Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Cast Moj RTV Televizija MMC Radio Kazalo

Oddaljeni zvočni svetovi

5 epizod

Oddaljeni zvočni svetovi

5 epizod


O glasbi in kulturi tujih ljudstev.

03.06.2023

Španska Nova Mehika

Spoznavamo del kulture Nove Mehike, ameriške zvezne države, ki jo zaznamuje mešanica elementov različnih kultur, ki so se v preteklosti tam prepletle. Zaradi zgodovinskih dejstev je v tem delu sveta močan vpliv španske kulture, ki se je v stoletjih od prihoda zavojevalcev preoblikovala, združila in premešala s še nekaterimi elementi, obenem pa se še vedno spreminja. Velik del vpliva in prepoznavnih elementov je soroden tistemu iz sosednje Mehike, s katero je povezana tako zgodovinsko kot tudi geografsko.


27.05.2023

Sunda, Java 2

Še drugič spoznavamo delce glasbene kulture ljudstva Sunda na otoku Java v Indoneziji. V izročilu se prepletajo elementi dvorne glasbe in ljudskega izročila, ki so se ohranili še iz časov hindujskega Sundanskega kraljestva, kljub temu, da je že od petnajstega stoletja naprej zahodni del otoka bil del islamskih sultanatov. Poslušamo glasbo različnih sundskih zasedb, v katerih nastopajo poleg tolkal tudi pihala in strunska glasbila, vsa ta glasba pa priča o pretanjenem občutku za - poleg druge - zvočno umetnost.


20.05.2023

Sunda, Java 1

Dežela ljudstva Sunda je na zahodnem delu otoka Java v Indoneziji. V začetku našega štetja so prebivalci po večini prevzeli hinduizem, po petnajstem stoletju pa so hindujska kraljestva postajala muslimanski sultanati. Dvorno glasbo so zaznamovali predvsem orkestri gamelan, medtem ko je ljudsko glasbo v širšem pomenu besede tvorila instrumentalna glasba manjših zasedb s strunskimi glasbili, pihali in tolkali. Ker pa so tudi dvorno glasbo izvajali ljudski glasbeniki – domačini, se je izročilo prepletlo in Sundanci danes glasbo dojemajo enotno, ohranili pa so pretanjen občutek za umetnost, ki ga lahko prepoznavamo tudi v obeh oddajah, posvečenih sundski glasbi.


13.05.2023

Mantaro, Peru

Tudi v dolini reke Mantaro v pokrajini Junin v osrednjem Peruju so španski prišleki močno zaznamovali glasbeno izročilo. Od dvajsetih let dvajsetega stoletja so poleg že prej znanih tradicionalnih glasbil in tistih španskega izvora posebno priljubljeni še saksofoni in klarineti, ki so bili sestavni del značilnih glasbenih skupin na tem področju. Poslušamo nekaj značilnih tovrstnih skupin, pihalne godbe, tradicionalno petje, pa tudi piščal, ki skupaj z bobnom spremlja delo.


06.05.2023

Baule, Slonokoščena obala

Pripadniki ljudstva Baule živijo na področju današnje Slonokoščene obale približno od leta 1730, ko so jih z Zlate obale pregnali Ašanti. Ljudstvo Baule je bilo v preteklosti znano po zlatarstvu, umetelnem oblikovanju lesa in tkanju, nikoli pa niso bili povezani v večjo politično enoto, saj je vse življenje tradicionalno zbrano in organizirano v okviru posamične vasi. Poznajo vrsto bogov, ki jih varujejo ali pa jih ogrožajo in tudi veliko glasbe je namenjene obredom zanje. Melodika glasbe ljudstva Baule je nekaj posebnega, pa najsi gre za petje ali instrumentalno glasbo.


Stran 1 od 1
Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov