Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Oddaljeni zvočni svetovi

4 epizod

Oddaljeni zvočni svetovi

4 epizod


O glasbi in kulturi tujih ljudstev.

11.05.2024

Bamileke, Kamerun

Posvečamo se tradicionalni glasbi ljudstva Bamileke iz Kameruna, kot jo je leta 1965 shranil francoski skladatelj in muzikolog ruskega rodu Tolja Nikiprovetski. Glasba je izraz duhovnega življenja ljudstva in kaže njihovo spoštovanje do prednikov in običajev, ki so jih podedovali, pa tudi povezanosti in odvisnosti od narave in okolja, v katerem živijo. Je predvsem obredna, obredi pa so del vsakdanjih dejavnosti, predvsem pa pomembnih dogodkov v življenju posameznika in skupnosti.


04.05.2024

Hema, Demokratična republika Kongo

Ljudstvo Hema živi v pokrajini Ituri v Demokratični republiki Kongo. To je na severovzhodu države, kjer že desetletja potekajo spopadi med posameznimi etničnimi skupinami, zato so posnetki, kot jih poslušamo, redki, tokratni so nastali v osemdesetih letih, še pred zadnjim velikim izbruhom nasilja. Hema so nomadsko pastirsko ljudstvo in njihovo najznačilnejše glasbilo je preprosta piščal – ndere, sicer pa za spremljavo petja poznajo še godalo endingidi in seveda bobne, največkrat veliki boben engoma.


27.04.2024

San: instrumentalna glasba

Današnjo oddajo posvečamo Grmičarjem oziramo ljudstvu San.


20.04.2024

Oddaljeni zvočni svetovi

V Demokratični republiki Kongo živita dve skupini ljudstva Bira, ena v savani in druga v gozdu. Gozdna skupina je ohranila bistveno več prvinskega in se oklepa starega izročila in načina življenja, pretežno so še vedno animisti, savanska skupina pa je prevzela pretežno katoliško vero in v njeno življenje se je vrinilo več zunanjih vplivov. Poslušamo glasbo ob spremljavi palčnega klavirja – likembe in brenkala ndzedze, kot je tam zvenela v osemdesetih letih, preden so pokrajino ob koncu dvajsetega stoletja opustošile vojne.


Stran 1 od 1
Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov