živeli smo skromno in za veliko noč smo se razveselili dobrot.

Velika noč je praznik veselja in upanja. Na velikonočni ponedeljek bomo v rubriki None in nonoti obujali spomine na praznovanje tega praznika. V domu upokojencev se je z 90-letno Vero Černe iz Grgarja pogovarjala Mateja Grebenjak.


25.03.2024

Boris Jazbec: V košarki sem bil neverjeten, kar letelo je skozi obroč.

Hiša dobre volje Komen uporabnikom nudi možnost kakovostnega preživljanja prostega časa. 63-letni Boris Jazbec se tam dobro počuti. O spominih na otroštvo se je z njim pogovarjala Mateja Grebenjak.


18.03.2024

Suzana Pipan: Mladina se ne pozna več, nihče ne pozdravi. Mi smo vedno vsakega pozdravili.

Mateja Grebenjak je obiskala Hišo dobre volje Komen, kjer prosti čas preživlja tudi 86-letna Suzana Pipan. Obujali sta njene spomine na otroštvo in odstrli pogled na družbo danes. Slišali bomo tudi, kako so otroci kdaj kakšno ušpičili.


11.03.2024

Boris Markočič: Iz otroštva pogrešam veliko stvari

Današnja zgodba v rubriki None in nonoti prihaja iz zahodnega dela Goriških Brd. V Kožbani je odraščal Boris Markočič, danes varovanec Doma upokojencev Nova Gorica.


04.03.2024

Terezija Murovec: Nismo se zavedali pomanjkanja. Bili smo srečna družina.

Vas Šebrelje se nahaja na Šebreljski planoti nad dolino reke Idrijce. Vas v glavnem obdajajo travniki, s katerih se nam odpre lep razgled na okoliško hribovje. Kraj je izhodišče za številne pohode in izlete, med bolj znanimi točkami je arheološki park Divje babe. Spomine na domači kraj je z Matejo Grebenjak delila 93-letna Terezija Murovec.


26.02.2024

Marica Pavlin: Prve simpatije so se zgodile na plesu… Takrat si še malo "šutast".

Miren se ponaša z bogato čevljarsko tradicijo. Iz čevljarske družine prihaja tudi 91-letna Marica Pavlin. Mateja Grebenjak pravi, da je gospa polna energije in volje do življenja. Obiskala jo je v Domu upokojencev Nova Gorica, kjer sta se spominjali tudi prvih simpatij.


19.02.2024

Teodora Prinčič: Iz papirčkov smo oblikovali figurice, pletli punčke, 'štrikali',…

Biljana je briška vas, daleč naokoli prepoznavna po značilnem zvoniku oglejskega tipa ob cerkvi v središču vasi. To je vas, kjer je odraščala 83-letna Teodora Prinčič. Kakšno je bilo otroštvo v briški vasi, kako ustvarjalni so bili otroci pri izdelovanju igrač, je pripovedovala Mateji Grebenjak.


12.02.2024

Jožko Martelanc: Obiskovali smo italijansko šolo in morali smo govoriti italijansko

Primorska se je v obdobju med obema svetovnima vojnama znašla v težki družbeno-politični situaciji. O spominih na otroštvo v Šempetru pri Gorici in na italijansko okupacijo se je Mateja Grebenjak v izteku lanskega leta pogovarjala z Jožkom Martelancem, ki se je žal januarja poslovil. Bil je novinar in urednik Primorskih novic, direktor Zavoda za zaposlovanje Nova Gorica in direktor Zdravstvenega doma Nova Gorica.


05.02.2024

Metoda Semolič: Mladost je bila lepa, a je šla prehitro mimo

Danes si težko predstavljamo življenje brez telefona, interneta in založenih trgovskih polic. Varovanci domov upokojencev se spominjajo skromnega otroštva. 89-letna Metoda Semolič iz Mirna je odraščala v veliki družini s petimi otroki. Obiskala jo je Mateja Grebenjak.


29.01.2024

Tomo Mončić: Ljudje so postali zmešani

Kot otrok vzameš stvari, ki te obkrožajo, za samoumevne, tako okolico kot navade. Danes bomo poslušali zgodbo 88-letnega Toma Mončića, ki se je iz Karlovca preselil v Slovenijo. Danes biva v Domu upokojencev Nova Gorica. Z njim se je pogovarjala Mateja Grebenjak.


22.01.2024

Dunja Kogoj: Najbolj me je osrečilo, da sta se mama in tata razumela

Na Radiu Koper je čas za rubriko None in nonoti. Mateja Grebenjak je obiskala Dom upokojencev v mestu vrtnic. Danes bomo poslušali zgodbo 78-letne Dunje Kogoj, ki je odraščala v Goriških Brdih. Prihaja iz vasi Gornje Cerovo.


15.01.2024

Anka Belingar: Punce smo se razumele med sabo, fantje so bili lumpi

V današnji rubriki None in nonoti bomo poslušali zgodbo o življenju v prvih novogoriških blokih. 3. junija 1948 so postavili temeljni kamen za prvi nov objekt, štirinadstropni stanovanjski blok, ki stoji nasproti današnjega doma upokojencev. V t.i. 'ruske bloke' se je med prvimi s svojo družino iz Solkana preselila takrat devetletna Anka Belingar. 82-letna gospa še danes živi tam. Z njo se je pogovarjala Mateja Grebenjak.


11.01.2024

Terezija Vuga: Starši so rekli, naj pridemo hitro domov.... pa smo pozabili

Krn je majhna vasica pod istoimensko goro v občini Kobarid. To je vas, v kateri je odraščala gospa Terezija Vuga, ki bo letos dopolnila 100 let. Mateja Grebenjak se je z njo pogovarjala v Domu upokojencev Nova Gorica.


21.12.2023

Marica Pavlin: Velika noč je lepa, božič je pa duša."

Božič je nedvomno praznik, ki ga povezujemo z različnimi običaji: smrečica je okrašena, darila razdeljena, doma diši po prazničnem pecivu, koncerti, sprehodi med prazničnimi stojnicami ... Mateja Grebenjak se je o praznovanju božiča pogovarjala z 91-letno Marico Pavlin iz Mirna.


18.12.2023

Anica Uršič: Za božič smo se zavili v šale in šli k maši

Bliža se božični čas … 25. decembra se Sonce začne znova »pomikati« nazaj proti severu. Starodavne civilizacije so to pojmovale kot vnovično rojstvo boga Sonca, v krščanski religiji to poznajo kot Jezusovo rojstvo. Mateja Grebenjak je obiskala 89-letno Anico Uršič iz Orehovelj. Obujali sta spomine na praznovanje božiča nekoč.


18.12.2023

Ana Gerič: Učitelji so bili dobri. Učila se nisem rada.

Učenci in dijaki počasi že odštevajo dneve do božično-novoletnih počitnic, ki se začnejo 25. decembra. Danes pogosto slišimo tožbe o tem, da so otroci v šoli preobremenjeni. V današnji rubriki None in nonoti bomo obujali spomine na pouk v časih, ko smo živeli drugače. V domu upokojencev Nova Gorica je 86-letno Ano Gerič iz Dobrovega obiskala Mateja Grebenjak.


27.11.2023

Elvira Žgur: Zelo lepo je bilo, ko smo se zbrali otroci

Zgodbe, ki jih piše življenje so unikatne… Vsak ima svojo. Na Radiu Koper smo veseli, da ste jih pripravljeni deliti z nami… Mateja Grebenjak je obiskala vipavski konec


Stran 1 od 3
Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov